Verrassende schoonheidstips met koffie

· 3 november 2015

Drink je graag je dagelijkse bakje koffie? Er bestaan heel wat tegenstrijdige meningen over deze stimulerende drank. Sommigen zweren bij de positieve gezondheidseffecten bij matig gebruik, terwijl anderen deze populaire drank niet zo gezond vinden. Waar geen twijfel over bestaat, is dat extern gebruik van koffie nuttige toepassingen kent in heel wat schoonheidsbehandelingen en het als bestanddeel terug te vinden is in schoonheidslotions, crèmes en therapieën. Dit artikel zet drie nuttige tips met gemalen koffie op een rij.

Eigenschappen van koffie

Welke beelden roept koffie, een van de populairste drankjes ter wereld, bij jou op? Een opkikker bij het ontbijt voor een nieuwe werkdag, gezellig tafelen met vrienden, lekker bijkletsen tijdens een pauze of na een gezellig diner of een bakje troost op een regenachtige middag in je eentje. Koffie heeft echter nog heel wat andere eigenschappen die vaak over het hoofd gezien worden. Het hoge cafeïnegehalte van koffie zorgt bijvoorbeeld voor de stimulatie van vetverbranding, waardoor het mogelijk wordt gewicht te verliezen en cellulite te bestrijden.

Koffie

Voor uitwendig gebruik blijkt koffie uitstekend te zijn als efficiënte en natuurlijke peeling, die de huid zijdezacht maakt en bovendien tegelijkertijd celvernieuwing stimuleert. Koffie bezit eveneens ontstekingswerende eigenschappen, die ruwe en geïrriteerde huid verzachten, en heeft een samentrekkende invloed op de huid, waardoor geurtjes beter geëlimineerd worden en een diepe, natuurlijke reiniging van de huid plaatsvindt. Koffie is ook rijk aan antioxidanten, die de huid beschermen tegen de schadelijke invloeden van de vrije radicalen die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor huidveroudering en celafbraak.

Als warme of koude drank doen verschillende theorieën de ronde over welke hoeveelheid kopjes koffie aangewezen is voor positieve gezondheidseffecten. Sommige studies stellen dat het drinken van drie koppen koffie per dag (goed voor 500 mg cafeïne in totaal) een stimulerend effect heeft op de concentratie, het leervermogen en de opnamecapaciteit van ons geheugen. Er wordt ook gezegd dat koffie een goede bondgenoot is in de strijd tegen depressie, effectief is in het bevechten van slaperigheid en energieniveaus en geluksgevoelens aanzienlijk verhoogt.

Koffiebonen

Dat cafeïne in koffie belangrijke positieve eigenschappen voor de huid bezit, is reeds lang bekend in de cosmetica-industrie en mede daardoor zijn er nu een groot aantal cosmeticaproducten voor vrouwen op de markt waarin koffie een belangrijk bestanddeel is. Koffiebonen zijn het basisbestanddeel van producten en behandelingen die de huid verstevigen en strakker maken. Heel wat kuuroorden hebben dan ook koffiegerelateerde therapieën op de menukaart staan en bieden een gevarieerde keuze die gaat van gezichtsmaskers met koffie tot volledige lichaamspeelings die gegarandeerd de huid strak maken en een mooie, egale en frisse teint bezorgen.

Koffie en cellulite

Cafeïne kan ook een bijdrage leveren aan de vermindering van cellulite. Veel crèmes en behandelingen op de markt met koffie als bestanddeel zijn specifiek gericht op een probleem waar heel veel vrouwen mee te maken hebben, namelijk cellulite of de beruchte sinaasappelhuid. Het werkzame bestanddeel van koffie heeft het vermogen de gevreesde putjes in de huid te egaliseren door het vet, dat opgestapeld werd net onder het huidoppervlak, af te breken. Verder zorgt het voor stimulatie van de huiddoorbloeding, verhoogt het de aanwezigheid van vetabrekende enzymes en heeft het tegelijkertijd een uitstekend vermogen de afbraakstoffen van vetten op te lossen en uit te scheiden. Met koffie kom je gegarandeerd een heel eind als je wil gaan voor een afvalkuur of anti-cellulitebehandeling die gegarandeerd resultaten levert.

