Symptomen van een blindedarmontsteking bij kinderen
Een blindedarmontsteking bij kinderen komt vaak voor.
Het wordt veroorzaakt door de ontsteking van de appendix, een kleine buisvormige structuur die aan de dikke darm vast zit. Het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, hoewel het zelden kinderen treft die jonger zijn dan twee jaar.
De meest voorkomende symptomen van blindedarmontsteking variëren per leeftijd. Elke dokter is echter in staat een correcte diagnose te stellen en een beslissing te nemen of een operatie al dan niet noodzakelijk is.
Wat veroorzaakt een blindedarmontsteking?
Je blindedarm kan om verschillende reden verstopt raken:
- De aanwezigheid van verharde, droge ontlasting, ook bekend als faeces.
- Ontsteking van de lymfeklieren in de darmen.
- De aanwezigheid van parasieten.
Wanneer je appendix verstopt zit, ontsteekt hij en verschijnt het eerste symptoom: pijn. Wanneer dit gebeurt, beginnen bacteriën zich zeer snel te vermenigvuldigen. De appendix raak geïnfecteerd en kan zelfs scheuren als hij niet snel wordt verwijderd. Dit kan de gezondheid, zelfs het leven, van een kind ernstig in gevaar brengen.
De belangrijkste symptomen van blindedarmontsteking bij kinderen
Net zoals de appendix kan variëren in grootte en locatie van persoon tot persoon, zijn er ook variabele symptomen bij een blindedarmontsteking bij kinderen. Deze symptomen komen redelijk vaak voor. Ze kunnen ook door andere kwalen veroorzaakt worden, van een eenvoudige indigestie tot complexere problemen.
Wellicht treden niet alle symptomen op. Raadpleeg daarom een arts zodra je een combinatie hiervan opmerkt. Ze zullen de benodigde ervaring hebben om een correcte diagnose te stellen over de ziekte.
De appendix kan scheuren tussen 24 en 72 uur na het optreden van de symptomen, dus blindedarmontsteking moet zeer serieus genomen worden.
De meest voorkomende symptomen
1. Buikpijn
Dit is het meest voorkomende symptoom van blindedarmontsteking bij kinderen. De pijn zal zich rond de navel bevinden en zich vervolgens verplaatsen naar de rechter onderzijde van de buik.
Het verergert door lichte druk, tijdens een diepe ademhaling of tijdens het bewegen. Er kan ook stijfheid in de buikspieren zijn of pijn bij het urineren of tijdens de stoelgang.
2. Braken en verlies van eetlust
Blindedarmontsteking bij kinderen zorgt meestal voor een combinatie van duizeligheid, misselijkheid, braken en een gebrek aan eetlust.
Deze symptomen komen ook vaak voor bij andere ziekten. Als er bij de symptomen ook pijn optreedt, kan het betekenen dat ze gerelateerd zijn aan blindedarmontsteking.
3. Leukocytose
Wanneer er een ontsteking is of een infectie al is begonnen, verdedigt het lichaam zichzelf door meer witte bloedcellen aan te maken.
Tijdens laboratoriumtests kunnen ze duidelijk een toename van het aantal witte bloedcellen in de bloedbaan zien.
Minder vaak voorkomende symptomen
4. Koorts
Tijdens de eerste uren van de ziekte kan koorts aanwezig zijn, vooral bij kinderen. Dit is echter niet gebruikelijk. Een hoge koorts kan ook optreden wanneer de ontsteking is gevorderd en de appendix is gescheurd. Op dat moment is het afval dat zich in het orgaan bevond al in de buikholte terechtgekomen.
5. Diarree of opstopping
Deze symptomen komen niet vaak voor, maar het gebeurt wel. Diarree zal niet excessief of niet erg vloeibaar zijn. Het zal in kleine hoeveelheden en met slijm optreden.
Constipatie kan ook voorkomen.
6. Abdominale zwelling
Een gezwollen of opgezette buik kan voorkomen in het zeldzame geval dat de patiënt een jong kind of baby is.
Hoe variëren de symptomen afhankelijk van de leeftijd?
