Stimulatie van de nervus vagus bij het oor

Wanneer kleine elektrische stroomstromen op het oor worden toegepast, wekt dit een tintelend gevoel op. Artsen gebruiken het om ongemak te verminderen dat wordt veroorzaakt door sommige verouderingsprocessen, waaronder pijn.
Stimulatie van de nervus vagus bij het oor

Laatste update: 30 oktober, 2020

Stimulatie van de nervus vagus bij het oor is een techniek die wordt toegepast bij complexe problemen zoals pijnbestrijding en het tot op zekere hoogte vertragen van veroudering. Deze techniek is de laatste tijd behoorlijk populair geworden en daarom neemt het aantal onderzoeken om de effectiviteit ervan te valideren toe.

Studies zoals die uitgevoerd door de Technische Universität Wien (Technische Universiteit van Wenen) benadrukken de effectiviteit van stimulatie van de nervus vagus bij het oor om chronische pijn te verlichten (Engelse link).

De eerste resultaten zijn zeer bemoedigend, maar er is nog meer onderzoek nodig. In dit artikel zullen we kijken naar wat de wetenschap ons tot dusver kan vertellen.

Het stimuleren van de nervus vagus

Een arts die een patiënt controleert

Hoe kan de stimulatie van de nervus vagus bij het oor pijn, veroudering en zelfs zo complexe zaken als geestelijke gezondheid beïnvloeden? De reden hiervoor is doordat er een verband is tussen de locatie van deze zenuw, het gehoorsysteem en bepaalde functies van de menselijke lichaamssystemen.

Het oor is een poort naar het zenuwstelsel. Er zijn specifieke gebieden waar de nervus vagus kan worden gestimuleerd, voornamelijk in het buitenste deel van het oor. Deze informatie bereikt het grootste deel van het lichaam omdat de nervus vagus door onze inwendige organen loopt.

Het oor is de poort naar het centrale zenuwstelsel.

De nervus vagus, ook wel de pneumogastrische zenuw genoemd, geeft informatie van de hersenen door aan verschillende organen, zoals de longen en het hart. Het heeft zowel een sympathische en parasympathische tak. Het reguleert functies zoals:

 • ademhaling
 • hartslag
 • bloeddruk
 • spijsvertering

Deze techniek omvat het aanbrengen van kleine elektroden, bestuurd door een draagbaar apparaat in de nek, op een specifieke plek van het oor. Dit apparaat zendt elektrische pulsen uit, waardoor mensen vaak een kietelend gevoel ervaren.

Een tegengif voor ziekten die verband houden met veroudering?

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Leeds en gepubliceerd in het tijdschrift Aging (Engelse link) onthulde dat deze techniek helpt om mensen te beschermen tegen verschillende ziekten die verband houden met veroudering. Dit geldt in het bijzonder voor hypertensie en hartaandoeningen.

Volgens Beatrice Bretherton, coördinator van de studie, beïnvloedt de simulatie de metabole balans van het lichaam om corrigerende maatregelen te nemen. Gelukkig vereist de stimulatie van de nervus vagus van het oor geen medicijnen of andere invasieve procedures.

Je bent je er misschien niet van bewust, maar de sympathische tak van de nervus vagus helpt het lichaam in stresssituaties om zich voor te bereiden op vechten of vluchten. De parasympathische tak beïnvloed zowel het slapen als de spijsvertering. Wanneer mensen ouder worden, neemt de sympathische tak de leiding geleidelijk over.

De techniek voor het stimuleren van de nervus vagus van het oor wordt gebruikt om deze situatie om te keren. Wat het doet, is de parasympathische tak activeren en de werking ervan in evenwicht brengen met de sympathische tak.

Daardoor is er sprake van minder stress, wat op zijn beurt minder risico is op het ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen onder de omstandigheden, die we hierboven hebben vermeld.

Stimulatie van de nervus vagus bij chronische pijn

Een vrouw met oorpijn

De techniek voor het stimuleren van de nervus vagus bij het oor heeft ook positieve effecten bij de behandeling van chronische pijn. Je moet er rekening mee houden dat deze tiende hersenzenuw in de medulla oblongata ontstaat en door het lichaam loopt via onder andere:

 • de keelholte
 • de slokdarm
 • het strottenhoofd
 • de luchtpijp
 • de bronchiën
 • het hart
 • de maag
 • de pancreas
 • de lever

Het stimuleren van de vezels van de nervus vagus kan helpen om pijn te verminderen. De grootste uitdaging waarmee artsen worden geconfronteerd, is om de elektroden op precies de juiste locatie te plaatsen.

Computermodellen hebben met toenemende precisie kunnen vaststellen welke elektrische signalen moeten worden gebruikt. Zowel de intensiteit als de vorm van deze signalen zijn beïnvloedende factoren.

 Het oor en de nervus vagus communiceren met verschillende organen van het lichaam, vandaar dat het stimuleren van deze zenuw de basis is voor pijnverlichting.

Lees meer:
Ischias of zenuwpijn in de heup verlichten met 5 natuurlijke remedies

Andere effecten van stimulatie van de nervus vagus

Stimulatie van de nervus vagus is ook effectief ingezet bij het elimineren van tinnitus. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is een aanhoudende piep in je oor die niet van een externe bron komt. Het kan door meerdere oorzaken worden veroorzaakt zoals:

 • trauma
 • het syndroom van Ménière
 • stress
 • vermoeidheid door overwerken

Over het algemeen zijn de onthullingen over deze techniek slechts het topje van de ijsberg. Onderzoekers geloven dat ze in de nabije toekomst nieuwe toepassingen en voordelen voor deze innovatieve methode zullen ontdekken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Niebla, J. G. (2004). Imágenes electrocardiográficas derivadas de una incorrecta colocación de los electrodos V1-V2. Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología, (32), 38-44.
 • Bretherton, B. (2019, 30 julio). Effects of transcutaneous vagus nerve stimulation in individuals aged 55 years or above: potential benefits of daily stimulation. Recuperado 7 de junio de 2020, de https://www.aging-us.com/
 • Velasco, R. C. (2019). Nuevas terapias: Electrocéutica. Diagnóstico, 58(4), 211-211.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.