7 soorten gardenia's en hun kenmerken
In al hun variëteiten staan gardenia’s voor schoonheid, elegantie, harmonie, en positieve energie. Deze exotische planten sieren tuinen en tuinen en bieden prachtige voordelen.
De kwaliteiten van gardeniabloemen vallen ook op in de farmaceutische industrie. Dankzij de voortreffelijke geur wordt de soort in de schoonheidsindustrie gebruikt als basis voor parfums, crèmes, lotions en andere cosmetica.
Er is een brede classificatie van gardenia’s, waarvan de naam een eerbetoon is aan de Schotse botanicus Alexander Garden (Engelse link). We nodigen je graag uit om hier de magie van deze planten te ontdekken.
Gardenia’s: de planten met solitaire bloemen
Gardenia’s zijn planten die bij voorkeur buiten leven, hoewel ze niet van direct zonlicht houden. Inheems in tropisch Azië en zuidelijk Afrika, zijn ze een deel van de familie Rubiaceae (sterbladigen) .
Ze zijn ook bekend als “de bloem van China.” In feite worden ze in dit land, waar deze struiken endemisch zijn, beschouwd als een symbool van subtiliteit en vrouwelijkheid.
Naturalisten hebben meer dan 200 soorten gardenia’s beschreven, maar tegenwoordig zijn nog maar 134 soorten aanvaard. Het uiterlijk van de China-bloem lijkt erg op dat van rozen en jasmijn. Ze bestaat uit 5 kelkblaadjes, plus een kroon van bloemblaadjes.
De kleur van de bladeren is helder en donkergroen en ze zijn soms rond of een combinatie van rond en elliptisch. In cultuur worden gardenia’s zelden hoger dan een meter, maar in velden kunnen ze tot 2 tot 8 meter hoog worden.
Als je ze binnen in je huis hebt, zorg er dan voor dat je ze op één plaats laat staan, want ze hebben gemakkelijk last van veranderingen. Ook moet je proberen ze in een warme omgeving te houden, want gardenia’s houden niet van extreem lage temperaturen.
Het zijn solitaire planten die wortel hebben geschoten in veel verschillende interpretaties, afhankelijk van de toon van de bloemen. Zo worden witte bloemen in verband gebracht met spirituele verbinding en zuiverheid terwijl de rode zinspelen op de geheime liefde tussen twee mensen.
De vruchten die uit gardenia’s ontspruiten werden in Azië gebruikt als verdovingsmiddel, kalmeringsmiddel, en aftreksel tegen angst en koorts.
Soorten gardenia’s en hun kenmerken
Elke soort gardenia heeft bepaalde kenmerken die hem uniek maken. Behalve de fysieke verschillen die overeenkomen met de bladeren, bloemblaadjes, hoogte, en geur, vallen deze planten op door de nutsvoorzieningen die we hieronder zullen belichten.
1. Jasmijn gardenia’s
Dit zijn de meest gekweekte soorten gardenia’s. Ze werden zo genoemd vanwege hun gelijkenis met de geur van jasmijn. Deze gardenia’s zijn vaak bekend als “Indische jasmijn,” “Kaapse jasmijn” en “gardenia Augusta.” Ze bloeien van juni tot september, met exemplaren van ongeveer 5 centimeter doorsnee.
In China wordt deze soort gebruikt als een natuurlijke gele kleurstof. Ze maakt ook deel uit van de traditionele geneeskunde vanwege haar biologische eigenschappen, zoals het Journal of Food and Drug Analysis verklaart(Engelse link). . Volgens het artikel geeft de plant de volgende voordelen.
- Remt ontstekingen.
- Verbetert de kwaliteit van de slaap.
- Het heeft antioxiderende kwaliteiten.
- Veroorzaakt een hypoglycemisch effect.
- Bevordert antidepressieve werking.
2. Brighamii gardenia’s
Dit boompje noemt men ook wel “Hawaiiaanse gardenia.” Hij wordt tot 5 meter hoog, met ovale bladeren en witte bloemen van 2 tot 3 centimeter doorsnede.
