SMART-doelen kunnen je helpen je financiën te verbeteren
In het artikel van vandaag wordt beschreven hoe SMART-doelen je bij het vinden van een oplossing voor je financiën kunnen helpen. Deze zijn namelijk van fundamenteel belang om inkomsten en uitgaven helder te krijgen en je doelstellingen te kunnen realiseren.
Zoals je kunt zien, wordt geld besparen een belangrijke dagelijkse bezigheid, maar veel mensen vinden het moeilijk om het uit te voeren. Is dit bij jou het geval? Ben je er klaar voor om je financiën onder controle te houden?
Geld besparen is bijna onmogelijk als mensen zich alleen op instant bevrediging richten. Dit komt omdat ze hun aandacht op constante behoeften richten, zichzelf met onnodige items vullen en meer uitgeven dan ze hebben.
Het is belangrijk om zich op alles wat ze willen hebben en bereiken te concentreren. Dat is de manier om zichzelf op korte, middellange of lange termijn op persoonlijk, familiaal en professioneel niveau te visualiseren.
Wat zijn SMART-doelen en hoe kunnen ze helpen?
Dit zijn concrete, duidelijke en grondig geanalyseerde doelstellingen en elke letter van het acroniem heeft een betekenis die helpt om de kenmerken ervan te begrijpen. Laten we ze hieronder allemaal uitleggen:
- S betekent dat het doel specifiek moet zijn, dat wil zeggen dat wat je wilt bereiken duidelijk moet zijn.
- M geeft aan dat het doel meetbaar moet zijn, dit betekent dat er statistieken of sterke elementen zijn om te verifiëren hoeveel vooruitgang je hebt geboekt en hoeveel er nog te doen is.
- A houdt in dat het doel acceptabel en haalbaar moet zijn. Het doel is hier dat niets op drift is en er een zekerheid is dat het doel haalbaar is.
- R-doelstellingen moeten relevant zijn, want er wordt altijd naar nieuwe ervaringen gezocht om vooruitgang in het leven te vertegenwoordigen.
- T geeft aan dat het doel binnen een bepaalde tijd moet worden bereikt, zodat je het moment van je leven niet verlaat waarop je wilt bereiken wat je aan het toeval hebt voorgesteld en de nodige ritmes definieert.
Waarom is het belangrijk om te leren sparen?
Leren sparen is een transcendentaal proces om financiële verantwoordelijkheid te bevorderen, aangezien je niet elke cent die je verdient moet uitgeven. Dit verkleint het risico om aan de rand te blijven staan.
Hierdoor kun je gewoontes aanleren om het alleen uit te geven aan wat je echt nodig hebt. Het is geen geheim dat de economische situatie kan variëren. In feite zijn er comfortabele en gecompliceerde momenten als het om financiën gaat.
Met spaargeld kun je dus moeilijke tijden doorstaan, omdat het een back-up is waar je op terug kunt vallen. Financiële besparingen accumuleren de middelen waarmee nieuwe dromen kunnen worden verwezenlijkt en blijven niet in de vicieuze cirkel van onnodige uitgaven en weinig ambities (Spaanse link).
Leren sparen houdt bovendien in dat je SMART-doelen in je eigen persoonlijke leven opneemt. Deze zijn namelijk bepalend voor het consolideren van investeringen, projecten en een succesvolle financiële gezondheid.
Tips voor SMART-doelen om te helpen de financiën te verbeteren
SMART-doelen zorgen ervoor dat mensen hun doelen serieus nemen en ze niet achterlaten als woorden of vage ideeën die zelden tot een echte werkelijkheid worden gemaakt.
Deze zijn van cruciaal belang, zodat alle voorstellen die stromen en waarmee rekening wordt gehouden, werkelijkheid worden en een werkplan wordt toegewezen dat verwijzingen mogelijk maakt als ze haalbaar zijn. Hier zijn enkele tips die je financiën enorm kunnen helpen.
1. Noteer je SMART-doelen op een zichtbare plaats
Door een lijst van alle projecten te maken die je kunt bedenken, ben je je altijd bewust van je ambities. Het herinnert je eraan dat je verder wilt komen. Het opschrijven van je doelen is ook een belangrijke activiteit om alles in kaart te brengen wat je wilt bereiken.
Dit is ook om te bepalen wat de deadline is om je doelen te bereiken. Het helpt daarnaast om de behoeften met de hoogste prioriteit te herkennen en je daar eerst op te richten.
2. Geld bijhouden
Het is essentieel om alle inkomsten die je ontvangt bij te houden om duidelijkheid te hebben over het totale bedrag dat je binnen krijgt en om te zien hoe je het geld gebruikt en hoeveel je gebruikt.
Door deze activiteit kun je namelijk duidelijk krijgen hoeveel je voor essentiële uitgaven nodig hebt. Je krijgt ook inzicht in hoeveel je kan sparen en hoeveel je verschuldigd bent, als je schulden hebt.
3. Evalueer spaarmethoden
Er zijn meerdere spaarmethoden en mensen passen ze steeds meer toe om het beste alternatief voor hun welzijn te vinden. Interesse hebben om elk van de geconsolideerde spaarprocessen te verkennen, te informeren en te onderwijzen.
Hieruit kun je de beste basis verkrijgen om te analyseren of de beste beslissing voor je financiën is om te investeren (Spaanse link), je geld op de bank te houden, een fonds op te richten of allianties aan te gaan.
4. Stel dagelijkse SMART-doelen vast
Dit is cruciaal om altijd duidelijk te zijn over waar je heen moet om je doelen te bereiken. Het is een positieve oefening, zodat elke dag een voorschot is en je het geld bespaart dat je vanaf het begin van het proces hebt toegewezen.
Lees ook:
Water en energie besparen in de keuken
SMART-doelen kunnen helpen om je gewoonten en verantwoordelijkheden te versterken
Je moet dus leren je door de doelstellingen te laten meeslepen en niet door marketingtrucs om onnodige kosten te vermijden. Beslissen om onmiddellijk te beginnen met nieuwe gewoonten is een prioriteit.
Je moet sparen ook zien als een vooruitgang zien en niet als een offer. Dit komt omdat het geld dat je spaart positief is voor de stabiliteit van de toekomst. De taak wordt draaglijker met SMART-doelstellingen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Olmedo Figueroa Delgado, Luis, Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios [Internet]. 2009; (65): 123-144.
- Steffens G. Cadiat A. Los criterios SMART: el método para fijar objetivos con éxito [Internet]. (S.L): 50Minutos.es; 2016 [citado 02 de marzo de 2021]
- López J. Las finanzas personales, un concepto que va más allá de su estructura [Internet]. Pereira: Facultad de Ciencias Administrativas de la Universidad EAFIT, 2016 [citado 02 de marzo 2021]