Symptomen van een SOA die onderzoek vereisen
Ben jij bekend met de symptomen van een SOA? Deze ziekten worden overgedragen via geslachtsgemeenschap. Dit is inclusief contact met:
- bloed
- sperma
- vaginale vloeistoffen
- andere lichaamsvloeistoffen
Soms worden deze infecties ook op een niet-seksuele manier overgedragen, bijvoorbeeld van moeder op kind tijdens de zwangerschap of de bevalling. Besmettingen vinden ook plaats door het delen van niet-gesteriliseerde naalden (een veel voorkomende overdrachtsroute bij drugsverslaafden), of zelfs bloedtransfusies.
Het probleem is dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat ze er een hebben opgelopen, omdat ze niet altijd duidelijke symptomen hebben. Daarom is het belangrijk dat je de mogelijke symptomen van een SOA kent en natuurlijk een arts raadpleegt als je er een hebt opgelopen.
Informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)
- De organismen die deze infecties veroorzaken zijn:
- virussen
- bacteriën
- schimmels
- parasieten
- De meest voorkomende zijn:
- chlamydia
- gonorroe
- HIV/AIDS
- genitale herpes
- De volgende middelen kunnen ziekten die door bacteriën, schimmels en parasieten worden veroorzaakt behandelen en genezen:
- antibiotica
- antischimmelmiddelen
- fungiciden
- antiparasitaire middelen
- Momenteel is er geen geneesmiddel dat SOA’s veroorzaakt door virussen kan genezen. Sommige geneesmiddelen kunnen echter helpen de symptomen te verlichten en de ziekte onder controle te houden. Daarom is het gebruik van condooms, zowel voor mannen als vrouwen, zeer belangrijk om het risico van besmetting te beperken.
- Seksueel contact volledig vermijden is de enige manier om geen risico op besmetting te lopen.
Symptomen van een SOA
Een aantal symptomen komen in het algemeen bij alle seksueel overdraagbare aandoeningen voor, zoals:
- jeuk of een branderig gevoel in de genitaliën
- veranderde vaginale afscheiding
- pijn bij seksueel contact
- onaangename geurtjes
- je niet lekker voelen
Toch zal een onderscheid tussen de symptomen op basis van de meest voorkomende SOA’s de opsporing en daaropvolgende behandeling makkelijker maken.
Lees verder voor meer informatie:
Hoe kunnen vrouwen zich beschermen tegen SOA’s?
1. De symptomen van chlamydia
Chlamydia is een bacteriële infectie van de geslachtsorganen. Als het niet goed wordt behandeld, kan het leiden tot ernstiger infecties, maar ook tot littekenvorming van de eileider bij vrouwen en prostatitis en bijbalontsteking bij mannen. Als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, is ze echter meestal goed te genezen.
Soms heeft chlamydia geen waarneembare symptomen of kan het worden verward met meer alledaagse ziekten. Daarom is het belangrijk dat je, als je een seksueel contact met een hoog risico hebt gehad, dat wil zeggen zonder bescherming, naar een arts gaat om de nodige tests te laten doen.
Volgens dit rapport van de National Library of Medicine (NLM) van de Verenigde Staten moeten we de volgende kenmerkende symptomen van deze ziekte onder de aandacht brengen:
- pijnlijk urineren
- bij vrouwen, atypische vaginale afscheiding
- bloedingen tussen de menstruaties
- abnormale afscheiding van de penis
- pijn in de onderbuik
- pijn op de borst
- tere teelballen of ontsteking
- afscheiding of bloeding rond de anus
2. De symptomen van gonorroe
Net als chlamydia wordt gonorroe veroorzaakt door een bacterie. Daarom schrijven artsen antibiotica voor om het te behandelen, volgens deze studie van de Vrije Universiteit Brussel (Engelse link). Hoewel het een ziekte van de genitaliën is, kan het ook voorkomen in:
- de mond
- anus
- keel
- de ogen
Over het algemeen verschijnen de eerste tekenen van de ziekte tien dagen nadat een persoon besmet is geraakt. Soms zijn er echter geen symptomen. Het kan dus weken of maanden duren voordat een persoon zich bewust wordt van de infectie.