De bloemblaadjes zijn buisvormig en hebben tot 6 witte of roze lobben. Hoewel ze van de eilanden in de Stille Oceaan komen, komen deze gardenia’s tegenwoordig alleen nog voor op Maui, Hawaii, Lanai, Molokai, en Oahu.
3. Tahitensis
Dit is “de bloem van Tahiti” en groeit op de eilanden van de Stille Zuidzee en Vanuatu. Het zijn gardenia’s met witte of gele bloemblaadjes die tot 4 meter hoog oprijzen en glanzende groene bladeren vertonen.
Ze bloeien van mei tot september, en een bijzonderheid van deze classificatie is dat Polynesische vrouwen ze vaak als halsketting of accessoire achter hun oor gebruiken.
De voordelen van deze planten springen er in esthetisch opzicht uit. Er wordt monoï haarolie en andere huidverzorgende middelen uit gewonnen. De Internationale Nomenclatuur van Cosmetische Ingrediënten (INCI Beauty) geeft aan (Engelse link) dat Gardenia tahitensis aanwezig is in 0,49% van schoonheidsproducten, waaronder zonnebrandcrèmes en zonnebrandlotions.
4. Latifolia
Latifolia’s worden in de volksmond “Indische buxus” en “Ceylon buxus” genoemd. De struik is bladhoudend en heeft een hoge stamschors.
In het Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences staat (Engelse link) dat deze planten heilzaam zijn bij huidaandoeningen. In dezelfde lijn voegt (Engelse link) een publicatie van het Journal of Drug Delivery and Therapeutics eraan toe dat deze gardenia’s in de heilzame geneeskrachtige middelen komen om te helpen bij diabetes.
Vind je dit artikel leuk? We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
5 manieren om bloemen te maken met decoratieve materialen
5. Thunbergiana
Dit is een in Afrika inheemse soort die 5 tot 6 meter hoog wordt, en waarvan de stengel onbuigzaam is. De bladeren zijn gegroepeerd door knopen die glad en heel zijn.
Wat de bloei betreft, die komt voor aan het eind van de winter of in het voorjaar. De bloemblaadjes vertonen witte of crèmekleurige pigmenten, met diameters van 7 centimeter.
Andere nomenclaturen zijn “bostuinia,” “wilde gardenia,” “boomtuinia” of “witte gardenia.” De vruchten die uit deze verscheidenheid te voorschijn komen zijn grijs met witte vlekken, hebben een ovale vorm en zijn zeer vezelig.
Een studie waarover gerapporteerd wordt in het tijdschrift Natural Products Research suggereert (Engelse link) dat het methanolextract van thunbergiana antiplasmodiale activiteit uitoefent, wat het gebruik ervan bij de behandeling van malaria kan ondersteunen.
6. Gardenia Nitida
Gardenia nitida is een soort die het hele jaar door bloeit, maar sporadisch. Het uiterlijk is stellate buisvormig en de bladeren zijn zo glanzend dat ze op was lijken. Deze bloemen komen oorspronkelijk uit de Afrikaanse tropen en zijn bedreigd.
Vanwege deze status bevordert de Royal Botanic Gardens, Kew, via het Adopt-a-Seed programma, het verzamelen en bewaren van deze bloem in de Millennium Zaadbank.
7. Elata
Deze soort gardenia vindt zijn oorsprong op de Filippijnen en in Maleisië. Ze is lang van uiterlijk en men noemt ze ook wel “haak gardenia,” “lobi krab gardenia,” en “lange bloem gardenia.”
Groeien en verzorgen van verschillende soorten gardenia’s
Gardenia’s kun je vermeerderen door zaden of stekken. Ze gedijen goed in een warme omgeving, minstens 18 °C.
Ook als ze nog jong zijn, is het goed ze te snoeien om de verwelkte delen te verwijderen, zodat ze in volle bloei komt. Maar knip niet alle bladeren af, want via die worden de wortels gevoed.
Extra aanbevelingen zijn er als volgt.
- Plant in de lente.
- Geef water met warm water en een vleugje azijn.
- Maak de bladeren driemaal per week nat met een sproeier.
- Gebruik potgrond met een zure pH, vochtig en met ijzergehalte.
