Wereld Astma Dag: je kunt deze ziekte onder controle houden

Op 5 mei is het Wereld Astma Dag, een dag om patiënten bewust te maken van deze ziekte en hun kennis erover te vergroten. In dit artikel vertellen we je hoe deze ziekte onder controle kan worden gehouden.
Wereld Astma Dag: je kunt deze ziekte onder controle houden

Laatste update: 18 november, 2021

Wereld Astma Dag wordt sinds 1998 elke 5 mei gevierd. Deze dag werd voor het eerst gevierd in samenhang met de Wereld Astma Bijeenkomst die datzelfde jaar in Barcelona, Spanje, werd gehouden.

Wereld Astma Dag wordt elk jaar georganiseerd door het Wereldinitiatief voor Astma (GINA). Het doel is om met verschillende slogans voorlichting te geven over de ziekte. Zowel de bevolking in het algemeen als de astmapatiënten zelf moeten zich bewust zijn van de aandoening.

De gegevens over de prevalentie van astma lopen over de hele wereld sterk uiteen. In landen als Duitsland lijdt minder dan 4% van de bevolking aan astma, terwijl dat in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld 25% is. Ieder jaar krijgen ongeveer vier op de 1000 volwassenen in de wereld de diagnose.

Wereld Astma Dag vestigt ook de aandacht op ziekenhuisopnames en spoedeisende hulp voor deze patiënten. Astma-aanvallen kunnen zeer traumatisch zijn, vooral voor gezinnen met kinderen die eraan lijden.

Het gevoel van extreme kortademigheid, samen met de pijnlijke ademhaling waarmee de patiënten soms te kampen hebben, levert een dramatisch beeld op. Hoe groter de kennis, hoe beter de aanpak van het probleem, en hoe meer vermijdbare ongerustheid wordt verminderd.

Wat is astma?

Een afbeelding van ontstoken longen

In principe is astma een ontstekingsziekte van de bronchiën. De onderste luchtwegen van astmapatiënten raken bij acute aanvallen ontstoken. Daardoor raakt de doorgang van lucht belemmerd.

Ook de spieren van de luchtwegen hebben de neiging zich te vernauwen. Dat maakt het uitademen, het proces waarbij lucht uit de longen wordt gelaten, bemoeilijkt. Deze vernauwing is de oorzaak van de symptomen.

Astmapatiënten hebben in verschillende mate last van kortademigheid, afhankelijk van de intensiteit van de aanval. Bij zeer acute aanvallen is het verstikkingsgevoel extreem.

Naast kortademigheid kunnen ze ook last hebben van piepende ademhaling. Dit is een fluitend geluid dat vrijkomt uit de bronchiën als  de lucht er doorheen stroomt. De vernauwing veroorzaakt een piepende ademhaling, die ook zonder stethoscoop hoorbaar is wanneer de astma-aanval ernstig is.

De patiënt kan wel of niet hoesten. Als hij hoest, is het meestal een droge hoest die geen slijm produceert. Dit komt omdat slijm meestal aanwezig is als gevolg van een infectieus proces.

Lees verder voor meer informatie:
8 tips om pollenallergieën te overleven

Astma onder controle houden

Het doel van informatieverspreiding op Wereld Astma Dag is om patiënten te helpen hun astma-aanvallen te leren beheersen. Daarnaast proberen ze om hen te helpen de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen zodat een aanval zich niet voordoet.

Een van de principes om het te beheersen is het vermijden van allergenen. Beetje bij beetje leert elke astmapatiënt de situaties te herkennen die zijn toestand verergeren. Dit zijn de stoffen waarvan de astmapatiënt weet dat ze een aanval zullen veroorzaken zoals:

  • pollen
  • stof
  • afgesloten vochtige ruimten
  • kou

Een andere goede maatregel zijn ademhalingsoefeningen. Deze helpen de borstspieren om hun bewegingen te leren reguleren. Een astmapatiënt zou deze oefeningen elke dag moeten doen.

Deskundigen raden astmapatiënten ook aan om te bewegen of te sporten als onderdeel van hun dagelijkse routine. Ze moeten de voorzorgsmaatregelen nemen die hun dokter hen voorschrijft en proberen een sport te beoefenen die hen helpt bij hun ademhaling.

Deze patiënten moeten ook veel leren over de geneesmiddelen die ze nemen. Naast de dosering en de naam van de medicijnen moeten ze ook de mogelijke bijwerkingen kennen en de volgorde waarin ze moeten worden ingenomen. Als het om inhalatoren gaat, is het leren van de juiste techniek essentieel.

Meer informatie vindt je hier:
De relatie tussen astma en rinitis

Kinderen en Wereld Astma Dag

Een kind met een inhalator

Zowel hun ouders als de kinderartsen maken zich zorgen om kinderen met astma. Een kind met astma die slecht onder controle is zal een slechtere levenskwaliteit hebben omdat het niet zoveel kan spelen als andere kinderen, vaker school zal missen en voortdurend stress zal ervaren.

In deze gevallen moeten zowel de ouders als de kinderen de ziekte leren kennen. Alle maatregelen die we hierboven hebben genoemd moeten worden aangepast aan het leven van kinderen met astma.

De kinderarts speelt ook een belangrijke rol. Het gezin stelt veel vertrouwen in hem of haar, aangezien hij of zij degene is die hun twijfels en zorgen wegnemen kan. De arts is verplicht om de volwassenen te leren om kalm te handelen bij aanvallen en de jonge patiënt te helpen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Wereld Astma Dag: kennis is macht

Voor astmapatiënten is het kennen van deze ziekte een bron van kracht. Het stelt hen namelijk in staat hun aanvallen onder controle te houden, hun ontwikkeling te verbeteren en een zo normaal mogelijk leven te leiden. Mensen met astma moeten een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om gezond te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Becerra, Mario Humberto Vargas. “Epidemiología del asma.” NCT Neumología y Cirugía de Tórax 68.S2 (2009): 91-97.
  • Casanueva, C. Ortega, and J. Pellegrini Belinchón. “Asma: educación sanitaria, autocontrol y medidas preventivas.” PediatríaIntegral (2012): 141.
  • Sánchez, Irina López, et al. “Prevalencia del asma bronquial alérgica y sus factores de riesgo en población pediátrica.” MULTIMED 24 (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.