6 sleutels tot het creëren van een bohemien woonkamer

Met exotische prints, contrasterende kleuren en een overvloed aan planten heeft de bohemian stijl alles wat je nodig hebt om je woonkamer te transformeren. Hier zijn wat tips om het te bereiken.
6 sleutels tot het creëren van een bohemien woonkamer

Laatste update: 16 april, 2024

Wil je een bohemienachtige woonkamer creëren waarin je kunt ontsnappen aan de stress van alledag en je kunt onderdompelen in een oase van comfort en creativiteit? Deze benadering van inrichten, die individualiteit en een eclectische mix van culturele elementen viert, is perfect voor mensen die een ontspannen maar karaktervolle sfeer in hun huis willen.

Het mooie van bohemian of boho decoreren is dat het zoveel vrijheid biedt. Er is geen handleiding voor het inrichten van je woonkamer, er zijn geen strikte regels. Het gaat erom wat jij mooi vindt en waar jij je prettig bij voelt in je huis. Lees verder en ontdek enkele sleutels om deze stijl onder de knie te krijgen en je ruimtes een vleugje unieke charme te geven.


Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van dit artikel: 6 tips voor het kiezen van een eetkamertafel


Tips voor het creëren van een bohemien woonkamer

In een bohemian woonkamer moet elk element worden gekozen om een sfeer te creëren die rust, creativiteit en verbondenheid met de natuur inspireert.

Op deze manier kun je een plek creëren waar je jezelf kunt zijn en waar elk detail een verhaal vertelt. Een plaats waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de buitenwereld. Hier zijn enkele sleutels tot het creëren van een bohemien woonkamer.

1. Kleuren en texturen toevoegen

Een kamer in Boho stijl
Vul aardetinten aan met kleurige accessoires.

Hou je van kleur? Dan kun je je fantasie de vrije loop laten met de bohemian stijl. Lichtgroene muren, donkerblauwe gordijnen, mosterdgele kussens, alles kan. We raden je echter aan om te kiezen voor een palet van warme, aardse kleuren, zoals aardetinten, oker, groen en blauw, die de natuur en sereniteit oproepen.

Om het evenwicht te bewaren, is het verstandig om één hoofdkleur te kiezen voor de grotere oppervlakken en één of twee complementaire kleuren om de rest van de woonkamer mee in te richten (in verschillende tinten). Dit zorgt voor rust en samenhang.

Wat texturen betreft, verwerk stoffen zoals linnen, katoen, wol en fluweel in kussens, dekens en vloerkleden om een gevoel van comfort en welzijn te creëren.

2. Wees niet bang voor prints

Als je een bohemienachtige woonkamer wilt creëren, wees dan niet bang om gedurfde prints te gebruiken! Exotische planten, tropische vogels, impressionistische posters of folkloristische patronen kunnen een uniek en speciaal tintje geven.

Je kunt gebruik maken van behang met patronen, schilderijen, geborduurde kussens, geweven stoffen en kleurrijke dekens – ben je handig, maak dan een mooie muurschildering voor een extra persoonlijk tintje!

Vergeet niet dat het gebruik van felle kleuren geen strikte regel is. Als je de voorkeur geeft aan een rustiger interieur, kies dan voor één of twee patronen, bijvoorbeeld een muur met behang en een paar hangende schilderijen. Houd de rest in een effen kleur voor een rustigere ruimte.

3. Natuurlijke materialen integreren

Band plooi gordijnen
Een mooi gordijn kan een uniek vleugje kleur toevoegen en tegelijkertijd meer privacy in je woonkamer brengen.

De natuur is een belangrijk element bij het creëren van een bohemien woonkamer. Daarom is het belangrijk om natuurlijke materialen zoals hout, riet, rotan en terracotta te integreren. Linnen en katoen zijn de meest gebruikte stoffen en het toevoegen van accessoires zoals vloerkleden of een schapenvacht op de bank of stoel zou niet misstaan.

Wil je je woonkamer een meer boho chic tintje geven? Kies dan bijvoorbeeld voor een lamp met een gouden koperen frame, fluwelen gordijnen met dubbele plooi gordijn of een marmeren tafel.

Als je liever een bohemien interieur hebt met een meer industriële of moderne uitstraling, kies dan voor betonnen en stalen elementen als aanvulling op de natuurlijke materialen.

4. Maak planten de hoofdrolspelers

In een bohemienachtige woonkamer zijn planten niet zomaar accessoires, maar hoofdrolspelers die leven, frisheid en een vleugje natuur toevoegen aan de ruimte. Kies voor een verscheidenheid aan kamerplanten, van grote varens tot kleine vetplanten. Plaats ze vervolgens strategisch in verschillende hoeken van de kamer.

Planten zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk. Ze bieden ook voordelen voor de gezondheid door de lucht te zuiveren en een gezondere, meer ontspannen omgeving te creëren. Bovendien voegt hun aanwezigheid een gevoel van rust en sereniteit toe aan de ruimte, waardoor een groene oase ontstaat te midden van de stedelijke drukte.

5. Vul je inrichting aan met accessoires

accessoires
Vul je meubels aan met accessoires

Accessoires zijn de kers op de taart om je bohemian woonkamer een persoonlijk tintje te geven. Of het nu souvenirs zijn van reizen door de kamer, een keramisch beeldje uit een kringloopwinkel, een spiegel die je hebt gevonden op een antiekmarkt in Frankrijk of behang uit Peru.

Een leuk idee is om rommelmarkten en tweedehandswinkels te bezoeken, met een beetje zoeken kun je echte schatten vinden om je huis mee te versieren.

6. Creëer ruimtes om uit te rusten en te lezen

Deze ruimtes bieden een vredig toevluchtsoord waar je kunt bijkomen van de drukte van alledag en waar je kunt opgaan in je favoriete activiteiten. Begin met het kiezen van comfortabel en gezellig meubilair, zoals brede banken en pluche fauteuils. Die nodigen je uit om te ontspannen en te genieten van rustige momenten. Combineer ze met zachte kussens en warme dekens.

Je kunt een leeshoek maken met een comfortabele fauteuil of handgeweven hangmat, verlicht door een staande lamp of leeslamp. Zorg ervoor dat er een oppervlak in de buurt is om boeken, tijdschriften en een kopje thee of koffie op te zetten. Zo kun je een functionele en comfortabele ruimte creëren om van je favoriete lectuur te genieten.Durf een bohemian woonkamer in je huis te creëren!

Als je het gevoel hebt dat je woonkamer een opknapbeurt nodig heeft en je wilt hem een meer bohemienachtige look geven, aarzel dan niet om de bovenstaande tips op te volgen. Onthoud dat de sleutel tot deze stijl ligt in vrijheid, creativiteit en persoonlijke expressie. Wees dus niet bang om te experimenteren met verschillende combinaties van kleuren, texturen en decoratieve elementen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.