Symptomen van maagzweren
Maagzweren zijn een ziekte geworden die in de wereld van vandaag veel voorkomt, omdat het makkelijk is om gezonde gewoontes te laten varen.
Als je niet zeker weet of je een zweer hebt of als je op zoek bent naar een manier om te voorkomen dat je er één krijgt, ga dan naar de dokter voor advies.
Herken de signalen
Het kan erg makkelijk zijn om de signalen die onze lichamen ons geven over het hoofd te zien. Dagelijkse stress, verplichtingen en familie kunnen ons afleiden van de duidelijke dingen die gebeuren in ons lichaam.
Als je stress laat overwinnen of niet oplet wat je eet of hoe snel je eet, dan breng je je gezondheid mogelijk in gevaar. Je lichaam is een gevoelig mechanisme dat goed verzorgd moet worden en een gebalanceerd emotioneel en fysiek welzijn nodig heeft.
Wist je dat je spijsverteringsstelsel het systeem is in je lichaam dat het meeste beïnvloed wordt door stress en angst? Het fungeert eigenlijk als een tweede brein en kan makkelijk beschadigd worden door factoren die maagzweren veroorzaken.
Een maagzweer is een gevaarlijke kwaal die verreikende effecten kan hebben. Waarom maak je jezelf niet bewust van de symptomen voordat het de kans heeft om te ver te komen?
1. Buikpijnen
Pijn die gecentreerd zijn in je maag, vooral tussen je borstbeen en navel, zouden je aandacht moeten hebben. Weet je wanneer deze pijnen het vaakst naar voren komen?
Wanneer je maag leeg is, meestal tussen de maaltijden in. Het is een brandende pijn. Misschien helpt een zuurremmer, maar deze behandelen meestal aandoeningen die naar voren komen in de nacht of wanneer je een maaltijd overgeslagen hebt.
2. Abnormale pijnen
Mogelijk heb je af en toe wel eens last van deze symptomen, maar wanneer ze chronisch worden, wordt het gevaarlijk. Let op wat je lichaam je probeert te vertellen. Let voornamelijk op:
- Winderigheid of boeren.
- Gebrek aan eetlust of gewichtsverlies.
- Vol voelen na het drinken van vloeistoffen.
- Dagelijkse vermoeidheid of moeheid.
- Ochtendmisselijkheid of het gevoel van misselijkheid.
3. Gevorderde maagzweren
Als je last hebt van een ver gevorderde maagzweer, dan zijn er unieke symptomen. Deze worden gezien als urgente symptomen en je zou contact op moeten nemen met een dokter.
- Donkere ontlasting en/of bloederige ontlasting.
- Dagelijks het gevoel dat je over moet geven, bloed tijdens het overgeven.
Voedingsaanbevelingen om maagzweren te verlichten
Je zou contact op moeten nemen met een voedingsdeskundige over voedingsmiddelen die mogelijk de symptomen van de maagzweer verergeren of er één kunnen veroorzaken.
Bepaalde voedingsmiddelen zoals zout kunnen hypertensie of ontstekingen veroorzaken, waardoor een maagzweer kan ontstaan.
Naast elke farmaceutische behandeling kun je overwegen om je behandeling aan te vullen met een dieet dat gezond is voor je maag.
Voedingsaanbevelingen
- Vermijd suiker en zout.
- Vermijd zoetigheden en toetjes, zoals chocola of karamel.
- Gebruik volkoren bloem in plaats van witte.
- Vermijd dranken met suiker of traktaties.
- Limiteer je consumptie van koffie en vermijd alcohol.
- Zuivel is niet aanbevolen.
- Vermijd orgaanvlees, zoals nieren en harten.
- Vermijd gekruid voedsel.
Lees meer:
Zuivelproducten die rijk aan calcium zijn
Voedingsmiddelen die wel aan te raden zijn
Alkalische groenten zouden goed zijn voor je maag, zoals:
- spinazie
- artisjokken
- andijvie
- champignons
- bloemkool
- sla
- pompoen
Muntthee wordt ook aanbevolen. Twee keer per dag een lauw kopje na het eten zal je helpen om je maag tot rust te brengen. Voeg eventueel een scheutje citroensap toe.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Panda, V., Sonkamble, M., Panda, V. S., & Kundnani, P. K. M. (2012). Anti-ulcer activity of Ipomoea batatas tubers (sweet potato). Functional Foods in Health and Disease.
- Harsha, C., Banik, K., Bordoloi, D., & Kunnumakkara, A. B. (2017). Antiulcer properties of fruits and vegetables: A mechanism based perspective. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.07.023
- Hill, J. E., Khanolkar, S. S., & Stadtländer, C. T. K. H. (1997). Gastric Ulcer Associated with a Helicobacter-like Organism in a Cougar (Felis concolor). Veterinary Pathology. https://doi.org/10.1177/030098589703400109