3 traditionele middelen tegen astma en hoesten

Er zijn verschillende huismiddeltjes die een medische behandeling kunnen ondersteunen, mits goedgekeurd door een professional.
3 traditionele middelen tegen astma en hoesten

Laatste update: 16 februari, 2023

Astma en hoesten zijn twee van de meestvoorkomende gezondheidsproblemen die er zijn. Gelukkig zijn beide goed te behandelen je hoeft alleen maar naar je huisarts te gaan. Bovendien zijn er enkele traditionele remedies tegen astma en hoesten die de symptomen kunnen helpen verlichten.

Het komt vaak voor dat mensen op een bepaald moment in hun leven de typische remedies uit oma’s medicijnkastje proberen, gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Hoewel de werkzaamheid van veel daarvan slechts anekdotisch is, hebben andere wel enige wetenschappelijke onderbouwing. Natuurlijk varieert hun effectiviteit meestal van mild tot matig.

3 natuurlijke remedies voor astma en hoest

Voordat ik je de beste traditionele remedies voor astma en hoest vertel, moet je bedenken dat ze geen vervanging zijn voor medische behandelingen. Het gebruik ervan is altijd aanvullend, voor zover mogelijk altijd onder kennis van de specialist. Laten we eens kijken wat je kunt gebruiken om symptoomverlichting te verkrijgen.

1. Natuurlijke uienremedie tegen hoest

Uien

Een van de belangrijkste remedies die in de volksmond worden aanbevolen om astma en hoesten te verlichten, wordt gemaakt van een heel gewoon ingrediënt in de keuken – de ui.

Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine in 2021 vond dat uien zorgen voor tracheale gladde spierontspannende effecten, die zich op hun beurt vertalen in bronchodilaterende activiteiten en verlichting van obstructieve ademhalingsziekten.

Uien zijn gebruikt (Engelse link) om geïnduceerde astma te behandelen in dierproeven, en ze staan erom bekend (Engelse link) dat ze symptomen zoals hoesten bij longinfecties verlichten. Laten we eens kijken hoe je er je voordeel mee kunt doen.

Ingrediënten

 • Sap van 2 citroenen
 • 2 kopjes water (500 ml)
 • ½ kg rode of paarse uien
 • 7 eetlepels rauwe bijenhoning (175 g)

Bereiding

 • Snijd eerst de ui in plakjes, pers de twee citroenen uit en zet apart.
 • Verwarm in een koekenpan de suiker voor op matig vuur. Roer voortdurend tot de suiker goudbruin is.
 • Voeg dan de ui toe, laat een paar minuten koken en voeg het water toe. Breng het mengsel op matig vuur aan de kook tot het water met een derde is gereduceerd. Laat het afkoelen.
 • Voeg de honing en het citroensap aan het mengsel toe en roer goed door.
 • Laat het een nacht zitten en zeef ‘s morgens de vloeistof en bewaar het in een glazen pot.
 • Consumeer met mate als je ongemak hebt, om verlichting te krijgen. Probeer te voorkomen dat je meer dan 3 eetlepels per dag inneemt.

2. Middelen op basis van gember tegen hoesten

3 traditionele middelen tegen astma en hoesten

Gember is ook een optie om hoest op natuurlijke wijze te verlichten. Het is bekend (Engelse link) dat sommige bestanddelen ervan, zoals polysacchariden, tijdig verlichting kunnen geven bij hoestepisodes. Bovendien zijn er aanwijzingen (Engelse link) dat zijn ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen gebruikt kunnen worden bij aandoeningen van de luchtwegen.

Als je wilt profiteren van de voordelen van gember, kun je het op verschillende manieren consumeren. Hier zijn er drie die wij voorstellen:

 • Kauwen op verse gember.
 • Het drinken van een aftreksel van gember (met een vleugje citroen).
 • Het bereiden van een honingsiroop met gember.

Honing en gembersiroop is misschien een van de bekendste en traditioneel gebruikte manieren om de voordelen ervan te benutten.

Ingrediënten

Bereiding

 • Meng de gember goed met de honing, zodat je het niet inademt als je het consumeert.
 • Als je een homogeen product hebt, neem dan voor elke maaltijd een theelepel.

