Talkpoeder kankerverwekkend: Johnson & Johnson moet 417 miljoen dollar betalen

Een jury in Los Angeles, Californië, heeft geoordeeld dat het bedrijf op de hoogte was van het risico op kanker dat verbonden was met dit product. Toch heeft dit bedrijf deze informatie achtergehouden voor de consumenten.
Talkpoeder kankerverwekkend: Johnson & Johnson moet 417 miljoen dollar betalen

Laatste update: 09 april, 2018

417 miljoen dollar?! Dat is het bedrag dat het bedrijf Johnson & Johnson zal moeten betalen aan drieënzestig jaar oude vrouw. Volgens Eva Echeverría was het gebruik van talkpoeder op haar intieme delen de oorzaak van haar eierstokkanker. Had zij moeten of kunnen weten dat talkpoeder kankerverwekkend is?

Het slachtoffer legde uit dat ze slechts elf jaar oud was toen ze begon met Johnson’s Baby Powder een talkpoeder, te gebruiken.

Maar in 2007, tien jaar geleden, werd een tumor verwijderd en kreeg ze de diagnose te horen dat ze eierstokkanker had. Helaas bevond de kanker zich al in de terminale fase.

De jury oordeelde daarom dat het grote bedrijf 70 miljoen dollar moest betalen om de schade te vergoeden en nog eens 347 miljoen dollar als strafschade.

De advocaat van de aanklager, Mark Robinson, zei dat hij dankbaar was voor het vonnis. Volgens hem hield Johnson & Johnson de zaak jarenlang verborgen dat talkpoeder kankerverwekkend is.

Talkpoeder kankerverwekkend 

In haar verdediging haalde Eva Echeverría een onderzoek aan. Deze studie werd in 1982 uitgevoerd onder leiding van onderzoeker Daniel W. Cramer.

Het toonde aan dat vrouwen die talkpoeder op hun genitaliën gebruikten, hun risico op eierstokkanker met tweeënnegentig procent verhoogden.

Op dat moment werd er bij Johnson & Johnson op aangedrongen om een etiket op het product aan te brengen en consumenten te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen.

Maar het bedrijf negeerde dit verzoek om te melden dat talkpoeder kankerverwekkend kan zijn.

Bovendien is dit niet de eerste keer dat Johnson & Johnson, gevestigd in New Jersey, een dergelijke eis ontvangt. Volgens de Los Angeles Times lopen er, alleen al in de notulen in Californië, 300 rechtszaken.

Dit is ongetwijfeld een klein deel in vergelijking met de meer dan 4.500 die in het hele land lopen. Helaas zijn er nu duizenden petities van vrouwen die beweren dat ze eierstokkanker gekregen hebben als gevolg van het gebruik van talkpoeder om vaginale geur te verwijderen.

Het bedrijf heeft al ongeveer 300 miljoen dollar verloren in vier of vijf eerdere zaken in Missouri. Maar Johnson & Johnson plant om in beroep te gaan en de kwaliteit en de veiligheid van zijn product aan te tonen.

De vraag is: Is het gebruik van talkpoeder kankerverwekkend of is het inderdaad veilig?

Het is geen nieuw gegeven dat dit product in verband gebracht wordt met het risico op eierstokkanker. Onafhankelijk van de eisen in deze zaak vermeldt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek dat het gebruik van talkpoeder op de intieme delen als een “mogelijke oorzaak van kanker” beschouwd wordt.

Indien dit inderdaad het geval is, dan moet kanker in de statistieken stijgen naar één op drie vrouwen.

Wat heeft ervoor gezorgd dat talkpoeder in de schijnwerper staat?

Wat heeft ervoor gezorgd dat talkpoeder in de schijnwerper staat?

Blijkbaar heeft het te maken met de bestanddelen in zijn ingrediënten. Talkpoeder is ook bekend als magnesiumsilicaat. Dat is een mineraal dat asbest bevat.

Asbest veroorzaakt niet alleen ernstige ademhalingsproblemen. Maar het heeft ook kankerverwekkende effecten die sinds 1971 onderzocht werden. Het gevolg was dat er reglementen zijn opgesteld die vereisen dat het vervangen wordt door zetmeel.

Sinds de jaren zeventig is dit talkpoeder in gebruik voor baby’s. Maar er zijn verdenkingen dat het onderzoek niet grondig genoeg is uitgevoerd. Want het is gebaseerd op de hoeveelheid van het product dat mensen zich herinneren te hebben gebruikt. Dit is geen exacte informatie.

Vele onderzoeken beweren dat er geen verband is tussen talkpoeder en eierstokkanker. Hierbij wordt de conclusie dat talkpoeder kankerverwekkend is dus verworpen.

Het lijkt erg op de studies over roken: hoe meer je rookt, hoe groter het risico op longkanker. Maar onderzoekers weten nog steeds niet of dit ook voor talkpoeder geldt.

Wat er ook van is, we raden je aan om voorzichtig te zijn! Het regelmatig gebruiken van talkpoeder kan je risico op eierstokkanker verdubbelen.

Hoe kan je het voorkomen?

Talkpoeder kankerverwekkend

Talkpoeder wordt vaak onderzocht als schoonheidsproduct. Daarom wordt er door de Food and Drug Regulators niet echt grondig onderzoek gedaan naar dit product.

Miljoenen artikelen voor schoonheidsverzorging die verkrijgbaar zijn op de markt zijn niet goed voor onze gezondheid. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal net als talkpoeder kankerverwekkend zullen zijn. In elk geval is het altijd beter om natuurlijke producten te gebruiken die minder gifstoffen bevatten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.