- Gebruik kunstmest voor zure planten, waarbij je je aan de richtlijnen van de fabrikant houdt.
We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt:
Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin
Ziekten waar alle soorten gardenia’s aan kunnen lijden
Je moet voorkomen dat de takken de grond raken, want die lopen het risico op infecties. Deze soort plant heeft voldoende vocht nodig; anders woekert een wolluis. Een andere ziekte waar een gardenia vatbaar voor is, is wittevlieg-besmetting, vooral als ze in tuinen en tuinen leeft.
Voorkom aanvallen van mijten, bladluizen en wolluizen door met zeep aangelengd ontsmettingsmiddel voor planten te sproeien. Als de China-bloem vroegtijdig bladval heeft, komt dat door een te hoge luchtvochtigheid. Aan de andere kant is dofheid te wijten aan te weinig licht. Als ze gelig wordt, komt dat door bewatering met niet-kalkhoudend water.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ansari F, Dhakad S, Dubey B, Jain A, Joshi A, Khare S. Análisis fitoquímico, actividad antioxidante y antiinflamatoria de la corteza de Gardenia latifolia. Revista de Administración de Fármacos y Terapéutica. Vol. 9. Núm. 1. pp. 141-145. Estados Unidos; 2019. https://www.mendeley.com/catalogue/f3d3fe5f-3990-3776-9976-f6e057afd503/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B972ff03a-4f7f-43f0-8584-9c9607e9864f%7D
- Banco de semillas del milenio. Real Jardín Botánico de Kew. Reino Unido. https://www.kew.org/wakehurst/whats-at-wakehurst/millennium-seed-bank
- Bhardwaj S, Jain S, Rai A. Gyrothrix saragensis sp. Nov.: Un nuevo hongo hifomiceto en la planta medicinal gardenia latifolia aiton del centro de India. Revista de Biología Experimental y Ciencias Agrícolas. Vol. 9. Núm. 4. pp. 500-506. India; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/f8c29ba9-f0fd-3999-8d18-b1a07e3b60b2/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B0c06ab30-0cd2-44c0-9794-ec2f1065ce15%7D
- Chung I, Lew S, Lim L, Lin W, Phang M, Wong K. Medicina China. Biomed Central LTD. Reino Unidos; 2021. https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s13020-020-00414-x.pdf
- Extracto de la flor de Gardenia Tahitensis. INCI Beauty. Francia. https://incibeauty.com/ingredients/2208-gardenia-tahitensis-flower-extract
- Familia Rubiaceae. Herbari Virtual del Mediterrani occidental. Universidad de las Islas Baleares. España. http://herbarivirtual.uib.es/es/general/familia/31/rubiaceae/generes
- Finger S. Dr. Alexander Garden, un linneano en la América colonial, y la saga de las “cinco anguilas eléctricas”. Perspectivas en Biología y Medicina. Vol. 53. Núm. 3. pp. 388-406. Estados Unidos; 2010. https://www.mendeley.com/catalogue/489ce428-1d2e-3631-8b7f-cb925cf512af/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B44a24bb1-94d4-4758-ae59-cb2a34ab16b1%7D
- Ho C, Li S, Wang S, Xiao W. Química y bioactividad de Gardenia jasminoides. Revista de Análisis de Alimentos y Medicamentos. Taiwán; 2016. https://www.mendeley.com/catalogue/6ebd2dcf-62fa-3a22-8335-39612dfe85b9/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B3291426a-21f7-45f2-892b-7e59eb040d72%7D
- Hoppe H, Swart T, Tajudden N, Van Herdeen F. Investigación fitoquímica y antiplasmodial de Gardenia thunbergia L.F. hojas. Investigación de Productos Naturales. Reino Unido; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/35c6bd0f-3ebd-30f0-8e92-87145e64fde2/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B8a59f5f8-c3e1-472c-a074-c5a06a81bc79%7D
- Hussein AA, Kafua L, Kritzinger Q. Actividad antifúngica de extractos de hojas de Gardenia brighamii. Revista Sudafricana de Botánica. Vol. 76. Núm. 2. pp. 411. Sudáfrica; 2010. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629910000852?via%3Dihub