Spaanse wetenschappers ontdekken cellen die terugval bij darmkanker veroorzaken

Kom alles te weten over deze bemoedigende nieuwe ontdekking en wat het zou kunnen betekenen voor kankeronderzoek.
Spaanse wetenschappers ontdekken cellen die terugval bij darmkanker veroorzaken

Laatste update: 13 april, 2023

Spaanse wetenschappers hebben hun recente ontdekking over cellen die terugval veroorzaken bij darmkanker gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Volgens hun resultaten is het mogelijk om het deel van de oorspronkelijke tumoren te identificeren dat in staat is om ofwel metastase ofwel een terugval te genereren bij darmkanker.

Het team onder leiding van Eduard Batlle (Engelse link), van het IRB Barcelona, onderzoekt al enige tijd zaken die te maken hebben met kanker, metastase en immunotherapie. Deze benadering van het gevreesde mechanisme van kankeruitzaaiing brengt hoop voor de overleving van patiënten.

“Ongeveer vijf jaar geleden besloten we deze fase van het proces, waarover zeer weinig informatie bestaat, te bestuderen.”

-Eduard Batlle-

Het is goed te bedenken dat darmkanker een wereldwijd volksgezondheidsprobleem is. Naar schatting worden in Spanje jaarlijks meer dan 40.000 patiënten met deze ziekte gediagnosticeerd en het is het op één na dodelijkste neoplasma op aarde.

Waarom is een terugval van darmkanker zo problematisch?

Wanneer bij een patiënt darmkanker wordt vastgesteld, begint de fase van het plannen van de behandeling. Afhankelijk van de toestand van de patiënt wordt besloten of een operatie alleen, een operatie met radiotherapie, een operatie met radiotherapie en chemotherapie, of biologische of immunomodulerende medicijnen zullen worden gebruikt.

In het geval dat de primaire tumor met succes kan worden verwijderd met een operatie, is er vervolgens de angst voor recidieven. Naar schatting (Engelse link) 35% van de patiënten krijgt jaren later te maken met uitzaaiingen, zelfs als men dacht dat de oorspronkelijke tumor beperkt en in sector was.

Het is dus duidelijk dat terugval een reële angst is voor patiënten die al geopereerd zijn. Het is ook een zorg voor medische teams die deze mensen begeleiden. Hoe kunnen deze uitzaaiingen worden voorkomen? Kan er iets gedaan worden om de overleving te verbeteren?

Geconfronteerd met deze vragen gingen de Spaanse wetenschappers van het IRB in Barcelona op zoek naar de cellen die achter de terugvallen zouden kunnen zitten. Met andere woorden, ze postuleerden het bestaan van kwaadaardige cellen die, in staat om zich op de een of andere manier te verbergen, de oorzaak zouden kunnen zijn van een recidief.

Spaanse wetenschappers’ ontdekking over cellen die terugval veroorzaken bij darmkanker

Darmkanker
Sommige tumorcellen zijn in staat om zich los te maken en naar andere organen te reizen. Dit is het begin van metastase.

Gepubliceerd in november 2022, is het artikel (Engelse link) in het tijdschrift Nature dat verhaalt over het onderzoek van de Spaanse wetenschappers getiteld Metastatisch terugval bij darmkanker ontstaat uit achtergebleven EMP1+ cellen.

De titel begint met de verontrustende uitspraak waar we het al eerder over hadden. Tot 40% van de patiënten met geopereerde darmkanker zal uitzaaiingen ontwikkelen.

Waarom doen ze dat? De onderzoekers ontdekten dat deze kanker bestaat uit verschillende soorten cellen. Sommige dragen bij aan de groei van de primaire tumor, terwijl andere verschillende functies hebben. Onder die laatste is er een groep die niets doet om de tumor groter te maken.

Waarom zijn ze er dan wel? Dat is niet duidelijk, hoewel bekend is dat ze het vermogen hebben om los te komen van de primaire tumor en dan als uitzaaiingen verschijnen. Dit kan zelfs jaren na de operatie die artsen uitvoeren om darmkanker te behandelen. Deze celgroep wordt high relapse cells of HRC (Engelse link) genoemd.

Als ze loskomen van de primaire tumor, circuleren HRC’s in het bloed en hebben de neiging zich te vestigen in de lever van de persoon. Daar blijven ze in een quasi-dormante toestand. Artsen verwijderen de primaire tumor in de dikke darm en jaren later beginnen deze CRH’s zich te vermenigvuldigen en uit te zaaien. Zo ontstaat een terugval bij darmkanker.

Het experiment met muizen

De Spaanse wetenschappers die deze cellen die terugval veroorzaken bij darmkanker ontdekten, experimenteerden met muizen. Met laboratoriumtechnieken konden ze bij dieren waarin de kanker was geïnduceerd de CRH’s blokkeren.

Vervolgens verwijderden ze de primaire tumor bij de muizen en analyseerden ze de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen. De resultaten waren overtuigend. De geopereerde dieren hadden tijdens de follow-up geen uitzaaiingen.

Met andere woorden, door het blokkeren of elimineren van de cellen met een grote kans op terugval, is de operatie geslaagd. De muizen kregen daarna geen terugval. Dit bewijst niet alleen het bestaan van HRC’s, maar opent ook de deur naar veelbelovende behandelingen, in de toekomst, om het risico op uitzaaiingen bij mensen te verminderen.

Wat is het nut van kennis over deze cellen?

Eduard Batlle
Eduard Batlle, hoofdonderzoeker van de publicatie.

De toekomst van de behandeling van kanker lijkt te liggen in immunotherapie. Daar zijn twee belangrijke wegen voor:

  • Door het voorschrijven van stoffen die de mechanismen van tumorcellen blokkeren.
  • Door medicijnen die de natuurlijke werking van de afweercellen van het lichaam versterken, zodat ze de tumor effectief kunnen aanvallen.

Wat de Spaanse wetenschappers ontdekten over de cellen die terugval bij darmkanker veroorzaken is dat we de behandeling zouden kunnen verbeteren met geschikte medicijnen. Als we immunotherapie zouden hebben die CRH’s blokkeert, zouden recidieven van deze pathologie minimaal of onbestaande zijn.

In die zin worden in andere landen verschillende onderzoeken (Engelse link) uitgevoerd om immunomodulerende geneesmiddelen te valideren. De bevindingen over geneesmiddelen zullen naar verwachting te combineren zijn met deze ontdekking van CRH’s.

“Het feit dat deze populatie cellen met een grote kans op terugval gevoelig kan zijn voor immunotherapie suggereert dat de resultaten van het onderzoek op zeer korte termijn grote gevolgen zullen hebben voor de klinische praktijk.”

-Lluís Espinosa, van IMIM-Hospital del Mar –

We hebben al een grote aanwijzing over de cellen die terugval veroorzaken bij darmkanker, en andere kankers. We zijn dichter bij het begrijpen van een deel van het mechanisme achter darmkankeruitzaaiingen.

Misschien staan we voor een paradigmaverschuiving in de behandelprotocollen (Engelse link) voor deze ziekte. Het is mogelijk dat er over een paar jaar medicijnen beschikbaar zijn die vóór de operatie kunnen worden toegediend. Deze zouden de prognose na de operatie kunnen verbeteren.

Met andere woorden, een behandeling om terugvallen te voorkomen, tot 5 jaar voordat ze zouden kunnen optreden. Inderdaad bemoedigend nieuws.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.