Somatisatie en het coronavirus: geloven dat je symptomen hebt zonder besmet te zijn
Vandaag gaan we het hebben over somatisatie en het coronavirus. Somatisatie is werkelijk een interessant psychologisch fenomeen. Het bestaat uit het manifesteren van fysieke symptomen zonder daadwerkelijk een ziekte te hebben.
Normaal gesproken is dit het gevolg van de eigen angst en bezorgdheid over een bepaalde pathologie. Met dat in gedachten willen we van deze gelegenheid gebruik maken om over somatisatie en het coronavirus te praten.
Tegenwoordig maakt bijna elk land turbulente tijden door en de meesten hebben de noodtoestand uitgeroepen. De pandemie van het coronavirus heeft al een groot aantal infecties veroorzaakt, maar blijft zich over de hele planeet verspreiden.
Coronavirussen zijn een familie van virussen. Het nieuwe coronavirus dat deze pandemie veroorzaakte verscheen voor het eerst in 2019 in de Chinese stad Wuhan. Dit virus is een nieuwe variant, die wetenschappers onvermoeibaar bestuderen om al zijn kenmerken te begrijpen.
Evengoed, hoewel het waar is dat er veel legitieme gevallen van infectie zijn, zijn er ook veel individuen die gewoon somatisatie ervaren. In dit artikel leggen we uit wat dit betekent.
Wat betekent somatisatie?
Somatisatie is een aandoening die bestaat uit het onvrijwillig transformeren van een psychologisch probleem in een fysiek symptoom. Met andere woorden, een persoon ervaart fysieke symptomen van een bepaalde ziekte zonder daadwerkelijk aan een pathologie te lijden die de symptomen verklaart.
In het verleden werden de geest en het lichaam als twee afzonderlijke entiteiten beschouwd. Tegenwoordig weten we echter heel goed dat er een intieme verbinding tussen de twee bestaat. We weten bovendien dat de twee elkaar enorm kunnen beïnvloeden.
Meestal treedt somatisatie op, omdat iemand veel zorgen of angst ervaart. Het is dezelfde angst die symptomen veroorzaakt, ook al is het individu niet echt ziek.
Vaak verwarren mensen deze aandoening met hypochondrie, omdat de twee erg op elkaar lijken. Het verschil is dat mensen die hypochondrisch zijn, bang zijn om ergens ziek van te worden. Ze hebben geen echte externe factor nodig om symptomen te ervaren.
Wat somatisatie betreft, er is meestal een bepaalde situatie (Spaanse link) die de angst voedt. Bijvoorbeeld de huidige wereldwijde pandemie van COVID-19. Het constante bombardement van informatie en de noodtoestand zijn de triggerende factoren als het om somatisatie en het coronavirus gaat.
Misschien ook interessant om te lezen:
De overdraagbaarheid van het coronavirus
Het belangrijkste kenmerk van somatisatie
Om te bepalen of somatisatie optreedt, is het volgens experts belangrijk om op verschillende aspecten te focussen. Allereerst moeten we het bestaan van een lichamelijke ziekte uitsluiten. We moeten bovendien rekening houden met de algehele conditie van iemand.
Mensen die een ziekte somatiseren, zijn meestal nerveus en angstig. De meesten beweren veel over een bepaalde ziekte na te denken en ze zijn bang om ziek te worden. Ze hebben meestal veel informatie verzameld over het onderwerp.
Meestal zullen mensen met een somatisatiestoornis meer dan één symptoom van de gegeven ziekte vertonen. In feite verstoren deze symptomen en de zorgen die ze zich maken het leven van degenen die eraan lijden. Dit zorgt er logischerwijs voor dat hun angstniveaus nog meer toenemen.
Ontdek ook:
Behandelingen voor het coronavirus
Somatisatie en hoe coronavirus: hoe verschijnt het?
Het nieuwe coronavirus veroorzaakt een reeks niet-specifieke symptomen die gemakkelijk met andere ziekten te verwarren zijn. De meeste mensen met een COVID-19-infectie ervaren klachten zoals:
- hoge koorts
- ademhalingsmoeilijkheden
- hoesten
Deskundigen hebben ook veel gevallen gedocumenteerd waarin geïnfecteerde personen hun smaak- en reukvermogen verliezen. Op dezelfde manier, aangezien dit een virale infectie is, is het normaal om algehele vermoeidheid en spierpijn te ervaren.
Wat er gebeurt met somatisatie en het coronavirus is dat een aantal mensen symptomen begint te vertonen zonder daadwerkelijk besmet te zijn. Ze beginnen te hoesten, hoofdpijn te krijgen en kunnen zelfs het gevoel hebben dat hun lichaamstemperatuur stijgt.
Als deze personen bijvoorbeeld hun temperatuur opnemen, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk niet boven normaal zijn. Wat betreft de rest van de symptomen, die onmogelijk objectief te meten zijn, is het moeilijker om te bewijzen dat ze niet het gevolg van een infectie zijn.
We moeten in gedachten houden dat somatisatiestoornissen in tijden van crisis zeer vaak voorkomen. Als je symptomen ervaart, is het belangrijk dat je telefonisch contact opneemt met je arts. Onthoud echter ook dat wat je voelt ook gewoon het gevolg van angst kan zijn.