Studie onthult beste tijdstip voor het eerste kopje koffie van de dag
Hoewel de meeste mensen de gewoonte hebben om direct een kopje koffie te drinken na het ontwaken is het beter om te wachten tot de cortisolwaarden gedaald zijn.
Drink jij net als de meeste mensen je eerste kopje koffie net na het ontwaken? De meeste mensen doen dit om de slaperigheid te verdrijven en energie te krijgen voor de nieuwe dag.
Een nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat deze gewoonte niet zo goed is.
Volgens wetenschappelijk onderzoek is het niet erg gezond om je eerste kopje koffie meteen na het ontwaken te drinken.
Ze kwamen op de proppen met de volgende resultaten.
Je eerste kopje koffie van de dag drink je het beste iets later op de dag
Koffie is bijna onlosmakelijk verbonden met het ochtendritueel. We stappen uit bed, openen het raam en zien de zon opkomen. Het eerste waar we aan denken is het nemen van een goede dosis cafeïne om op gang te komen voor de nieuwe werkdag.
Waarschijnlijk ben je dan ook redelijk sceptisch over dit nieuwe gegeven dat je nog enkele uren moet wachten voor die begeerde dosis cafeïne.
Maar er zijn wel degelijk wetenschappelijk onderlegde redenen waarom je beter zo’n twee uur kunt wachten na het ontwaken voor je eerste kopje koffie.
Laten we hierop even dieper op in gaan.
1. Cortisolwaarden en koffie
Steven Miller is een neuropsycholoog en expert in chronofarmacologie. Dit is de wetenschap die de interactie tussen biologische ritmes van het menselijk lichaam en geneesmiddelen bestudeert.
Nadat hij enkele studies publiceerde op de wetenschapsblog “NeuroscienceDC,” legde hij ook uit waarom het niet goed is om net na het ontwaken je eerste kopje koffie van de dag te drinken.
De reden ligt bij ons dagritme en de cortisolwaarden.
Ons dagritme bepaalt onze slaapgewoontes en regelt de cortisolwaarde, beter bekend als het “stresshormoon.” Het zorgt ervoor dat we alert blijven.
Wanneer we wakker worden wordt de cortisolaanmaak in ons lichaam automatisch geactiveerd. In feite is de cortisol het meest actief tussen 8:00 en 9:00 ’s morgens. Dit werd ook bij een ander onderzoek werd aangetoond.
2. Koffie en hoofdpijn
Doordat je op dit tijdstip koffie gaat drinken, neem je dus in feite een stimulerend middel bovenop je natuurlijke alertheid.
Volgens Dr. Miller is het wetenschappelijk heel duidelijk. Het is niet gezond om een stimulerend middel te nemen wanneer je lichaam het niet nodig heeft.
De hoofdpijn die sommige mensen krijgen na het drinken van koffie in de morgen wordt ook verklaard door het piek in cortisol in combinatie met cafeïne. Het lichaam krijgt te veel stimulansen waardoor het vreemd gaat reageren. Sommige mensen worden er angstiger of vermoeider door.
Uiteraard is elk lichaam anders. Maar het staat vast dat voor iedereen de voordelen groter zijn als je dat eerste kopje koffie enkele uren uitstelt.
Het beste tijdstip om een kopje koffie te drinken? Tussen 09:30 en 11:30 ’s morgens.
Natuurlijk is dit tijdstip ook afhankelijk van het uur waarop je opstaat. Men raadt aan om na het opstaan anderhalf uur tot twee uur te wachten met koffie drinken.
Na deze tijd daalt het cortisolniveau namelijk een beetje. Dit kan je vervolgens aanvullen met een dosis cafeïne.
Een van de basisprincipes van de geneeskunde is dat je alleen een geneesmiddel neemt als dit echt noodzakelijk is. Doordat je koffie gaat drinken op een moment dat je cortisolwaarden op hun hoogste punt zijn, zorg je ervoor dat je lichaam went aan dit gevoel. Na verloop van tijd voel je het effect van de koffie niet eens meer.
Dit wil zeggen dat je steeds meer koffie nodig zal hebben om hetzelfde effect te bereiken.
Volgens Dr. Miller zijn er twee ideale tijdstippen om koffie te drinken: tussen 9:30 en 11:30 en tussen 13:30 en 17:00 uur.
Probeer het gerust een keertje uit. De tijdspanne is vrij breed dus je kan nog steeds zonder problemen genieten van een koffiepauze.
Sta voor de verandering eens op met een stevig ontbijt, versgeperste sinaasappelsap, eiwitten en vezels. Laat dat kopje koffie de eerste twee uur links liggen. Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn zal je merken dat dit probleem op deze manier verholpen wordt.
Je zal je alerter, productiever en energieker voelen en de dag gemakkelijker doorkomen.
Ben je klaar om het te proberen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Eres deportista. (Consulta 2018). CAUSAS DE LAS MIGRAÑAS. Online [https://eresdeportista.com/salud/bienestar/causas-de-las-migranas/].
- Ucaldas.edu.co. (Consulta 2018). EL CAFÉ Y EL COLESTEROL ALTO EN LA SANGRE. Online [http://www.ucaldas.edu.co/docs/prensa/tmp/NutriUCaldas11.pdf].
- Valenzuela B., A. (2010). El Café Y Sus Efectos En La Salud Cardiovascular Y En La Salud Materna. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182010000400013