Soorten tuingrond en de kenmerken ervan
Wanneer je gewassen en planten je tuin laat groeien moet je weten welk grond je gaat gebruiken. Het is daarom belangrijk dat je de soorten tuingrond en hun kenmerken kent.
Op deze manier kun je ervoor zorgen dat het de juiste grond is voor de behoeften van je planten. Over het algemeen bevat de bodem van je tuin verpulverde steendeeltjes, biologisch materiaal en water als hoofdbestanddelen.
Er zijn echter andere, meer specifieke verbindingen die we kunnen gebruiken om de verschillende soorten tuingrond te classificeren. Dus als je meer wilt weten over dit onderwerp, inclusief aanbevelingen om je tuingrond te verbeteren, lees dan verder!
Veelvoorkomende soorten tuingrond
Afhankelijk van het gebied waarin je je bevindt, kan de samenstelling van de grond heel verschillend zijn. In die zin moet je, om elk type te classificeren, de hoeveelheid biologisch materiaal, water en steendeeltjes analyseren.
Kleigrond
Klei is een bestanddeel dat opvalt door het vermogen tot het vasthouden van voedingsstoffen. Hier zijn de steendeeltjes erg klein, dus het is gemakkelijk om het aan te stampen of een bal te maken van deze grond.
In dit geval is de grond zeer vruchtbaar, maar slecht afwaterend. Dit betekent dat als je er water op giet, het aan de oppervlakte blijft staan. Als gevolg hiervan krijgt de plant niet de benodigde voedingsstoffen (water) om in optimale omstandigheden te groeien.
Een van de elementen die je kunt toevoegen om de structuur het te verbeteren is compost. Dit is biologisch afval. Kleigrond is erg gevoelig voor wateroverlast en verdichting.
Voordelen van kleigrond
- Vochtige en vruchtbare grond.
- Geschikt voor de meeste soorten planten.
Nadelen van kleigrond
- Moeilijk om mee te werken, zwaar en zelfs plakkerig.
- Deze grond is koud, dus het kost tijd om op te warmen.
- Gevoelig voor compressie.
- Heeft een slechte waterafvoer.
Zanderige grond
Dit is een van de meest voorkomende soorten tuingrond. Het heeft steentjes die wat groter zijn dan in kleigrond. Een goede manier om het uit elkaar te houden, is door een handvol grond te pakken en te kijken hoe de deeltjes door je vingers glippen.
Enkele aspecten om te benadrukken over zandgrond is dat deze grond doorlatend is en snel opdroogt. Dit maakt het noodzakelijk om het regelmatig water te geven. Wanneer je dit doet, hebben de voedingsstoffen de neiging zich te verspreiden. Om dit te voorkomen, kun je meer biologische compost toevoegen en zeer regelmatig watergeven.
Hoewel het niet zo gebruikelijk is voor gewassen, is het mogelijk om planten te kweken die bestand zijn tegen droogte. Enkele geschikte opties zijn bijvoorbeeld grasperken, vetplanten en bomen.
Voordelen van zandgrond
- Goede afwatering.
- Makkelijk om mee te werken bijna alle tijden van het jaar.
- Heeft de neiging om snel op te warmen in het voorjaar, wat de plantengroei bevordert.
Nadelen van zandgrond
- Gevoelig voor droogte.
- Arm aan voedingsstoffen, dus je moet meer organische stof toevoegen.
- Vaak een zure pH-waarde.
Steenachtige grond
Dit is een ander type tuingrond. Het bevat stenen in verschillende vormen en maten. Het houdt het water echter niet goed vast, dus het is niet de beste optie voor landbouw.
Het wordt ook wel rotsbodem genoemd. De formaties zijn ontstaan door de verdubbeling van het aardoppervlak door door de mens veroorzaakte factoren of natuurlijke gebeurtenissen.
Het komt over de hele wereld veel voor, maar het is moeilijk om mee te werken als je een tuin wilt aanleggen. Enkele van de gewassen die goed in deze grond groeien zijn bijvoorbeeld duizendblad, goudsbloem en fijne lavendel.
Voordelen
- Ideaal voor decoratieve doeleinden.
- Overvloedig aanwezig in verschillende delen van de wereld.
- Goede waterafvoer.
Nadelen
- Ingewikkeld om planten in te laten groeien.
- Moeilijk om in te graven.
- Vereist nivelleringswerk.
Kalksteen
Een ander type tuingrond dat vrij moeilijk te bewerken is, is kalksteen. De factor die het moeilijk maakt om te gebruiken, is dat biologische resten de neiging hebben om snel te ontbinden. Je moet erg gul zijn bij het voeden en bemesten van dit type grond.
Daarnaast is het gebruikelijk dat planten die in kalksteengrond groeien, geelachtig ogende bladeren hebben. Als je dit wilt verbeteren, dan moet je veel bodembedekking toevoegen en goed watergeven. Vergeet niet om een biologische compost toe te voegen met een breedspectrum meststof.
Planten die het goed doen in deze tuingrond zijn bijvoorbeeld anjers, clematis, wilde bloemen en andere planten die goed bestand zijn tegen droogte. Als we het hebben over de belangrijkste voordelen is dit zonder twijfel de vruchtbaarheid, mits de oppervlaktelaag diep is en veel biologisch materiaal bevat.
Nadelen
- Het is alkalisch, waardoor het ongeschikt is voor acidofiele planten.
- Als de laag ondiep is, is het erg drainerend.
- Snel verlies van voedingsstoffen.
