Verrassende alternatieve tips met suiker

Suiker kan natuurlijk worden gebruikt om maaltijden zoeter te maken, maar je kunt het ook gebruiken als huidpeeling of om je handen schoon te maken.
Verrassende alternatieve tips met suiker

Laatste update: 11 februari, 2019

Terwijl het imago van suiker de afgelopen decennia een flinke deuk kreeg, vergeten we soms dat we vaak veel meer met suiker kunnen doen dan onze drankjes en maaltijden zoeter maken. Dit artikel beschrijft een aantal verrassende tips om suiker te gebruiken op een manier die je vast nog niet kende.

Welke soorten suiker bestaan er?

Natuurlijk zijn we het best bekend met de witte geraffineerde suiker, die gebruikt wordt in de keuken om cakes en desserts te bereiden of om koffie, thee of limonades een zoetere smaak te geven.

Er bestaan verschillende varianten van deze witte suiker, maar ook nog andere soorten die misschien minder bekend zijn:

  • De reeds opgenoemde gewone suiker, die klein of gemiddeld groot van korrel is
  • Extra fijne suiker, die niet overal even goed bekend is. Deze suiker met heel kleine korrel vind je vaak terug als ingrediënt in Engelse recepten voor zoete gerechten en desserts.
  • Poedersuiker is de gemalen vorm van de gewone geraffineerde suiker. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de bovenkant van taartjes en cakes te besprenkelen.
  • Rietsuiker is groter en ronder van vorm en vaak lichtbruin gekleurd. Deze soort suiker is vooral populair in de Oost-Europese landen en wordt meestal gebruikt in Scandinavisch gebak.
  • Grove suiker wordt vooral toegepast als strooi -of decoratiesuiker en geeft een smakelijk, knapperig effect. Het is onregelmatig van vorm en lost niet zo makkelijk op als fijne kristalsuiker.
suikerkorrels

“De genezende werking van suiker”

Vroeger was men ervan overtuigd dat suiker heel wat helende eigenschappen had. Niet in de geraffineerde vorm zoals we die nu kennen, maar de suikerbiet zelf staat er in de natuurgeneeskunde om bekend:

  • de lever te ondersteunen
  • aderverkalking tegen te gaan
  • hart- en vaatziekten tegen te gaan

En raar maar waar: het bedekken van een wond met de gewone kristalsuiker zou het herstel van het weefsel bevorderen en bacteriën verdrijven. Suiker bindt zich aan water, waardoor een wond minder vochtig wordt.

Aangezien de bacteriën op een wond ook water nodig hebben om zich te vermenigvuldigen, sterven deze organismen in theorie sneller af door de suiker.

Ook worden medicinale kruiden vaak met suiker gemengd tot een helende siroop, waar een beetje alcohol aan toegevoegd wordt. Deze worden toegepast als therapie tegen:

  • verkoudheden
  • koorts
  • griep
suiker9

Verrassende alternatieve tips met suiker

Om baby’s te kalmeren

De eerste van onze tips met suiker is er een die moeders misschien wel kennen. Tijdens de eerste maanden waarin vaak vaccinaties gegeven worden, kunnen baby’s een moeilijke periode doormaken en soms heel moeilijk in slaap raken.

  • Suiker kan een oplossing bieden om de ongemakken hiervan te verzachten of ook moeilijk inslapen te vergemakkelijken.
  • Vermeng hiervoor 1 deel suiker met drie delen water.

Wonden verzorgen

Suiker wordt gebruikt om bacteriën te doden die pijn veroorzaken in een wond, snee of zweer. Breng suiker aan op de bovenkant van de wond en breng daardoor het helingsproces sneller op gang.

Een verbrande tong verzachten

Heb je bij het drinken van hete koffie of thee je tong verbrand, dan kan je dit nare gevoel verzachten door een klontje suiker op te zuigen of wat korreltjes suiker op de tong zelf te strooien.

Suiker als decoratie om een glas

Pittig eten verzachten

We hebben hier natuurlijk ook tips met suiker voor het koken.

  • Is je pittige saus iets te heftig uitgevallen? Voeg dan een lepeltje suiker toe om het hete effect wat te neutraliseren.
  • Ook een tomatensaus die net iets te zuur is, kan je door het toevoegen van wat suiker milder maken.

Een uitstekende huidpeeling

Meng suiker met olijfolie of amandelolie en je krijgt een goedkope en doeltreffende huidpeeling, die je overal op het lichaam kan aanbrengen.

Lipstick fixeren

Heb je net je favoriete lipstick op en verdwijnt die meteen na het drinken van je koffie of het begroeten van je vriendin? Lipstick blijft langer op als je meteen na het aanbrengen een beetje suiker op de lippen strooit, het er even laat opzitten en nadien de suiker voorzichtig verwijdert.

Je handen schoonmaken

Deze tip is superhandig voor mannen die regelmatig in contact komen met zwaar vervuilende stoffen zoals olie of verf.

  • Was de handen zoals gewoonlijk met zeep, maar voeg een beetje suiker toe voor een extra reinigend effect.
Suiker als decoratie voor cupcakes

Laat je tuin groeien en bloeien

  • Meng drie eetlepels suiker met twee eetlepels azijn en een lepel warm water.
  • Breng dit mengsel aan rondom de stammen van struiken en planten.
  • De suiker voorziet de stengels van de nodige voedingsstoffen, terwijl azijn zorgt voor een reinigend effect en eveneens de groei van bacteriën tegengaat.

De koffiemachine reinigen

Giet een vierde van een kopje suiker in de houder en laat heet water doorlopen net alsof je koffie zou maken. Nadien veelvuldig naspoelen met heet water.

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken op het tafelkleed of je lievelingstruitje en weet je niet hoe die te verwijderen?

  • Maak een pasta van water en suiker en breng dit onmiddellijk aan op de vetvlekken.
  • Laat deze natuurlijke vlekverwijderaar een uurtje inwerken en was nadien je spulletjes zoals gewoonlijk.

Hou koekjes en desserts vers

Bewaar je vers gebakken cake en koekjes in een gesloten trommel. Doe een aantal klontjes suiker in de trommel en je zal merken dat het gebak langer vers blijft. Gebruik diezelfde methode voor het langer zacht houden van gemalen kaas.

Hebben deze ongewone tips met suiker je verrast? Je vond er vast en zeker enkele die je nog niet kende en onmiddellijk zelf kan gebruiken!

Afbeeldingen met dank aan Uwe Hermann, David Eccles, Betsy Weber, Jody Mcintyre, goodmami, Javcon 117, Joel Kramer. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.