Tips om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen

Tijdens de adolescentie kunnen bepaalde gewoonten en levensstijlen de slaap van tieners beïnvloeden. Ontdek in dit artikel enkele tips om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen!
Tips om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen

Laatste update: 17 oktober, 2019

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tieners hebben echter steeds meer last van slaap van slechte kwaliteit. Daarom hebben we besloten enkele tips te delen om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen.

Gemiddeld gesproken moeten tieners minstens acht uur per dag slapen. Daarom moeten we de verschillende oorzaken en factoren kennen die het voor hen moeilijk maken om een ​​goede slaap te krijgen. Alleen dan kun je elk slaapprobleem oplossen.

Tips om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen

1. Verminder het risico op en bestrijd obesitas

Meer en meer kinderen en tieners hebben tegenwoordig overgewicht als gevolg van een zittende levensstijl. Eén studie toonde een relatie aan tussen tieners die moeilijker in slaap vallen en hun BMI. Bij tieners met overgewicht werden meer slaapstoornissen waargenomen. Dit bevestigt het probleem van obesitas bij kinderen en adolescenten, dat steeds ernstiger wordt.

Als ze niet worden behandeld, beïnvloeden slaapstoornissen de eetgewoonten, wat betekent dat ze zwaarlijvigheid kunnen verergeren. In deze zin is het essentieel voor tieners om een ​​uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan:

De maaltijden die ze thuis eten, moeten op deze voedselgroepen zijn gebaseerd. De consumptie van te veel geraffineerde bloem, gefrituurd voedsel en suiker moet vermeden worden.

Fysieke activiteit is echter ook essentieel, omdat het hen helpt hun gewicht op peil te houden. Tieners moeten actief blijven en een zittende levensstijl vermijden.

2. Beperk het gebruik van de mobiele telefoon

Een andere reden waarom slaapstoornissen tegenwoordig vaak bij tieners voorkomen, is nieuwe technologie. Het is voor ouders moeilijk om het aantal uren te bepalen dat hun tieners doorbrengen op hun mobiele telefoons en computers of tv kijken of videogames spelen.

Deze apparaten stellen tieners bloot aan overstimulatie die zeer schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Het beïnvloedt het zenuwstelsel rechtstreeks en verandert bovendien de natuurlijke bioritmen van het lichaam, die de slaap beïnvloeden.

Dit is echter een factor die niet alleen van invloed is op adolescenten, maar ook op hun ouders. Het gebruik van mobiele telefoons moet dus voor iedereen worden gereguleerd. Je kunt je tieners ook beter niet toestaan om ​​twee uur voor het slapengaan een elektronisch apparaat te gebruiken.

3. Stop met roken

Stop met roken

Helaas gebeurt het nog steeds dat mensen tijdens hun adolescentie beginnen met roken. Ook deze gewoonte kan leiden tot slapeloosheid. Er kan ook een verband zijn tussen het ontstaan van de slechte gewoonte om te roken en een slechte slaapkwaliteit bij jongeren. Daarom kan stoppen met roken je tiener helpen beter te slapen.

Om je tiener te helpen om de afhankelijkheid van nicotine te overwinnen, moet je geduldig en begripvol zijn. Weet bovendien dat de tiener hiervoor mogelijk enige ondersteuning en externe motivatie nodig heeft.

4. Onregelmatige diensten en slaapstoornissen van ouders

Ten slotte is in verschillende onderzoeken een andere factor genoemd die verband kan houden met slaapstoornissen bij tieners: het dag- en nachtritme van sommige ouders. Bijvoorbeeld wanneer een van hen de nachtdienst werkt.

In dit opzicht is het essentieel om alle slaapschema’s van het familielid te respecteren. Als de tiener al moeite heeft om in slaap te vallen, kunnen ze vaak ook gemakkelijk worden gewekt bij het horen van geluiden.

Algemene tips om slaapstoornissen bij tieners te voorkomen

Door goede slaapgewoontes kunnen tieners rusten en goed presteren bij hun dagelijkse activiteiten. Daarom geven we tot slot nog een paar algemene tips die kunnen helpen om slaapstoornissen te voorkomen.

  • Je tiener moet elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan.
  • Tieners moeten een uitgebalanceerd dieet volgen en aandacht besteden aan het voedsel dat ze ‘s avonds eten.
  • Je moet ervoor zorgen dat je tiener geen stimulerende middelen consumeert zoals koffie, thee, frisdranken met cafeïne en energiedranken.
  • Zwaarlijvigheid moet zoveel mogelijk bestreden worden.
  • Zorg ervoor dat je tiener een zittende levensstijl vermijdt en meerdere keren per week een lichamelijke activiteit uitvoert.
  • De tieners moeten roken en het drinken van alcohol vermijden.
  • Je moet het gebruik van mobiele telefoons en het gebruik van technologie in het algemeen bij je tiener beperken, vooral in de uren voor het slapen gaan.
  • Zorg ervoor dat je een geschikt slaapschema opstelt en vermijd daarbij nachtelijke activiteiten die de rust van je gezin kunnen verstoren.
  • Zorg ervoor dat de slaapkamer van je tiener een rustige en donkere plaats is met een juiste temperatuur.

In sommige gevallen kunnen slaapstoornissen ook te maken hebben met een teveel aan taken of sociale en werkactiviteiten, dus zorg ervoor dat het schema van je tiener niet te zwaar overbelast is. Het maakt niet uit op welke universiteit ze proberen te komen als ze niet gezond zijn.

We hopen dat je deze tips zult proberen toe te passen om je tieners beter te laten slapen. Alleen op deze manier zullen ze in staat zijn om goed te presteren en hun taken te volbrengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chen, D. R., Truong, K. D., & Tsai, M. J. (2013). Prevalence of poor sleep quality and its relationship with body mass index among teenagers: Evidence from Taiwan. Journal of School Health. https://doi.org/10.1111/josh.12068
  • Chaput, J. P., & Dutil, C. (2016). Lack of sleep as a contributor to obesity in adolescents: Impacts on eating and activity behaviors. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/s12966-016-0428-0
  • Atkinson, G., & Davenne, D. (2007). Relationships between sleep, physical activity and human health. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.09.015
  • Dugas, E. N., Sylvestre, M. P., O’Loughlin, E. K., Brunet, J., Kakinami, L., Constantin, E., & O’Loughlin, J. (2017). Nicotine dependence and sleep quality in young adults. Addictive Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2016.10.020

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.