Symptomen en behandeling van schildklierkanker

Schildklierkanker is een vorm van kanker die je schildklier aantast. Het wordt vaak gedetecteerd wanneer er een pijnloze, merkbare knobbel aan de voorkant van de hals verschijnt.
Symptomen en behandeling van schildklierkanker
Jael Garrido Dominguez

Geschreven en geverifieerd door de arts Jael Garrido Dominguez.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Lees dit artikel om alles over de symptomen en behandeling van schildklierkanker te weten te komen. Kanker is een abnormale en versnelde groei van cellen in een orgaan. De schildklier is ook vatbaar voor deze gezwellen.

Deze klier is verantwoordelijk voor het afscheiden van hormonen die bijdragen aan belangrijke processen zoals:

  • metabolisme
  • hartritme
  • lichaamstemperatuur
  • bloeddruk

Volgens statistieken van het Global Cancer Observatory vormde dit type kanker in 2018 3,2% van de nieuwe gediagnosticeerde kankergevallen. Experts schatten bovendien dat het in datzelfde jaar wereldwijd meer dan 41.000 doden veroorzaakte.

Het meest duidelijke symptoom van schildklierkanker zijn massa’s, ook wel knobbeltjes genoemd, die boven de klier in de hals verschijnen. Deze kwaadaardige aandoening komt vooral voor bij patiënten ouder dan 60 jaar en jonger dan 30 jaar.

Volgens schattingen van de American Cancer Society (Spaanse link) zullen ze in 2020 in feite 52.890 gevallen diagnosticeren, alleen al in de Verenigde Staten. Wat zijn de symptomen van deze vorm van kanker? Welke behandelingen zijn er beschikbaar?

De antwoorden op deze vragen zijn voor iedereen belangrijk. Net als bij elke andere ziekte, verbeteren een vroege en correcte diagnose en behandeling de prognose. In dit artikel beantwoorden we je vragen.

Symptomen van schildklierkanker

Schildklierkanker verschijnt meestal als een pijnloze en voelbare massa aan de voorkant van de hals. Deze massa, die overeenkomt met een schildklierknobbeltje, moet van een goedaardige schildklierknobbel worden onderscheiden. Goedaardige schildklierknobbeltjes komen bij ongeveer 7% van de bevolking voor.

Pijn wordt met andere goedaardige schildklieraandoeningen geassocieerd zoals acute virale thyroïditis. Enkele symptomen die je mogelijk opmerkt, zijn onder andere:

De druk die de massa op je luchtwegen en slokdarm in je hals uitoefent veroorzaakt deze symptomen. In de vroege stadia merk je ze misschien niet op. Het is in ieder geval belangrijk om je arts te raadplegen zodra je iets abnormaals ervaart.

Misschien ook interessant om te lezen:
Kanker voorkomen op 9 manieren, volgens experts

Diagnose en behandeling van schildklierkanker

Iemand met bult in hals

Een teken van schildklierkanker is een voelbare massa aan de voorkant van je hals. Als je dit opmerkt dan is het belangrijk om je arts te raadplegen. De laatste stap van de diagnose is om kwaadaardige massa’s van goedaardige te onderscheiden en daarom te bepalen welke patiënten kanker hebben en welke niet.

De belangrijkste diagnostische methoden zijn medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek, laboratoriumtests en fijne naaldaspiratiebiopsie (FNAB). De arts zal, na het stellen van een reeks vragen, vervolgens aan het gebied van de hals gaan voelen en zal ook de schildklier willen voelen.

Vervolgens kunnen ze een aantal laboratoriumtests laten doen en als ze iets abnormaals voelen, kunnen ze een echo laten maken om beter te zien wat er gebeurt. Nadat ze de aard van de massa in je hals hebben bevestigd, kunnen ze een FNAB voorstellen (Engelse link).

Een FNAB is het definitieve diagnostische middel voor schildklierkanker. Bij deze test halen ze namelijk cellen uit het verdachte gebied en analyseren ze deze in een laboratorium.

De behandeling voor schildklierkanker is om de massa operatief te verwijderen. Voordat een patiënt wordt geopereerd om schildklierkanker te behandelen, zal de arts een procedure uitvoeren die laryngoscopie wordt genoemd.

Door deze procedure bepaalt de arts of de stembanden normaal bewegen. Tijdens de procedure observeert de arts de keel om het strottenhoofd met speciale spiegels te onderzoeken of met een speciale buis met een lamp en een lens aan het uiteinde.

Ze doen een laryngoscopie vanwege het risico op beschadiging van de stembanden tijdens de operatie. Na de operatie en evaluatie kan je arts je vervolgens andere aanvullende behandelingen voorstellen, zoals bestralingstherapie.

Misschien ook interessant om te lezen:
Symptomen van longkanker en feiten over de behandeling

Wat moet je onthouden?

Schildklierkanker is dus een vorm van kanker die je schildklier aantast. Deze vorm van kanker heeft een hoog overlevingspercentage en maakt ongeveer 3,2% uit van alle kankergevallen in de wereld.

Het wordt meestal gediagnosticeerd door een pijnloze massa in het voorste deel van de hals te identificeren en om deze te behandelen moet je de massa dan operatief verwijderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.