Tekenen en symptomen van slokdarmvarices
We weten allemaal wat spataderen zijn: verwijde aderen die veneuze insufficiëntie veroorzaken. Het is echter minder bekend dat deze ook in de slokdarm voorkomen. Slokdarmvarices zijn spataderen die zich aan het einde van de slokdarm bevinden en de doorbloeding belemmeren.
Het is belangrijk om met je arts te praten in het geval dat je denkt klachten of symptoom van slokdarmvarices te hebben. Deze kunnen in sommige gevallen worden verward met andere, minder ernstige problemen. Vroege behandeling zal ervoor zorgen dat de toestand niet verslechtert.
Hoe kom je te weten of je slokdarmvarices hebt?
Om erachter te komen of je slokdarmvarices hebt of niet, is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren die de manifestatie beïnvloeden en de mogelijke tekenen van deze aandoening te overwegen.
Het grootste risico dat gepaard gaat met slokdarmvarices is een mogelijke scheur van de spatader en een bloeding. Vaak zijn slokdarmvarices asymptomatisch en kunnen de symptomen die zich manifesteren worden verward met andere, minder ernstige aandoeningen. Laten we eens kijken wat de tekenen en symptomen zijn.
Bloed braken
In het begin kan men last van duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd krijgen. Deze klachten kunnen ook overgaan in het overgeven van helderrood bloed. Als dit gebeurt moet onmiddellijk 112 gebeld worden.
Verlies van bewustzijn
Dit treedt meestal op vanwege de bloeding die wordt veroorzaakt door de slokdarmvarices, wat in ernstige gevallen eerst kan leiden tot duizeligheid en flauwvallen.
Zwarte ontlasting
Hoewel je misschien niet te veel aan deze kleur ontlasting denkt, is het te wijten aan de aanwezigheid van opgedroogd bloed als het bloedverlies door deze aandoening wordt veroorzaakt. Dit kan optreden wanneer de spataderen openscheuren.
Meer weten over ontlasting:
Wat zeggen de vorm en de kleur van je stoelgang over je gezondheid?
Als deze symptomen aanhouden, moet de patiënt zo snel mogelijk naar een arts gaan. Het bewustzijn verliezen, duizeligheid voelen of bloed overgeven kunnen aanwijzingen zijn dat iemand aan deze risicovolle aandoening lijdt.
Diagnose van slokdarmvarices
Om een betrouwbare diagnose te stellen, zal de arts meestal een endoscopie uitvoeren. Om dit te doen, brengt de arts een slang met daarin een camera in de slokdarm om te zien of er abnormale aderen zijn.
Als er inderdaad slokdarmvarices worden aangetroffen kan de arts deze tijdens de procedure ook de ernst ervan beoordelen. Dat wil zeggen dat de arts zal bekijken of:
- de spataderen vergroot zijn
- er sprake is van een of meerdere slokdarmvarices
- er ernstige bloedingen in het gebied zijn
- enzovoort
Daarnaast kan de arts tijdens deze procedure ook een biopsie nemen. Hierbij wordt een stukje weefsel weggenomen dat men in het laboratorium zal onderzoeken.
De arts zal kiezen afhankelijk van wat hij tijdens de scopie aantreft voor een bepaalde behandeling kiezen. Als de arts er bijvoorbeeld niet veel vindt, ze klein zijn en er is geen bloeding in het gebied, kan hij een follow-up controle aanbevelen om te zien hoe de situatie zich ontwikkelt.
Dit artikel kan je ook interesseren:
5 natuurlijke remedies tegen slokdarmontsteking
Behandelingsopties voor slokdarmvarices
Door het uitvoeren van een endoscopie kan de artsen een nauwkeurige diagnose stellen en op basis daarvan een geschikte behandeling bepalen.
Zoals we hierboven reeds vermeldden, hangt de behandeling af van wat de arts tijdens een endoscopie ontdekt. Hieronder zijn enkele van de beschikbare behandelingsopties beschreven.
- Medicatie: als er geen bloeding is, maar de aderen wel groot zijn, worden medicijnen voorgeschreven om de druk op de slokdarmvarices te verminderen.
- Endoscopische ligatie: artsen bevelen deze optie aan wanneer de patiënt de bovengenoemde geneesmiddelen niet kan verdragen. Deze procedure bestaat uit het afbinden van de aderen met elastiekjes om de verdwijning te bevorderen.
- Endoscopische sclerotherapie: artsen zullen voor deze behandeling kiezen wanneer er bloedingen optreden. Het bestaat uit het injecteren van een stof in de aderen.
Al deze behandelingen hebben mogelijke complicaties. Geneesmiddelen kunnen bijvoorbeeld onaangename bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, diarree en duizeligheid.
Om deze reden zal de arts dus altijd een grondige evaluatie uitvoeren om te ontdekken welke behandeling het beste geschikt is voor de patiënt die lijdt aan slokdarmvarices.
Advies bij slokdarmvarices
Bij mensen die lijden aan cirrose (leverziekte) of die in het verleden een trombose hebben gehad, moet men voorzichtiger zijn met de symptomen en tekenen die op de aanwezigheid van slokdarmvarices kunnen duiden. Hoewel slokdarmvarices om andere redenen kunnen verschijnen, zijn dit de meest gevoelige risicogroepen.
Een vroege behandeling vermindert zowel de pijn als het ongemak en kan helpen om te voorkomen dat de situatie verslechtert. Het is daarom zeer belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk naar een arts gaat als er sprake is van:
- donkere ontlasting
- last van duizeligheid
- bloed overgeeft
Als grote slokdarmvarices scheuren, kan dit leiden tot vrij ernstige bloedingen die het leven van de patiënt in gevaar kunnen brengen. Daarom moet je de tekenen en symptomen die je mogelijk waarschuwen voor de aanwezigheid van deze abnormale aderen niet onderschatten en altijd het advies van de arts inroepen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Infante Velázquez, Mirtha, Rosado Vargas, Coralia, Pérez Lorenzo, Marlene, Samada Suárez, Marcia, & Hernández Amarán, Mariela. (2013). Factores predictivos de la presencia de várices esofágicas en pacientes cirróticos. Revista Cubana de Medicina Militar, 42(1), 56-61. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572013000100008&lng=es&tlng=es.
- Vázquez González, Pedro, & Osorio Pagola, Marcos. (2010). Escleroterapia endoscópica de várices esofágicas. Presentación de un caso: nueva medida a tener en cuenta. MediSur, 8(5), 76-79. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2010000500014&lng=es&tlng=es.
- Velásquez Chamochumbi, Hermes. (2006). Hemorragia digestiva por várices esófago – gástricas. Acta Médica Peruana, 23(3), 156-161. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172006000300006&lng=es&tlng=es.
- Zumaeta Villena, Eduardo. (2007). Várices esofagogástricas. Acta Médica Peruana, 24(1), 47-52. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172007000100011&lng=es&tlng=es.