Verrassende weetjes over koriander
Koriander is een kruid dat in heel Europa in allerlei recepten gebruikt wordt. Toch is het vooral bijzonder in het Zuid-Oosten. Koriander geeft een heel specifieke, frisse smaak aan heel wat gerechten die in de Chinese, Indische, Turkse en Latijns-Amerikaanse keuken klaargemaakt worden. In dit artikel noemen we een aantal weetjes over koriander.
Wist je dat naast het gebruik van koriander in de keuken deze lekkere, groene blaadjes ook een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben? Lees verder om achter weetjes over koriander te komen en start meteen het gebruik ervan in je eigen recepten.
Het sterke aroma maakt koriander bijzonder geschikt om vlees, vis, soepen en stoofpotjes op smaak te brengen. Let wel op als je koriander op je boodschappenlijstje plaatst, want de blaadjes vertonen veel gelijkenis met die van de peterselieplant. Ook de gemalen zaadjes van koriander worden gebruikt om gerechten te kruiden.
Weetjes over koriander
Het eerste dat vermeld kan worden is dat koriander rijk is aan voedingsstoffen die de algemene werking van de spijsvertering bevorderen. Het stimuleert de eetlust en verzacht de irritatie aan de maag die sommige andere voedingsmiddelen kunnen veroorzaken. De plant bevat heel wat verschillende soorten vitamines waaronder Vitamine A, K, B,C en E.
Dit gamma vitamines wordt nog verder aangevuld met de mineralen calcium, kalium, magnesium en fosfor. Deze chemische elementen beschikken over de eigenschap om zware metalen uit de weefsels te onttrekken en aan zich te binden. Daarna kunnen ze worden verwijderd uit het lichaam via urine en zweet.
Heb je regelmatig last van verkoudheden of keel- en longproblemen, maak dan een infusie van koriander door een aantal korianderblaadjes aan kokend water toe te voegen. Je merkt meteen dat vastzittend slijm loskomt vanuit de longen, keel – en neusholte.
Deze infusie brengt eveneens de melkproductie op gang bij vrouwen die problemen ervaren om de borstvoeding op te starten (wat bijvoorbeeld het geval kan zijn na een keizersnede).
Het drankje werkt ook ondersteunend voor de lever door de verwijdering van afvalstoffen en bacteriën te stimuleren en “slechte cholesterol” uit het bloed te halen.
Voordelen van het gebruik van koriander
Koriander vermindert ontsteking
Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen vermindert koriander ontsteking veroorzaakt door reuma en artritis, twee degeneratieve aandoeningen die de oorzaak zijn van heel wat pijn. Ook mensen die regelmatig te kampen hebben met nierontstekingen en zelfs nierstenen kunnen baat hebben bij het gebruik van koriander.
Dit artikel is misschien ook interessant:
Vijf belangrijke feiten over reumatoïde artritis
Dit kruid verlaagt cholesterol
Zoals we hierboven reeds schreven heeft dit pittig smakende plantje het vermogen om de slechte cholesterolwaarden in het bloed te doen dalen. Het zorgt er ook voor dat vet dat zich vasthecht aan de wanden van de bloedvaten loskomt en afgevoerd wordt. Hierdoor vermindert het risico op het ontstaan van ziektes aan het hart en de bloedsomloop.
Gebruik koriander om diarree te behandelen
De essentiële olie die uit de korianderzaadjes gewonnen wordt, kan met succes toegepast worden om de gezondheid van het spijsverteringsstelsel te bevorderen. Lever- en darmfuncties gaan hierdoor optimaal functioneren.
Heb je toch last van diarree, waarvan de oorzaak bacteriën of schimmelvorming is, dan kan je koriander gebruiken als natuurlijke remedie.
Aften kunnen helen met koriander
De antiseptische en antibacteriële werking maakt koriander ook heel geschikt om aften te lijf te gaan en tal van andere vervelende problemen in de mondholte op te lossen. Een slecht ruikende adem of halitose heeft ook baat bij het gebruik van een beetje korianderblaadjes.
Koriander als preventie tegen bloedarmoede
Omdat koriander bijzonder rijk is aan ijzer is het een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen bloedarmoede. Het is een perfect natuurlijk middel om een tekort aan ijzer op te krikken.
Strooi korianderblaadjes over je groentensalade, mix het door de soep, stoofpotjes of sauzen en drink regelmatig een lekkere warme korianderinfusie.
Zorg voor een gezond spijsverteringsstelsel met koriander
Patiënten herstellend van een zware ziekte of kampend met anorexia kunnen baat hebben bij het regelmatig gebruiken van koriander. De eetlust wordt gestimuleerd, alsook de afscheiding van een aantal spijsverteringsenzymen, waardoor de werking van maag- en darmstelsel opnieuw op peil komt.
Versterken van het immuniteitssysteem
Antioxidanten die een reinigende functie hebben en schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderen, zitten in grote mate in de essentiële olie uit korianderzaadjes. In combinatie met de aanwezigheid van vitamine C en ijzer zorgt dit voor een ware oppepper voor het afweersysteem van het lichaam. Hierdoor is het gebruik van deze olie ook aangeraden om de symptomen en pijn te verlichten veroorzaakt door het herpesvirus.
Koriander in de strijd tegen conjunctivitis
Omdat koriander een uitstekend ontsmettingsmiddel is, kan het met goede resultaten gebruikt worden bij heel wat irriterende kwaaltjes ter hoogte van het oog, zoals conjunctivitis of bindvliesontsteking. Deze kunnen namelijk veroorzaakt zijn door een virus, bacterie of allergische aandoening.
Ook andere oogklachten zoals maculadegeneratie of kleine verwondingen hebben baat bij de behandeling met een sapje van koriander. Maak een thee van een handvol blaadjes en kokend water. Laten afkoelen en een steriel katoenen doekje gebruiken om de ogen te bevochtigen.
Koriander verlicht de symptomen van diabetes
Mensen die diabetes type II hebben, doen er goed aan regelmatige koriander aan dagelijkse gerechten toe te voegen. Het stimuleert het lichaam om meer insuline te produceren, terwijl tegelijkertijd de bloedsuikerspiegel verlaagt.
Een maandelijkse beste vriend
Een kopje warme korianderinfusie is ideaal tijdens de menstruatieperiode om pijnlijke krampen te verminderen en hormonale schommelingen tegen te gaan. Koriander zorgt voor een beter humeur en minder pijn tijdens deze vervelende periode van de maand.
Koriander stimuleert de werking van belangrijke organen en klieren
Het regelmatig eten van koriander heeft een positief effect op de lever, longen, pancreas en maag. Ook de werking van de endocriene klieren blijft in balans dankzij het gebruik van deze bijzonder lekkere en helende plant.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
- Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818