Sologamie: de trend om met jezelf te trouwen

We weten allemaal wat monogamie en polygamie zijn, maar hoe zit het met sologamie? Ontdek in dit artikel wat het betekent om met jezelf te trouwen!
Sologamie: de trend om met jezelf te trouwen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Sologamie, of de trend om met jezelf te trouwen, is een onderwerp dat in de mode is, vooral voor degenen die geloven dat hun geluk niet van anderen afhangt. Traditioneel hebben veel mensen in veel mythen over liefde geloofd. Daarom denken ze dat ze hun ‘wederhelft’ moeten vinden. Dit begint echter te veranderen.

Nu is er een nieuwe groep individuen ontstaan die hebben besloten om hun geluk niet op anderen te baseren. Met andere woorden, ze zien zichzelf als complete wezens. Dit geloof gaat zelfs zo ver als trouwen met jezelf. Tot nu zijn het meer vrouwen die met sologamie beginnen.

Sologamie is geen teruggetrokkenheid of eenzaamheid

Degenen die deze houding van buitenaf observeren, denken vaak dat degenen die sologamie beoefenen, eenzame mensen of narcistische individuen zijn die niet weten wat geluk is door met iemand anders te delen.

Gelukkig zijn kan ook als je alleen bent

Het is echter het vermelden waard dat sologamie geen eenzaamheid of narcisme is. Degene die het beoefenen hebben duidelijk gemaakt dat ze zich in het best mogelijke gezelschap bevinden: zichzelf.

Studies (Engelse link) tonen zelfs aan dat eenzaamheid volgens Sullivan kan worden gedefinieerd als een onaangename ervaring, geassocieerd met een gebrek aan interpersoonlijke intimiteit.

Terwijl ander onderzoek (Spaanse link) deze toestand op de volgende manier definieert: De afwezigheid van gehechtheidsrelaties, dat wil zeggen, relaties die bijzonder betekenisvol zijn voor de persoon, en die een veilige basis bieden. In het geval van sologamie is de veilige basis echter niet een andere persoon, maar degene zelf die het beoefent.

De redenen om met jezelf te trouwen

Degenen die sologamie zien als de beste manier om zichzelf liefde te geven, doen dat omdat ze een toezegging hebben gedaan om van zichzelf te houden zonder dit gevoel van anderen te verwachten.

Ze zoeken of smeken dus niet om welzijn, zelfvertrouwen en de volheid van liefde van een ander. In plaats daarvan verkrijgen ze die dingen van binnenuit.

Hoewel het een vrij nieuwe trend is, begint het zich al over vele delen van de wereld te verspreiden. We zouden dus kunnen zeggen dat het steeds succesvoller wordt.

Degenen die met zichzelf trouwen, doen dit omdat ze:

  • Niet geloven dat hun geluk afhangt van anderen.
  • Geen conventioneel huwelijk willen.
  • De hoge echtscheidingspercentages observeren, maar weten dat dit met henzelf niet zal bestaan. De enige manier om van jezelf te scheiden is door niet meer van jezelf te houden, wat nooit zal gebeuren.
  • Niet geloven in traditionele huwelijken.
  • Niet de crises willen meemaken die  traditionele stellen doormaken.

Met jezelf trouwen en legaliteit

Een belangrijk aspect om te overwegen is dat sologamie voorlopig een juridisch vacuüm heeft, omdat het niet voorkomt in de huidige wetgeving. Dit kan echter in de loop van de tijd veranderen naarmate meer en meer vrouwen besluiten deze verbintenis aan te willen gaan. Als deze trend doorzet, zal het rechtssysteem het misschien op een dag uiteindelijk opnemen.

Sologamie: hoe ga je het vieren als je met jezelf trouwt?

In dit soort huwelijken kleden de hoofdrolspelers zich meestal in het wit, nodigen ze hun naasten uit, brengen ze getuigen mee en maken ze een toast. De taarten zijn meestal ook mooi en groot. De bruid huurt een evenementenhal en sommige vrouwen gaan zelfs op huwelijksreis.

Hoe vier je sologamie

De verlovingsring is ook geen probleem. Als je met jezelf trouwt, geef je jezelf immers een ring. De groei van deze vieringen gaat zo snel dat er zelfs bedrijven zijn die zich op deze mensen richten.

Deze bedrijven zijn toegewijd aan het plannen van alles wat met het evenement te maken heeft, zodat er die dag niets mis gaat, evenals het verzamelen van de verhalen van vrouwen die besluiten deze grote stap te zetten. Het meest opwindende deel van deze ceremonies is het lezen van de geloften.

Deze vrouwen zeggen meestal het volgende:

“Ik beloof mezelf elke dag meer en meer lief te hebben, te koesteren en te respecteren, ik doe afstand van zelfsabotage en het aantrekken van mislukkingen in mijn leven; vanaf nu beloof ik mezelf met veel respect, eer en liefde te behandelen.”

Met jezelf trouwen is zonder twijfel een zeer interessante trend. Deze bruiloften kunnen worden gehouden aan de oever van een strand of in een kerk als je wilt. Niets is teveel als het gaat om het tonen van liefde aan jezelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Comas d’Argemir, D. (1985). Soltería, crisis de valores y cambio de estructuras familiares. El País (Edición Digital) | Sociedad.
  • El sentimiento de soledad en adultos. (2013). Medicina U.P.B.
  • Manalang-Gloria, A. (2000). Soledad. Feminist Studies. https://doi.org/10.2307/3178599
  • Meraz, M. G., García, A. S., Elena, R. M., & Saldaña, G. (2012). Actitudes hacia la transformación de la vida en pareja: soltería, matrimonio y unión libre. Psicología Iberoamericana. https://doi.org/1405-0943
  • LA SOLTERÍA EN MUJERES DE MEDIANA EDAD. (2008). Reflexiones.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.