Lees ook eens:
Aandachtspunten bij het verplanten van planten
Leemgrond
Bij het zoeken naar de beste soorten tuingrond, moet je zeker aan leem denken. Sommigen kennen het misschien ook als leemachtige grond. Het onderscheidt zich door zijn nutriëntenreserves en waterbeschikbaarheid.
Op het moment dat je naar de grond kijkt en ziet dat deze donkerbruin en korrelig is, betekent dit dat er veel biologische grondstoffen in zitten. Er zijn dus niet veel problemen als je planten wilt laten groeien.
Een belangrijk detail is dat je wormen kunt vinden in de oppervlaktelaag. In feite graven ze gaten die de structuur van de bodem vergroten. Het grootste nadeel is echter dat deze grond niet goed is om wilde bloemen te kweken, omdat deze arme, schrale grond nodig hebben.
Voordelen
- De meeste soorten planten groeien er zonder problemen.
- Houdt veel water en voedingsstoffen vast.
- Planten die het goed doen in deze omgeving hebben weinig of geen extra hulp nodig.
Hoe kun je de verschillende soorten tuingrond verbeteren?
De verschillende soorten tuingrond spelen een fundamentele rol op de planeet, omdat er dankzij deze grondsoorten diverse soorten voedsel en planten kunnen groeien. Dat is de reden dat mensen in de loop der jaren voortdurend inspanningen hebben geleverd om de kwaliteit ervan te verbeteren. De bodem moet bepaalde eigenschappen hebben:
- De noodzakelijke voedingsstoffen leveren om planten probleemloos te laten groeien.
- Ondersteuning zodat planten stevig kunnen staan.
- Goede drainage die niet te veel overtollig water vasthoudt.
- Zorgen voor voldoende lucht en water voor de wortels.
Het vermogen van planten om te groeien hangt dus af van de kwaliteit van de tuingrond. Elke boer of persoon die kweekt, moet dus zijn bodem verbeteren. Volg de volgende tips om dit zo efficiënt en goed mogelijk te doen.
Voeg compost toe aan de bodem
Compost is een biologisch materiaal dat langzaam voedingsstoffen aan de bodem afgeeft. Hierdoor blijft de bodem gevoed en wordt het elke dag beter. Een van de belangrijkste voordelen is dat er veel verschillende soorten gerecycled biologisch afval worden gebruikt. Met andere woorden, het is minder duur.
In het ideale geval wil je geen verse dierlijke uitwerpselen gebruiken, omdat dit infecties en parasieten kan veroorzaken. Maak gebruik van andere materialen, zoals stukken hout, droge bladeren, takken en plantenresten.
Ook interessant om te lezen:
Hoe verschillende culinaire planten te kweken
Gebruik bodembedekkers
Een goede methode om je grond van betere kwaliteit te maken, is het gebruik van bodembedekkers. Ze kunnen zowel voeding als schaduw bieden. Op die manier bedekken, beschermen en voeden ze het gebied voor toekomstige oogsten.
De eerste stap is om het stuk grond te identificeren dat ondersteuning nodig heeft en een bodembedekker te gebruiken om de vruchtbaarheid te verbeteren. Vervolgens maken hun wortels de grond losser zodat deze water en zuurstof kan krijgen.
Een tip is om bodembedekkers uit verschillende families te planten, om het proces nog effectiever te maken. Daarnaast kun je de tuin in tweeën delen. In het ene gebied kun je planten kweken en in het andere gebied verbeter je de vruchtbaarheid.
Voeg diepwortelende planten toe
Als je niet in meststoffen wilt investeren of ze niet kunt betalen, is het een goed idee om planten of gewassen met diepe wortels te planten. Hierdoor kunnen voedingsstoffen gemakkelijker in de bodem komen en zich door de grond heen verspreiden.
Procedures voor het checken van de verschillende soorten tuingrond
Als je eenmaal de kenmerken en voor- en nadelen van de soorten tuingrond kent, is het tijd om te kijken welke jij hebt. Over het algemeen is het kennen van je tuingrond de sleutel tot succesvol tuinieren.
Een van de meest gebruikelijke methoden is het graven van inspectieputjes op verschillende tijdstippen in het jaar en op verschillende plekken. Met deze gaten of putjes kun je informatie krijgen over:
- de textuur van de grond.
- de diepte van de oppervlaktelaag.
- het type ondergrond.
- het vochtgehalte.
Ook kun je een voel-test uitvoeren. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het uit het nemen van grond in je hand en het bewegen van je vingers om alle details van de grond te voelen.
Een meer geavanceerde optie is de sedimentatietest. Om dit te doen moet je een grondmonster in een glazen bak doen die hoger is dan breed. Zorg ervoor dat je de bak slechts voor de helft vult. Vul het dan tot de rand af met water. Dek de bak af en schud deze krachtig.
Laat het vervolgens op een vlakke ondergrond staan en wacht een paar uur. Naarmate de tijd verstrijkt, zie je drie lagen ontstaan, opgesplitst in verschillende kleuren. De onderste laag is zand, de middelste is slib en de bovenste is klei. Bovenin drijft biologisch materiaal en water.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sztern D, Pravia M. Manual para la elaboración de compost: Bases conceptuales y procedimientos. Sidalc.net (1999).
- Russel EJ, Russel EW. Las condiciones del suelo y el desarrollo de las plantas. (1964).
- Hortalizas V, Escolar H. Tipos de suelo. (2015).
- Sánchez J. Fertilidad del suelo y nutrición mineral en plantas – Conceptos básicos. Fertitec S.A (2007).