Let op: gember kan in sommige gevallen een contra-indicatie hebben, vooral als je een medicijnbehandeling volgt, dus het is raadzaam om eerst je arts te raadplegen voordat je het gaat consumeren.

3. Radijs en honing remedie voor astma en hoesten

Radijsjes
Plakjes radijs zijn de traditionele vorm van de consumptie ervan, maar er zijn vele andere preparaten.

Radijs is in combinatie met andere ingrediënten gebruikt (Engelse link) als therapie voor astma-episodes. Er is gesuggereerd (Engelse link) dat het ontstekingsreacties kan remmen, dus het is in opkomst als aanvullende behandeling voor complicaties van de luchtwegen. Van honing in combinatie met andere middelen is bekend (Engelse link) dat het symptomatische verlichting biedt bij astma.

Ingrediënten

 • 1 zwarte radijs
 • 3 of 4 eetlepels honing (75 of 100 g)

Bereiding

 • Allereerst moet je de radijs goed wassen en laten drogen. Verwijder het onderste deel en snijd het bovenste deel af.
 • Doe de radijs in een geschikt bakje en voeg 3 tot 4 eetlepels honing toe.
 • Dek de afgesneden bovenkant af. Laat het een nacht staan.
 • Met mate consumeren.

Wat kun je nog meer doen tegen astma en hoesten?

Zoals we al hebben vermeld, kunnen traditionele remedies bijdragen aan de verlichting van problemen als astma en hoesten als ze worden ingenomen als aanvulling op de aanwijzingen van de arts en goede leefgewoonten. Ze zijn geen genezing, noch behandelen ze de hoofdoorzaak zelf.

De beste manier om deze beide problemen onder controle te krijgen is dus via medische zorg. Overleg met een specialist over de aanpak van elk geval, en gebruik deze middelen nooit als vervanging. Zowel hoesten (droge, acute, chronische hoest en andere) als astma kunnen behandeld worden, en dat gebeurt door je vertrouwde specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abbas AS, Ghozy S, Minh LHN, Hashan MR, Soliman AL, Van NT, Hirayama K, Huy NT. Honey in Bronchial Asthma: From Folk Tales to Scientific Facts. J Med Food. 2019 Jun;22(6):543-550.
 • Beigoli S, Behrouz S, Memar Zia A, Ghasemi SZ, Boskabady M, Marefati N, Kianian F, Khazdair MR, El-Seedi H, Boskabady MH. Effects of Allium cepa and Its Constituents on Respiratory and Allergic Disorders: A Comprehensive Review of Experimental and Clinical Evidence. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Sep 11;2021:5554259.
 • Bera K, Nosalova G, Sivova V, Ray B. Structural Elements and Cough Suppressing Activity of Polysaccharides from Zingiber officinale Rhizome. Phytother Res. 2016 Jan;30(1):105-11.
 • Dorsch W, Ring J. Anti-inflammatory substances from onions could be an option for treatment of COVID-19-a hypothesis. Allergo J Int. 2020;29(8):284-285.
 • Jafarzadeh A, Jafarzadeh S, Nemati M. Therapeutic potential of ginger against COVID-19: Is there enough evidence? Journal of Traditional Chinese Medical Sciences. 2021 Oct;8(4):267–79.
 • Lee KD, Shim SY. Anti-Inflammatory Food in Asthma Prepared from Combination of Raphanus sativus L., Allium hookeriAcanthopanax sessiliflorum, and Dendropanax morbiferus Extracts via Bioassay-Guided Selection. Foods. 2022 Jun 27;11(13):1910.
 • Oliveira TT, Campos KM, Cerqueira-Lima AT, Cana Brasil Carneiro T, da Silva Velozo E, Ribeiro Melo IC, Figueiredo EA, de Jesus Oliveira E, de Vasconcelos DF, Pontes-de-Carvalho LC, Alcântara-Neves NM, Figueiredo CA. Potential therapeutic effect of Allium cepa L. and quercetin in a murine model of Blomia tropicalis induced asthma. Daru. 2015 Feb 21;23(1):18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.