Verminder vroegtijdige grijze haren met deze 6 behandelingen

Dankzij de antioxidanten en natuurlijke pigmenten in bepaalde drankjes zoals koffie, kunnen we grijze haren op een natuurlijke manier tegengaan zonder gebruik te maken van giftige chemicaliën. Leer er meer over in dit artikel!
Verminder vroegtijdige grijze haren met deze 6 behandelingen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De vroegtijdige verschijning van grijze haren is een veel voorkomend esthetisch probleem dat, ondanks dat het onze gezondheid geen schade toe brengt, vervelend is voor degene die er mee te kampen heeft.

Dit verlies van de natuurlijke haarkleur komt doordat de productie van melanine wordt verminderd, wat witte of grijze haren veroorzaakt.

Ondanks dat dit een normaal onderdeel is van het ouder worden, kunnen factoren zoals stress en genetische aanleg dit proces versnellen. 

Het goede nieuws is dat er verschillende natuurlijke behandelingen zijn die dankzij hun eigenschappen de grijze haren kunnen bedekken. In dit artikel willen we 6 goede opties met je bespreken die je kan proberen wanneer je grijze haren ontdekt. Ze zijn geweldig!

1. Uien

Uien

Het aanbrengen van ui op je haar is een van de beste alternatieve behandelingen om vroegtijdig grijs worden of andere haarproblemen te kunnen voorkomen. 

De antischimmel eigenschappen verminderen roos en dode cellen en optimaliseren de zuurstoftoevoer naar de haarwortels. Dit verbetert ook de gezonde groei van het haar en vermindert haarverlies

Hoe gebruik je het?

 • Neem eerst het sap van een ui en masseer dit in op de gehele hoofdhuid en het haar.
 • Bedek daarna je hoofd met een douchemuts en laat het 30 minuten inwerken.
 • Was je haar vervolgens met je gebruikelijke shampoo en herhaal dit drie keer per week.

2. Kerriebladeren

Kerriebladeren vormen een erg voedzame haartoner die, als je deze regelmatig gebruikt, de aanwezigheid van grijze haren vermindert.

De antioxidanten minimaliseren de negatieve effecten van vrije radicalen en reguleren de natuurlijke pH van de hoofdhuid

Hoe gebruik je het tegen grijze haren?

 • Leg eerst een aantal kerriebladeren in een pan met water en kook het ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje.
 • Na 10 minuten kan je de mix zeven en vervolgens gebruiken om je haar mee te wassen.
 • Herhaal deze behandeling twee of drie keer per week. 

3. Zwarte thee

Zwarte Thee

De natuurlijke pigmenten in zwarte thee zijn erg nuttig om je grijze haar mee te bedekken zonder dat je gebruik hoeft te maken van agressieve chemicaliën. 

Dit drankje bevat krachtige antioxidanten, vitaminen en mineralen die, wanneer zij opgenomen zijn door de haarwortels, de groei van het haar verbeteren en het meer glans geven.

Hoe gebruik je het?

 • Zet eerst twee of drie kopjes geconcentreerde zwarte thee. Wanneer het kookt, kan je een theelepel zeezout hieraan toevoegen.
 • Wacht tot het afgekoeld is. Wanneer het de juiste temperatuur heeft bereikt, kan je het vervolgens verspreiden over je haar.
 • Laat dit 30 minuten intrekken en was je haar vervolgens.
 • Herhaal dit elke twee dagen. 

4. Koffie

Koffie is een van de natuurlijke ingrediënten die vaak wordt gebruikt voor het verven van zwart of donkerbruin haar.

De natuurlijke pigmenten samen met de antioxidanten voeden het haar diep en verminderen het kleurverlies. 

En alsof dit nog niet genoeg is, werkt het ook als een natuurlijke exfoliant. Dit verwijdert dode huid en andere onzuiverheden die voorkomen op de hoofdhuid. 

Hoe gebruik je het?

 • Zet eerst twee of drie sterke koppen koffie. Wanneer het voldoende is afgekoeld, kan je het vervolgens verspreiden over je hoofdhuid en je haar.
 • Laat het 30 minuten inwerken en was het vervolgens met shampoo en conditioner.
 • Gebruik het twee of drie keer per week. 

5. Avocado

Avocado

Ondanks dat avocado niet de eigenschappen bevat om grijze haren mee te bedekken, voorkom je, wanneer je het regelmatig gebruikt, op een natuurlijke manier de vroegtijdige verschijning van grijze haren.

Dit is dankzij zijn hoge hoeveelheden van vetzuren, vitamine E en mineralen. Wanneer deze volledig zijn geabsorbeerd, bestrijden ze de effecten van chemicaliën en vrije radicalen.

Hoe gebruik je het?

 • Vermaal eerst de pulp van een erg rijpe avocado en verdeel dit over je hoofdhuid en je haren.
 • Bedek dit daarna met een douchemuts en laat het 30 minuten inwerken.
 • Was je haar vervolgens met je normale shampoo en herhaal deze behandeling ten minste drie keer per week.

6. Salie

Salie is een van de populairste kruiden voor het behandelen van grijze haren en het vroegtijdig verouderen van het haar.

Dankzij de antioxidanten en essentiële voedingsstoffen verminder je het kleurverlies, voedt je droog haar en voorkom je overmatig haarverlies. 

Hoe gebruik je het?

 • Kook eerst een aantal saliebladeren in twee of drie kopjes water. Wanneer de mix klaar is, laat het dan afkoelen tot de gewenste temperatuur.
 • Verdeel het water vervolgens door je haar, zonder te spoelen.
 • Herhaal deze behandeling ten minste drie keer per week. 

Wil jij je haar gezond en jong houden? Probeer de behandeling die jouw aandacht heeft getrokken en je hoeft je geen zorgen meer te maken over je grijze haren!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Balakrishnan, R., Vijayraja, D., Jo, S. H., Ganesan, P., Su-Kim, I., & Choi, D. K. (2020). Medicinal Profile, Phytochemistry, and Pharmacological Activities of Murraya koenigii and its Primary Bioactive Compounds. Antioxidants (Basel, Switzerland)9(2), 101. https://doi.org/10.3390/antiox9020101
 • Hajare, Rahul & A.G.Tated,. (2012). Onion Juice: An Effective Home Remedy for Combating Alopecia.. International Journal of Pharmaceutical Research and DEVELOPMENT. 4. 93-97.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.