Varenicline: effectief middel om te stoppen met roken

Varenicline is een geneesmiddel dat iemand kan helpen om te stoppen met roken. Het is zeer veilig en zelfs patiënten met chronische ziekten kunnen het gebruiken.
Varenicline: effectief middel om te stoppen met roken
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het geneesmiddel varenicline is een eerstelijnsbehandeling om te stoppen met roken en de nicotineafhankelijkheid te verminderen. De effectiviteit van dit soort farmacologische behandeling overtreft eerdere behandelingen, zo blijkt uit wetenschappelijk bewijs.

Dit geneesmiddel wordt op grote schaal voorgeschreven door deskundigen en andere gezondheidswerkers. Dit komt omdat het voldoet aan de basisvoorwaarden voor dit soort therapie. Een geneesmiddel om te stoppen met roken moet:

 • ontwenningsverschijnselen minimaliseren
 • de plezierige effecten van nicotine in de hersenen verminderen
 • een positieve stimulans geven

De ziekte van het roken

Deze ziekte heeft een hoge prevalentie in de algemene bevolking en de morbiditeit- en mortaliteitscijfers zijn hoog. In feite is het een van de belangrijkste oorzaken van vermijdbare sterfte in de wereld. Het is ook de belangrijkste risicofactor voor ziekten als longkanker en chronische ontstekingsziekten in de longen.

Bovendien leidt roken tot hoge kosten voor de gezondheidszorg die men kan verlagen door te investeren in een behandeling om te stoppen met roken. Het zal altijd goedkoper zijn om te investeren in preventie dan in definitieve behandelingen als er eenmaal een grote ziekte is.

Hoe werkt varenicline?

Laboratoria ontwikkelden dit medicijn op basis van een alkaloïde die aanwezig is in verschillende plantensoorten. Onderzoekers ontdekten deze plantensoorten omdat bepaalde Oosterse landen ze al lange tijd gebruiken.

Varenicline is speciaal ontwikkeld om te stoppen met roken omdat het zich selectief gedeeltelijk bindt aan nicotinereceptoren in de hersenen.

Het helpt dus het ontwenningssyndroom en het oncontroleerbare verlangen om te roken onder controle te houden door de angstsymptomen te verminderen en de gebieden waar het roken op gericht is te belonen en te versterken.

Longen gevuld met sugarettenpeuken

Kenmerken van varenicline

Dit geneesmiddel is niet heel anders in de manier waarop het in het lichaam komt en zich door het lichaam beweegt wat betreft geslacht, leeftijd, ras en interactie met andere geneesmiddelen. Varenicline is vrij veilig en de schaarste aan bijwerkingen vergemakkelijkt het gebruik ervan aanzienlijk.

Farmaceutische bedrijven brengen het op de markt in tabletvorm voor orale toediening. Het wordt goed door het lichaam opgenomen en mensen kunnen het met of zonder voedsel innemen. De maximale concentratie treedt drie tot vier uur na inname op, en het verlaat het lichaam via de urine. Er vindt nauwelijks metabolisering plaats. Er zijn dus geen chemische omzettingen van de structuur.

Behandeling met varenicline

De behandeling volgt dit protocol:

 • 0,5 mg eenmaal daags van dag een tot drie
 • 0,5 mg tweemaal per dag van dag vier tot en met zeven
 • 1 mg tweemaal per dag op dag acht en tot het einde van de behandeling

Het is niet nodig om tijdens de eerste zeven dagen van de behandeling te stoppen met roken. Op de achtste dag moet de persoon in kwestie echter wel stoppen.

De duur van deze behandeling is 12 weken, hoewel sommige mensen eerder stoppen vanwege het bedrieglijke gevoel van succes te hebben bereikt. Weet dat stoppen voor het einde van de 12-wekenkuur kan leiden tot een terugval. De persoon moet de behandeling dus zo snel mogelijk hervatten.

Bijwerkingen

De meestvoorkomende bijwerkingen zijn:

Je kan misselijkheid minimaliseren door varenicline tabletten tijdens de maaltijd in te nemen. Daarnaast kun je slapeloosheid tegengaan door de tweede dosis van de dag te vervroegen.

Wees je er echter van bewust dat slapeloosheid ook te wijten kan zijn aan de ontwenningsverschijnselen. Mensen denken vaak dat dit een bijwerking van het geneesmiddel is, maar dat is niet zo.

Een pakje sigaretten met geneesmiddelen ernaast

De voordelen van stoppen met roken

Hier volgen slechts enkele bewezen voordelen:

 • Het verbetert de algemene gezondheidstoestand van een roker.
 • De huid herstelt haar natuurlijk evenwicht en normaliseert het verouderingsproces.
 • De mondhygiëne en de bloedcirculatie zullen verbeteren.
 • De tabaksgeur op kleding, adem, en de gele kleur van vingers verdwijnt.
 • Je hebt een betere ademhaling en meer uithoudingsvermogen bij het sporten.
 • Het vermindert het risico op kanker en hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen.
 • Er is een herstel van de smaak- en reukzintuigen.

Mensen met COPD vertonen drie maanden na het stoppen met roken een verbetering van hun longfunctie met ongeveer 5%. Bovendien daalt het risico op ischemische hartziekten met een half jaar na het stoppen.

Conclusie

Varenicline is een eerstelijns optie bij de behandeling van roken. Het is een effectief, veilig en goed verdraagbaar geneesmiddel, niet alleen bij schijnbaar gezonde rokers, maar ook bij mensen met zichtbare gezondheidsaandoeningen.

Ten slotte, raadpleeg je arts als je van plan bent te stoppen met roken. Hij of zij zou een gecontroleerd plan moeten kunnen opstellen om je bij je beslissing te begeleiden en deze draaglijker te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Efectos cardiovasculares de la vareniclina: revisión sistemática y metaanálisis. (2011). Revista Uruguaya de Cardiología.

 • Solano Reina, S., Vaquero Lozano, P., Solano García-Tenorio, R., Márquez Nieto, J. C., de Granda Orive, J. I., & Jiménez Ruiz, C. A. (2012). Eficacia y seguridad de vareniclina en el abandono del tabaquismo. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(12)70132-7

 • Sicras Mainar, A., Navarro Artieda, R., Díaz Cerezo, S., Martí Sánchez, B., & Sanz De Burgoa, V. (2011). Tasas de abstinencia de vareniclina frente a bupropión y terapia sustitutiva con nicotina en la cesación del tabaco en atención primaria. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2010.09.010


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.