Bij kinderen in de leeftijdscategorie van vijf tot twaalf jaar en bij adolescenten lijken de symptomen van blindedarmontsteking op die bij volwassenen. Ze zullen buikpijn hebben, braken en de eetlust verliezen.
Blindedarmontsteking bij kinderen jonger dan een jaar is zeer zeldzaam. Het belangrijkste symptoom hier is dat de buik opzwelt. Het volgende dat vaak voorkomt is braken en verlies van eetlust. Het is echter moeilijk om te bepalen of er pijn is omdat het kind er niet naar kan wijzen.
Omdat de appendix bij zuigelingen zo klein is, is het moeilijk om obstructie en ontsteking op te wekken.
Blindedarmontsteking is ook zeldzaam bij kinderen tussen één en vijf jaar oud. Wanneer het optreedt zijn de belangrijkste symptomen pijn, koorts en braken. We moeten ook benadrukken dat als het buikje wordt ingedrukt, het kind kan klagen over intense pijn.
Voor kinderen tussen vijf en twaalf jaar kan de typische verplaatsing van de pijn van het midden van de buik naar de rechter benedenhoek niet voorkomen. Sommige van deze patiënten krijgen koorts en hebben maar heel weinig last van diarree.
De oplossing: ga naar de dokter
Een blindedarmontsteking kan alleen worden behandeld door het operatief verwijdering van de appendix. Dit is gelukkig een procedure met zeer weinig complicaties. Er is geen thuisbehandeling of natuurlijke remedie om een ontstoken appendix te behandelen en de verminderen.
Als de geïnfecteerde appendix niet wordt verwijderd, kan deze scheuren en bacteriën door het hele lichaam verspreiden. Een infectie veroorzaakt door een gescheurde appendix is zeer ernstig. Het kan namelijk een abces vormen, een infectie gevuld met pus, of zich door de buik verspreiden, wat kan leiden tot een buikvliesontsteking.
Dokters zijn meestal in staat om blindedarmontsteking bij kinderen nauwkeurig te diagnosticeren, tenzij er een abnormaal pijnpatroon is of wanneer een jong kind zijn symptomen niet goed kan beschrijven.
Een appendectomie is een veel voorkomende procedure en de patiënt zal na twee tot drie dagen in het ziekenhuis weer naar huis mogen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- González, R. C. R., Alvarez, J. G., & Téllez, R. T. (2009). Apendicitis aguda: Revisión de la literatura. Revista del Hospital Juárez de México, 76(4), 210-216. https://www.medigraphic.com/pdfs/juarez/ju-2009/ju094g.pdf
- Beltrán, M., Almonacid, J., Gutiérrez, J., & Cruces, K. (2007). Puntuación diagnóstica de apendicitis aguda en niños realizada por pediatras de las Unidades de Emergencia. Revista chilena de pediatría, 78(6), 584-591. http://plataforma.revistachilenadepediatria.cl/index.php/rchped/article/view/2394/2188
- Vizueth-Ramírez, S., Romero-Montes, V. E., Olvera-Duran, J. Á., & Nava-Carrillo, A. D. (2005). Apendicitis en niños menores de cinco años. Revista Mexicana de Cirugía Pediátrica, 12(1), 11-15. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmexcirped/mcp-2005/mcp051b.pdf
- Moreno, A., Garcia, A., & Marhuenda, C. (2013). APENDICITIS AGUDA EN PEDIATRIA. 2013. http://seattleclouds.com/myapplications/bpsl2011/appGUIAINFECCIONESv2iphoneipad/apendicitispediat.pdf
- Ronco, M. V., Arizkuren, E. M., Ojeda, E. G., Quirante, N. T., Landaluce, A. F., & Fernández, J. B. (2006). Apendicitis aguda en la infancia. Factores asociados al retraso diagnóstico. emergencias, 18, 151-155. https://www.researchgate.net/profile/Javier_Benito/publication/28113957_Apendicitis_aguda_en_la_infancia_Factores_asociados_al_retraso_diagnostico/links/0046351f77f9f5975e000000/Apendicitis-aguda-en-la-infancia-Factores-asociados-al-retraso-diagnostico.pdf