Van de belangrijkste tekenen voor het opsporen van de ziekte, noemen we de volgende:
- dikke of bloederige penis- of vaginale afscheiding
- ontsteking en pijn van de zaadballen
- pijn in de onderbuik
- frequent en pijnlijk urineren
3. De symptomen van HIV
HIV is het menselijke immunodeficiëntievirus. De infectie ervan zorgt ervoor dat het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt, waardoor het immuunsysteem wordt aangetast.
AIDS is een chronische ziekte die HIV veroorzaakt. Deze aandoening manifesteert zich wanneer het immuunsysteem te zwak is en geen behandeling heeft gekregen om de infectie onder controle te krijgen en wanneer een opportunistische infectie wordt opgelopen, als gevolg van de afname van CD4-cellen (T-lymfocyten).
Een persoon kan drager zijn van dit virus en geen last hebben van de ziekte of de bijbehorende symptomen. Daarom zullen we de symptomen onderscheiden op basis van de tijd die verstreken is sinds een persoon besmet raakte, op de volgende manier:
De eerste symptomen van HIV
Deze symptomen verdwijnen meestal na een paar weken en kunnen worden verward met de typische symptomen van een virale ziekte, zoals griep of verkoudheid. Deze symptomen zijn onder andere:
- koorts
- hoofdpijn
- keelpijn
- diarree
- huiduitslag
- zwelling van de lymfeklieren
- hoesten
- ademhalingsproblemen
Misschien ook interessant:
Leer alles over Wereld Aids Dag
De late symptomen van HIV
De meest hardnekkige symptomen kunnen zich pas jaren na de eerste infectie openbaren. Naarmate het virus zich vermenigvuldigt en het immuunsysteem aantast, zullen de symptomen van een HIV-infectie in een laat stadium optreden. Dit zijn namelijk:
- aanhoudende vermoeidheid
- nachtelijk zweten en rillingen
- zwelling van de lymfeklieren gedurende een langere periode
- chronische diarree
- aanhoudende hoofdpijn
- opportunistische en ongewone infecties
Ga naar de dokter bij de eerste symptomen
Kortom, het is belangrijk om in gedachten te houden dat de symptomen van een SOA bij elke patiënt kunnen verschillen, afhankelijk van het soort infectie en het reactieniveau van hun lichaam. Naast de SOA’s die we hierboven hebben genoemd en die meestal het meest voorkomen, kan een persoon ook aan andere SOA’s lijden.
Om deze zo adequaat en tijdig mogelijk te behandelen, kun je het beste al bij de eerste symptomen naar de huisarts gaan. Op die manier kan de arts je beoordelen en de nodige tests vragen om een juiste diagnose te stellen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cirkel, C., Rody, A., Meneder, S., & Ahrens, T. (2018). Sexually transmitted diseases. Gynakologe. https://doi.org/10.1007/s00129-018-4249-x
- Burstein, G. R., & Workowski, K. A. (2003). Sexually transmitted diseases treatment guidelines. Current Opinion in Pediatrics. https://doi.org/10.1097/00008480-200308000-00006
- Frenkl, T. L., & Potts, J. (2008). Sexually Transmitted Infections. Urologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.ucl.2007.09.003
- Schweikardt C, Goderis G, Elli S, Coppieters Y. Prescription of Antibiotics to Treat Gonorrhoea in General Practice in Flanders 2009-2013: A Registry-Based Retrospective Cohort Study. J Sex Transm Dis. 2017;2017:1860542. doi:10.1155/2017/1860542
- Bogaards, J. (2012). Sexually transmitted infections and sexually transmitted diseases. The Lancet Infectious Diseases. https://doi.org/10.1016/s1473-3099(12)70131-7
- Sadeghi-Nejad, H., Wasserman, M., Weidner, W., Richardson, D., & Goldmeier, D. (2010). Sexually transmitted diseases and sexual function. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2009.01622.x
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001345.htm