Veranderingen in je eetgewoontes naarmate je ouder wordt

· 15 december 2016
Naarmate je ouder wordt zullen je eetgewoontes geleidelijk aan veranderen om zich aan te passen aan de behoeften van elk decennium. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze behoeften om gewichtstoename en een gebrek aan voeding te vermijden.

Je lichaam ondergaat in elke fase van je leven een hele reeks aan veranderingen en je moet met elk van deze veranderingen om leren gaan.

De bekendste veranderingen zijn veranderingen in de manier waarop je eet. Deze veranderende eetgewoontes zijn het gevolg van een ingewikkelde wisselwerking tussen je hormonen, een gebrek aan slaap, te veel stress of gewoon een verandering in je dagelijkse gewoontes.

Sommige van deze factoren kun je niet zo één-twee-drie even uit de weg gaan en daarom bespreken we hieronder enkele veranderingen in je eetgewoontes en eetlust die je de komende decennia kunt ervaren. Je zal er vanzelf achter komen dat je niet de enige bent die deze veranderingen ervaart en dat ze het grootste gedeelte van de tijd volkomen normaal zijn.

Veranderingen in je eetgewoontes vanaf je dertigste

Eten

De dertig bereiken is een gebeurtenis die (helaas) niet onopgemerkt voorbijgaat. Wanneer je dit decennium betreedt, kunnen er twee dingen gebeuren: ofwel je krijgt een oncontroleerbare drang om alles te eten dat voor je neus gezet wordt of je hebt juist helemaal geen drang om te eten. Het angsthormoon cortisol kan bepalen of je een neiging hebt naar één van deze extreme kanten. Wat er in dit geval gebeurt, is dat de toename of afname van hormonen, veroorzaakt door je menstruatiecyclus, je eetlust verandert.

Rond je vijfendertigste zul je waarschijnlijk een grimmige verandering merken in je lichaamsgewicht.

Een gebrek aan vitamines en voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat je een sterke drang krijgt om chocola, snoep, zoetigheid en hartige hapjes te eten. Als je niet voorzichtig omgaat met deze hunkeringen, dan kunnen ze ervoor zorgen dat je een heleboel aankomt en tegelijkertijd dat je te maken krijgt met een gebrek aan magnesium en calcium.

Dit is ook de leeftijd waarop veel vrouwen ervoor kiezen om aan kinderen te beginnen en waarop ze misschien meer gaan eten omdat ze nerveus zijn over hun leeftijd.

Eigenlijk hoef je helemaal niet per se meer te eten wanneer je zwanger bent. Zwangerschap zou dan ook geen excuus moeten zijn om lekker te schransen – hetgeen belangrijk is, is dat je gezond voedsel eet dat rijk is aan calcium, ijzer en vitamines. Je lichaam is sterk genoeg om de baby zelf te ondersteunen.

Vanaf je veertigste

Wanneer je de veertig bereikt, zul je veel veranderingen ervaren – niet alleen psychologische veranderingen, maar ook lichamelijke. Wees je ervan bewust dat het helemaal niet logisch is om ervan uit te gaan dat je op deze leeftijd hetzelfde zal wegen als toen je twintig was. Probeer ook te accepteren dat het niet uitmaakt wat voor dieet je aanhoudt, aangezien het gewoon altijd belangrijk is om meer fruit en groente te eten, goed te drinken en, hoe pijnlijk het ook kan zijn, om geen junkfood meer te eten.

Vanaf je veertigste ben je gevoeliger voor spijsverteringsproblemen en zal je eetlust enorm toenemen.

Je kunt gedurende dit decennia ook een insulineresistentie ontwikkelen. Wanneer je lichaam niet genoeg insuline uitscheidt, gaat de bloedsuikerspiegel in je bloedbaan omhoog en wordt het dus niet meer opgeslagen in je bloedcellen. Wanneer bloedcellen niet voldoende suiker binnenkrijgen, gaat je lichaam de energie die het op een andere plek gevonden heeft verbruiken. Het gevolg hiervan is een verandering in je eetgewoontes en met name je consumptie van koolhydraten.

Vanaf je vijftigste

Gezond Eten

De meeste vrouwen gaan rond hun 50ste of 51ste in de overgang en bij sommige van hen zorgt dit voor een aanzienlijke daling in hun oestrogeengehalte. Deze daling zorgt ervoor dat deze vrouwen veel behoefte hebben om meer suiker te eten. En wanneer ze daarnaast ook nog eens een insulineresistentie hebben, zullen ze vaak ook meer koolhydraten gaan eten. Daarom is het niet heel ongewoon dat veel vrouwen rond deze leeftijd ongecontroleerd aan beginnen te komen.

Desalniettemin is dit niet volkomen negatief. Deze gewichtstoename zou namelijk kunnen dienen als een beschermend instrument of een verdedigingsmechanisme voor broze botten en zwakke spieren. Dit komt doordat het overtollige vet het lichaam kan beschermen tegen ongelukjes, aangezien deze steeds gevaarlijker worden naarmate je ouder wordt.

Wij raden aan om de gezondste weg uit te stippelen: houd een gebalanceerd dieet aan en probeer meer calciumrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Hoewel vet namelijk je botten kan beschermen, blijft het natuurlijk wel slecht voor je gezondheid.

Vanaf je zestigste

Ongeacht wat je misschien gehoord hebt, krimpt je maag niet naarmate je ouder wordt, hoewel er misschien wel sprake kan zijn van enkele veranderingen in de elasticiteit van je buik. Dit komt doordat je spijsverteringssysteem onterecht aan je hersenen doorgeeft dat je genoeg gegeten hebt, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Hierdoor zul je merken dat bepaalde veranderingen in je eetgewoontes ervoor zullen zorgen dat je veel minder zal eten dan voorheen.

Wanneer je deze leeftijd bereikt, is het van essentieel belang om goed voor je gewicht te zorgen. Een paar extra kilo’s zorgen ervoor dat je een groter risico loopt om te vallen, in het ziekenhuis te belanden en zelfs om te overlijden.

Ondergewicht of een laag gewicht kunnen een teken zijn van een onderliggende chronische aandoening.

Wil je meer weten? Lees dan: Natuurlijk middel om het verouderingsproces te vertragen

Houd je gewoontes in de gaten om er zeker van te zijn dat ze niet extreem zijn

Salade

Het is belangrijk om te begrijpen wat voor invloed het verouderingsproces heeft op het maag-darmkanaal, aangezien deze invloed ook je voedingsbehoeftes kan veranderen naarmate de tijd verstrijkt.

Het menselijk lichaam heeft doorgaans de neiging om steeds meer vet op te slaan rond de middel naarmate je ouder wordt. Lichaamsbeweging zal dan ook steeds zwaarder voor je worden.

Vanaf zijn vijfendertigste wordt een persoon die zijn leven lang een sedentaire levensstijl heeft gehad en geen goede voeding heeft binnengekregen steeds zwakker. Daarom is het zeer belangrijk om je bewust te zijn van de veranderingen in je eetgewoontes die zich voordoen naarmate je ouder wordt, zodat je de nodige voorzorgsmaatregelen kunt treffen.