Tips om te voorkomen dat kinderen op hun nagels bijten

Bijten je kinderen op hun nagels en weet je niet hoe je ze kunt helpen die slechte gewoonte af te leren? Lees dit artikel om de beste strategieën te ontdekken om te voorkomen dat kinderen op hun nagels bijten.
Tips om te voorkomen dat kinderen op hun nagels bijten

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je kinderen laten stoppen met op hun nagels te bijten kan om twee redenen complexer zijn dan je misschien denkt. Ten eerste zijn gewoonten, als ze eenmaal ingebakken zijn, vaak moeilijk te veranderen. Ten tweede kan nagelbijten een manier zijn om emoties te uiten.

Natuurlijk zijn ook ingeslopen gewoonten af te leren en is het altijd mogelijk om strategieën te vinden waarmee je kinderen kunnen stoppen met bijten op hun nagels bijten. Lees verder om ze te ontdekken!

Tips om te voorkomen dat kinderen op hun nagels bijten

De gewoonte om te nagelbijten wordt onychofagie genoemd en treft vooral kinderen vanaf 3 jaar en komt vaker voor tijdens de puberteit en adolescentie. Over het algemeen stoppen kinderen met deze slechte gewoonte zonder tussenkomst, maar wat kunt je doen als het aanhoudt en schadelijk wordt?

Onychofagie, de gewoonte van nagelbijten, ontstaat meestal tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar.

In dit artikel geven we je enkele praktische ideeën, maar eerst zullen we ontdekken waarom sommige kinderen op hun nagels bijten. Er kan een soort psychologische aanleg of oorzaak zijn die de gewoonte veroorzaakt.

Oorzaken van onychofagie bij kinderen

Tips om te voorkomen dat kinderen op hun nagels bijten

Als we het hebben over onychofagie, hebben we het niet over een specifieke handeling, maar over een constante situatie die zich in de loop van de tijd herhaalt. Dat wil zeggen dat het kind regelmatig op zijn of haar nagels bijt. Het is obsessief gedrag dat het kind vaak vertoont zonder het zelf te beseffen.

Volgens gegevens die zijn gepubliceerd in het Journal of Latin American Pediatric Dentistry, “komt deze slechte gewoonte het meest voor in de puberteit (44%). Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij kinderen van 7 tot 10 jaar komt het in 28 tot 33% van de gevallen voor.”

Enkele van de belangrijkste oorzaken van dit probleem zijn spanning, onrust en verveling. Daarnaast kunnen emotioneel destabiliserende situaties voor het kind tot nagelbijten leiden, zoals de dood van een geliefde, de geboorte van een broertje of gezinsproblemen.

Imitatie kan een andere mogelijke oorzaak zijn. Het kind ziet een van de ouders (of beide) op de vingernagels bijten en neemt deze gewoonte over zonder het te beseffen. Dat is een van de redenen waarom erg belangrijk dat je ook niet op je nagels bijt.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Stress bij kinderen die door ouders wordt veroorzaakt

Waarom is het niet goed als kinderen op hun nagels bijten?

Waarom is het niet goed als kinderen op hun nagels bijten

Angst en spanning kunnen de oorzaak zijn van nagelbijten.

Het voor de hand liggende grootste probleem van deze nagelbijten is dat het kind of de adolescent grote schade aan zijn vingers kan veroorzaken en zelfs kleurveranderingen en misvormingen van de nagels.

Daarnaast is een van de grootste problemen dat nagelbijten vaak infecties veroorzaakt door het uitwisselen van de bacteriën uit de nagels van de mond en vice versa.

Ook bijt het kind met deze aandoening vaak op de nagelriemen en de huid rond de nagels. Het probleem van deze verwondingen is dat het je kind angstig kan maken omdat de hand er slecht uitziet. Zo komt hij in een vicieuze cirkel terecht waaruit het moeilijk kan zijn om te ontsnappen. Het kan ook problemen veroorzaken zoals onder andere:

  • malocclusie
  • slijtage aan de voortanden
  • bruxisme
  • slijtage van tandglazuur
  • beschadigd tandvlees
  • andere problemen

Strategieën om deze slechte gewoonte te bestrijden

De eerste stap bij het aanpassen van een gewoonte is om erachter te komen waardoor het gedrag wordt veroorzaakt. Wat zorgt ervoor dat je kinderen op hun nagels bijten?

