Twaalf tips over hoe je onzelfzuchtig kunt zijn

Helpen zonder er iets voor terug te verwachten is onzelfzuchtig zijn. Wat jij als een kleine actie beschouwt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Hier zijn tips om anderen te helpen zonder een beloning te verwachten.
Twaalf tips over hoe je onzelfzuchtig kunt zijn

Laatste update: 24 augustus, 2022

Moet je onzelfzuchtig zijn en de behoeften van anderen boven die van jezelf stellen? Nou, nee, maar het is een dunne lijn, en wat onzelfzuchtig zijn eigenlijk betekent is de bereidheid hebben om anderen te helpen zonder er iets voor terug te verwachten. Het zal je niet alleen veel voldoening geven, maar je zult ook aardiger zijn.

Zoek onzelfzuchtig op internet op en een van de eerste definities is “als je mensen helpt zonder eigenbelang.” Vraag jezelf vanaf dat punt af hoe vaak je handelt zonder alleen maar te denken aan wat er voor jou in zit, wat bij je past, en waar je je goed bij voelt.

Het belang van op deze manier denken

Onzelfzuchtig zijn stelt je in staat de wereld beter te begrijpen vanuit andere perspectieven en problemen, houdingen en reacties vanuit een ander gezichtspunt te bekijken. Het is niet makkelijk om de gewoonte te ontwikkelen om anderen te helpen zonder eerst aan jezelf te denken, maar het is zeker de moeite waard.

Volgens het boek van Allan Luks en Peggy Payne, The healing power of doing good: the health and spiritual benefits of helping others, vermindert onzelfzuchtigheid stress en verbetert het emotionele evenwicht.

Bovendien is de voldoening niet slechts van korte duur, maar komt elke keer dat je je de zorgzame actie herinnert weer terug. Het verhoogt je gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en socialiserende vaardigheden en je geeft ook iets terug aan je omgeving.

Vraag je je wel eens af of je problemen hebt met je eigenwaarde? Lees dan het onderstaande artikel:
Problemen met het gevoel van eigenwaarde

Tips om onzelfzuchtig te zijn

Neem een paar minuten de tijd om na te denken over hoe je ondersteunend kunt zijn zonder je ego te voeden wanneer je maar kunt. Vind je het moeilijk? Lees dan verder, de volgende tips maken het misschien eenvoudiger.

1. Wees empathisch

Onzelfzuchtig zijn gaat verder dan je eigen gedachten, verder dan je alleen richten op je emoties en wat je zelf wilt. Het gaat niet over zelfabsorptie, maar over luisteren en anderen begrijpen, weten wat hen goed of slecht doet. Het zal je helpen manieren te herkennen waarop je een beetje licht in hun leven kunt brengen.

Twee mensen praten, terwijl ze elkaars handen vasthouden

2. Luister meer en praat minder

Een manier om interesse in iemand te tonen is naar hem of haar te luisteren, vooral als hij een prestatie wil delen of zijn problemen wil ventileren.

Vraag iemand hoe zijn of haar dag is verlopen en geef hem of haar ook de kans om zich uit te drukken en lasten te verlichten. Je zult merken dat ze in de loop van het gesprek dat ook van jou willen horen.

3. Bekritiseer niet

Geef opbouwende commentaren, in plaats van het slechte te benadrukken. Er zijn veel manieren om hetzelfde te zeggen en het is beter om een opbouwende mening te geven als de jouwe niet positief is. Benadruk wat goed is en moedig het aan.

4. Hou van jezelf

Het is onmogelijk om van anderen te houden als je niet van jezelf houdt. Authentieke onzelfzuchtigheid begint wanneer je van jezelf houdt en je kunt alleen van daaruit van anderen houden. Een manier om dat te doen is door dankbaar te zijn voor wie je bent.

5. Het is niet altijd goed om op te vallen

Het is niet slecht om vrijgevig te zijn. Wat onaangenaam is, is om jezelf te verheffen of iets terug te verwachten voor vriendelijkheid. Laat de feiten voor zich spreken wanneer je wat altruïstisch werk doet en iemand in nood helpt. Dat maakt je daden specialer.

6. Geef wat je voor jezelf zou willen

Begin met je gezin en geef ze bijvoorbeeld iets lekkers. Kleine acties maken de weg vrij voor grotere gebaren. Nee, je hoeft het anderen niet naar de zin te maken, maar je zult begrijpen hoe goed het voelt als je dat doet.

7. Cultiveer geduld

Onzelfzuchtige mensen hebben de neiging om geduldig te zijn, wat een wenselijke kwaliteit is om frustratie of woede te vermijden. Wanhoop dus niet omdat je probeert vooruit te komen, je tijd komt nog wel.

Het heeft geen zin om boos te worden op degenen die voor je staan. Denk eraan dat je het zelf kunt zijn. Begin in plaats daarvan een gesprek, dat is leuker voor iedereen.

8. Zeg minder vaak nee

Het is bevredigender om “ja” te zeggen, dus wees positief wanneer een situatie geen risico of gevaar met zich meebrengt en geluk en vreugde zal brengen. Meestal heb je iets te geven of een manier om te helpen. Dus, waarom zou je het niet doen als het van grote betekenis is voor degene die het nodig heeft!

9. Laat het stromen

Controle hebben over wat er gebeurt is niet zo belangrijk. Je wint meer als je het laat stromen en je laat verrassen door wat de weg naar het doel inhoudt. Je zult uiteindelijk zien hoe lonend het is om te helpen.

10. Reflecteer op je gedrag

Neem de tijd om na te denken over je gewoonten, gedachten en acties. Bekijk de manier waarop je jezelf behandelt en de manier waarop je anderen behandelt. Analyseer ook of je meer had kunnen geven of liefhebben.

Doe het echter niet als straf, maar alleen om de volgende dag beter te zijn. Sommige psychologen raden liefdevolle-vriendelijkheidsmeditatie aan om aan je emoties te werken.

11. Streef een model van onzelfzuchtigheid na

Imiteer het voorbeeld van een figuur die je bewondert en als onzelfzuchtig ervaart. Begrijp hoe zij anderen helpen en hoe hun daden zoveel levens beïnvloeden. Er zijn veel goede voorbeelden om te volgen.

12. Vergeef vanuit je hart

Koester geen wrok tegen degenen die je om vergeving vragen. Visualiseren wat er gebeurd is vanuit een ander perspectief helpt om medelevend te zijn. Het is niet makkelijk je excuses aan te bieden aan iemand die je gekwetst heeft, maar het is een grote stap in de richting van onzelfzuchtigheid en vreedzaam leven.

Een vrouw houdt haar hand tegen haar hoofd terwijl ze op een bank zit

De waarde van onzelfzuchtig zijn

Tenslotte is onzelfzuchtig zijn het behandelen van anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden, zonder hen op enige wijze te kwetsen in je eigen voordeel. In feite blijkt de waarde ervan uit persoonlijke groei en onzelfzuchtigheid voor het welzijn van anderen.

Wacht bovendien niet op een specifiek moment voor actie en wees iedere dag onzelfzuchtig. Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen doen:

  • Bied een plaats aan een oudere persoon of zwangere vrouw in de bus.
  • Doneer de kleren die je niet meer draagt.
  • Houd de liftdeur open voor iemand die in wil stappen.
  • Zeg gedag als je ergens binnenkomt.
  • Wens mensen een fijne dag als je weg gaat.

Deze alledaagse gebaren voeden je geest, ziel en emoties als je ze doet vanuit je hart zonder erkenning te verwachten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.