Koffiebonen

Er zijn heel wat goede vermageringsgels op de markt, maar soms kom je met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes al een heel eind. Zeker als je de toepassing ervan combineert met een gezond eetpatroon, voldoende beweging, een portie vastberadenheid, doorzettingsvermogen en niet te vergeten het drinken van de obligatoire twee liter water per dag.

Denk er bovendien aan dat je niet altijd de duurste en meest gepromote producten uit de winkel hoeft te halen. Het belangrijkste bestanddeel van de hieronder beschreven behandelingen heb je reeds in huis en zulke behandelingen zijn dus makkelijk en goedkoop zelf klaar te maken! Hou na je heerlijke bakje koffie in de ochtend de koffieprut apart, ga aan de slag en bereid op een eenvoudige wijze je eigen op cafeïne gebaseerde vermageringskuur. Neem een portie koffiegruis en breng aan op je armen, dijen, billen, onderbuik; kortom elke plaats waar de huid cellulitekenmerken vertoont. Masseer steeds met opwaartse, cirkelvormige bewegingen om de bloedcirculatie te stimuleren. Verwacht geen spetterende resultaten na één keer, maar blijf dit drie keer per week volhouden en je zal je huid langzaam maar zeker steviger zien worden. Een tweede methode is het koffiegruis vermengen met water tot een korrelige pasta, deze aan te brengen op de huid en af te dekken met een ondoordringbare folie. Enkele minuten laten inwerken en vervolgens goed naspoelen met koud water.

Koffie tegen donkere wallen onder de ogen

Verschillende oogcrèmes maken gebruik van cafeïne, omdat deze donkere kringen onder je ogen als gevolg van slaapgebrek of vermoeidheid kan verminderen, waardoor je opnieuw een stralende en frisse oogopslag krijgt. Verschillende factoren zoals onvoldoende slaap, consumptie van alcohol, overwerken of een ongezond voedingspatroon kunnen de doorbloeding van de huid onder de ogen belemmeren. Ook hier kan cafeïne de bloedcirculatie in de huid stimuleren en zorgen voor een natuurlijke en gezonde uitstraling.

Kringen onder de Ogen

Maak kompressen op basis van koffieprut en laat deze enige tijd onder de ogen rusten. Gebruik de gelegenheid om jezelf te verwennen en neem een ontspannend bad of relax met rustgevende muziek op de achtergrond.

Peeling op basis van koffie

Je kan ook je huid scrubben met koffiegruis om dode huidcellen op een natuurlijke manier te verwijderen. Gezichts- en lichaamspeelings zijn eenvoudig te maken en verzekeren een spectaculair resultaat! Gebruik steeds cirkelvormige bewegingen tijdens het inmasseren voor een optimaal effect en een supergladde, zuivere en strakke huid.

Er zijn verschillende natuurlijke recepten waarmee je een scrubpasta van koffie kunt maken. Een handig recept is wat koffiegruis mengen met twee eetlepels yoghurt en één eetlepel suiker. Breng het aan op het gelaat met cirkelvormige bewegingen en laat dit nadien 20 minuten inwerken. Spoel na met warm water. Vergeet nadien niet je zelfgemaakte of favoriete vochtinbrenger te gebruiken om de huid voldoende gehydrateerd te houden.

Hou dus vanaf nu het koffiegruis apart in een kommetje en trakteer jezelf op een goedkope en eenvoudige behandeling om korte metten te maken met cellulite en donkere wallen onder de ogen. Verwen je huid regelmatig door te scrubben en geef jezelf opnieuw een heldere en zuivere uitstraling.

Scrubben met Koffie