  • Bijten ze op bepaalde momenten of bij bepaalde situaties op hun nagels?
  • Kun je vaststellen of het verband houdt met angst, onrust, spanning of verveling?

Doe wat onderzoek naar de reden en ga dan aan de slag! Je kunt je kinderen elke dag vertellen dat ze niet op hun nagels moeten bijten en toch niet het gehoopte resultaat krijgen. Om deze reden raden we je aan een van de volgende strategieën te volgen om je kinderen te helpen om hun gedrag aan te passen.

1. Leg je kinderen uit waarom ze niet op hun nagels moeten bijten

Leg je kinderen uit waarom ze niet op hun nagels moeten bijten

We weten dat je ze altijd vertelt dat ze moeten stoppen met op hun nagels te bijten, maar we raden je aan nog een stap verder te gaan. Neem de tijd om de gevolgen en de risico’s van deze slechte gewoonte uit te leggen.

  • Denk er hierbij aan om de informatie aan te passen aan hun leeftijd en begripsniveau.
  • Controleer door middel van vragen stellen ook of je kind je uitleg begrepen heeft.

2. Wees hun ‘alarm’

Praat met je kinderen en vertel ze dat je ze vanaf dat moment er steeds aan zult herinneren dat ze met de gewoonte moeten stoppen elke keer dat je ze op hun nagels ziet bijten. Je kunt zelfs een codewoord instellen om te proberen de situatie in een speels moment te veranderen!

3. Koop een bijtring

Een goede optie zou kunnen zijn om je kind een bijtring te geven om angst en spanning te verminderen. Er zijn er veel op de markt, er zijn zelfs bijtringen die speciaal zijn ontworpen om nagelbijten te voorkomen.

4. Geef ze een speeltje om hun handen bezig te houden

Bied je kind een fidget-spinner, een kleine stressbal of een Rubiks-kubus aan. Het idee is om hun handen bezig te houden zodat ze niet op hun nagels kunnen bijten. Een ander idee is om je kind aan te moedigen om te sporten, omdat het een geweldige manier kan zijn om spanning te verminderen.

5. Houd de nagels van je kinderen zeer kort

Nagels van een kind worden geknipt

 

Er is geen betere manier om verleiding te vermijden dan door het bij de bron af te kappen! Het dagelijks knippen van de nagels van je kind of het aanbrengen van bittere producten kan bijtende nagels minder verleidelijk maken.

Als je kinderen hun nagels kort houden, zullen ze moeilijker op ze bijten en dat geldt ook voor hun nagelriemen en de huid rond de nagels. Maak er dus een gewoonte van om elke dag hun nagels te (laten) knippen.

6. Breng een bittere lak of citroen aan

De oplossing van vroeger zoals onze grootmoeder toepasten kan behoorlijk effectief zijn. Verf de nagels van je kinderen met bittere lak, zodat het niet meer zo verleidelijk zal zijn om eraan te knabbelen. Als je geen lak tegen nagelbijten in huis hebt, kun je in plaats daarvan citroen op hun nagels doen.

7. Gebruik een beloningssysteem

Voorkom dat je kinderen op hun nagels bijten met behulp van een systeem van punten en beloningen. Voor elke dag dat ze niet op hun nagels bijten, verdienen ze een punt en als ze een afgesproken aantal hebben, mag je ze een beloning geven.

Dit hoeft niet een fysiek cadeautje te zijn. Het kan bijvoorbeeld een uitje zijn zoals naar de film gaan, een fietstocht of wat je maar kunt bedenken. Het is een geweldige manier om tijd met je kinderen door te brengen terwijl je hen helpt om van deze slechte gewoonte af te komen.

Het veranderen van een gewoonte kost tijd. Wees geduldig en steun bij je kind bij elke stap. Onthoud dat het essentieel is dat ze zich door jou begeleid, gesteund en geliefd voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.