Symptomen van een gehernieerde discus
Veel mensen hebben last van een gehernieerde discus. Het is pijnlijk, je kan er kreupel door raken, het is een ernstig probleem en het herkennen van de symptomen zal je zeker weten helpen.
Zoals je waarschijnlijk wel weet is je wervelkolom een puzzel van gecompliceerde anatomische stukjes: botten, spieren en ligamenten, die op elk moment een probleem kunnen veroorzaken. Hieronder zullen we uitleggen waarom.
Hoe weet ik of ik een gehernieerde discus heb?
1. Wat is het?
Wat zijn deze wervels in mijn wervelkolom die zoveel pijn doen en ongemak veroorzaken? Nou, om het te begrijpen moet je nadenken over het bestaande weefsel tussen de botten in je ruggengraat, die een zachte textuur en een harde deklaag hebben.
Ze fungeren als schokdempers en passen zich aan elke beweging die je maakt (dit zijn de wervels die hernia’s veroorzaken). Soms scheuren ze, waardoor het witte weefsel vrijgelaten wordt. Dit weefsel kan druk op de zenuwen uitoefenen, pijn veroorzaken en de schokabsorberende vaardigheden verliezen.
2. Waarom krijg ik een rughernia?
Een rughernia verschijnt simpel gezegd tijdens het ouder worden. Wanneer je ouder wordt is je ruggengraat minder flexibel, hij wordt een beetje stijver en de ligamenten die rondom de wervels zitten kunnen soms scheuren.
Deze wervels worden ook stijver, omdat ze hydratatie verliezen en degenereren. Als je pijn hebt en je weet niet waarom, dan is het handig om te weten wat de symptomen van een rughernia zijn.
3. Symptomen van een rughernia
Ten eerste zou je moeten weten dat het gebied dat pijn doet je zal vertellen waar je gehernieerde discus zich bevindt. Dat is belangrijk. Als je pijn of een tinteling in je benen hebt, als ze vaak slapen of als ze erg zwaar zijn, dan is het mogelijk dat je een gehernieerde discus in je lumbale gebied hebt.
Als je een ongemakkelijk gevoel in het midden van je rug hebt, dan kan het een gehernieerde dorsale discus zijn. En als je spanning of pijn in je nek of zelfs je armen hebt, dan is het mogelijk dat je een gehernieerde cervicale discus hebt.
Symptomen van een cervicale hernia
Bij dit soort hernia heb je vaak nekpijn, stijve nek, onmogelijkheid om de nek van links naar rechts te bewegen of krampen in de nek die doortrekken naar je schouders en armen. Je hebt mogelijk ook last van misselijkheid of het gevoel dat je flauw gaat vallen.
Naast al deze symptomen is het ook erg normaal dat je armen en handen in de nacht slapen. Je hebt mogelijk zelfs moeite om zwaardere dingen op te tillen. Je voelt je plotseling zwak en je laat dingen vallen. Dit is erg vervelend en invaliderend.
Symptomen van een lumbale hernia
In dit geval zal je pijn in de onderrug hebben. Je voelt een vreemd branderig gevoel of sterke hitte, die ervoor zorgt dat je je rug erg recht houdt, bijna stijf. Musculaire stijfheid die gepaard gaat met kramp kan zelfs helemaal doortrekken in je benen.
Dit is ook wel bekend als uitstraling of zelfs heupjicht. Er zijn veel mensen die zeggen dat ze soms pijn, tinteling of zwakheid in hun voeten voelen en zelfs incontinentie hebben. Dat zou een erg extreem geval zijn, maar het kan gebeuren. Als je dit opmerkt, dan moet je direct contact opnemen met een arts.
Uitstralende pijn
Dokters hebben het ook vaak over uitstralende pijn. Wat betekent dit? Nou, dat betekent dat je in een bepaald deel van je lichaam pijn hebt, maar de hernia zit uiteindelijk ergens anders. Je hebt bijvoorbeeld een hernia in je rug, maar je voelt pijn in je benen. Het is een probleem dat gefocust is op een ruggenwervel.
Het is erg normaal om pijn te hebben in je bilspieren, een brandend gevoel dat doortrekt van achter naar de binnenkant van je been. Als dit bij jou gebeurt, dan is het belangrijk om te weten dat je mogelijk radiculopathie hebt. Je dokter zou echter altijd degene moeten zijn die een diagnose stelt.
Ook aangeraden:
Probeer deze remedie om diverse soorten hernia’s te verminderen
4. Wanneer zou ik contact met een dokter op moeten nemen?
De pijn van een gehernieerde discus, het maakt niet uit welke soort, zal voorkomen dat je een normaal leven kan leiden. Je zal niet in staat zijn om normaal te lopen, werken of zelfs gewichten op te tillen. Je zal moeite met slapen hebben en het kan zelfs moeilijk zijn om op een stoel te zitten.
Als deze symptomen twee achtereenvolgende weken aanhouden, dan moet je contact opnemen met een dokter, zodat deze de nodige testen kan uitvoeren om een diagnose te stellen.
Dokters zeggen dat je naar de eerste hulp moet gaan als je urinaire incontinentie of ongecontroleerde kringspieren opmerkt. In dit geval verstoort de hernia de normale functies van je lichaam, wat uiteraard betekent dat het ernstig is en opgelost moet worden.
Operaties zijn vaak vereist bij rughernia’s. Maak je echter geen zorgen, want ze kunnen succesvol genezen worden en je kan je normale leven weer oppakken. Zoals je al weet moet je op de symptomen en de pijn letten. Aarzel niet om contact op te nemen met je dokter als je een teken opmerkt. Je kwaliteit van leven verdient het.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
François, R. (2003). Hernia discal. In Tratamiento osteopático de las lumbalgias y lumbociáticas por hernias discales (pp. 168–173). Ed. Médica Panamericana.
https://doi.org/10.1088/0953-8984/24/25/255801 -
San Félix, M., & Ferrando, J. (2008). Hernia Discal Lumbar: Tratamiento quirúrgico versus conservador. ASEPEYO, 49. http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/13326/1/HERNIA%20DISCAL%20LUMBAR.MME.word.pdf
-
Bachmann, J. (2009). Hernia discal cervical. Revista Internacional de Acupuntura, 3(3), 125–128.
https://doi.org/10.1016/S1887-8369(09)72138-6 -
García Rodríguez, A. (2010). HERNIA DISCAL Y EJERCICIO FÍSICO. Hernia, 1989–9041.
https://www.mendeley.com/catalogue/hernia-discal-y-ejercicio-f%C3%ADsico/ -
Navarro, E., Cano, P., & Garcia, R. (2005). Hernia discal lumbar. Jano, LXIX, 1.
http://test.elsevier.es/ficheros/sumarios/1/69/1575/25/1v69n1575a13078872pdf001.pdf -
Delgado-López, P. D., Rodríguez-Salazar, A., Martín-Alonso, J., & Martín-Velasco, V. (2017). Hernia discal lumbar: historia natural, papel de la exploración, timing de la cirugía, opciones de tratamiento y conflicto de intereses. Neurocirugía, 28(3), 124–134.
https://doi.org/10.1016/J.NEUCIR.2016.11.004