Is single zijn beter? Ontdek de voordelen en de nadelen

Het is niet beter om single te zijn, maar ook niet slechter. De twee opties zijn beide prima, en beide hebben ze voordelen en nadelen.
Is single zijn beter? Ontdek de voordelen en de nadelen

Laatste update: 18 december, 2018

Sociaal gezien is single zijn niet beter. Het lokt vragen uit als iemand van een bepaalde leeftijd nog niet getrouwd is of een vaste relatie heeft.

Single zijn wordt vaak geassocieerd met eenzaamheid, verdriet en het niet kunnen voldoen aan bepaalde culturele verwachtingen. Desondanks is het in sommige gevallen beter om single te zijn.

Los van wat je misschien mag vinden, is het geen vloek om alleen te zijn. Voor velen is het een beslissing die ze welbewust hebben genomen en ze hebben er geen spijt van. Voor anderen echter, kan het het gevolg zijn van een lage eigenwaarde.

Wat zijn de voordelen van single zijn? Hier zullen we in dit artikel op ingaan.

De voordelen van single zijn

1. Je kunt meer sporten

Single zijn biedt je de mogelijkheid veel te sporten

Single mensen hebben meer vrije tijd om aan sporten te doen dan getrouwde mensen (in de meeste gevallen). Daarom kunnen ze elke dag een uur besteden aan naar de sportschool gaan en in vorm te blijven.

Degenen die een partner hebben, geven er vaak de voorkeur aan om hun vrije tijd te besteden aan het samen eten, naar de film gaan of te gaan wandelen met hun partner.

Als je single bent, kunt je het voordeel pakken van beter voor je lichaam zorgen, om in vorm te blijven, gewicht te verliezen of een sport te beoefenen die je het leukste vindt.

Het is niet alleen een kwestie van esthetiek om een partner te vinden, maar om gezond en energiek te zijn.

2. Je kunt gezonder leven

Single zijn kan een synoniem worden voor gezonder zijn. Dit hangt echter allemaal af van je dagelijkse gewoontes. Dit gaat ook hand in hand met de tijd die je besteed aan je welzijn en het zorgen voor je lichaam.

Natuurlijk is het niet alleen maar beter om single te zijn. Mensen die niet zijn getrouwd of die gescheiden zijn op 50-jarige leeftijd lopen meer kans op hartproblemen of problemen met de bloedcirculatie.

Dit komt door het feit dat deze personen in veel gevallen niet zelf koken, maar vertrouwen op fastfood. Dit komt ook doordat ze niet up-to-date blijven. Zij laten hun gezondheid bijvoorbeeld niet elk jaar laten checken.

3. Je bent meestal slanker

Single zijn betekent dat je vaak slanker bent

Als we het lichaam van een man vergelijken voor en na het getrouwd zijn, komen we erachter dat hij voor het huwelijk vaak slanker is. Geloof het of niet, een formele of serieuze relatie hebben zorgt er vaak voor dat we een meer zittend bestaan leiden.

Daarnaast moeten we rekening houden met het volgende: als we een gelukkig huwelijk hebben, doen we minder of geen moeite meer om er aantrekkelijk voor anderen uit te zien. Met als gevolg dat veel mensen stoppen met gezond eten.

Daarbij neemt dit nog verder toe na de kinderen. Vrouwen komen aan in de eerste tien jaar van het huwelijk of een stabiele relatie. Een stel heeft ook dezelfde gewoontes.

Toen we nog single waren, namen we genoegen met een boterham. Nu we een gezin vormen, vinden we dat we uitgebreide maaltijden moeten verzorgen.

4. Je kunt een betere baan vinden

Het is soms beter om single te zijn, want je kunt dan soms betere banen vinden. Dit geldt vooral voor vrouwen.

Veel bedrijven hebben de neiging om vrouwen zonder verplichtingen aan te nemen, omdat dit hen efficiënter en betrouwbaarder maakt. Deze vrouwen zijn vaak meer gefocust op hun professionele carrière en kunnen in korte tijd betere posities bereiken.

Vooral kinderen worden dan als een nadeel gezien door de toekomstige werkgever.

5. Je kunt sociaal actiever zijn

Single zijn is soms beter voor je sociale leven

Weekendplannen en plannen na het werk zijn voor iemand die single is vaak anders. Het betekent vaak veel feestjes, samenkomen met vrienden, culturele evenementen en uitstapjes. Getrouwde mensen gaan echter minder vaak uit.

Ze kunnen misschien hooguit uit eten gaan met hun partner, in het park gaan wandelen met hun kinderen, verjaardagen vieren met familie, etc.

Of het nu koud is, regent of midden in de week is, een sociale single persoon is er vaak klaar voor om uit te gaan en plezier te hebben.

Getrouwde mensen hebben beduidend minder tijd om door te brengen met hun vrienden. Hun prioriteit is om tijd door te brengen met hun partners en hun kinderen. Tegelijkertijd maken singles vaak gemakkelijk vrienden, waar ze ook heengaan.

6. Je kunt beter slapen

Behalve het vaker uitgaan en meer plezier hebben dan getrouwde stellen, slapen mensen die alleen wonen of geen partner hebben beter. Ze hoeven zich geen zorgen te maken dat hun partner snurkt, de lakens voor zichzelf houdt of ‘s nachts schopt.

Daarnaast zal het niet gebeuren dat een partner opeens de airconditioning aanzet midden in de nacht. In het geval van mensen met kinderen moeten ze opstaan als hun kinderen nachtmerries hebben of in bed bij hun ouders willen kruipen.

We raden je aan om te lezen:
Slaaptekort kan leiden tot dementie

7. Je kunt economisch onafhankelijk zijn

Single zijn betekent dat je afhankelijk kunt zijn

Een van de redenen waarom het beter is om single te zijn, is dat je geen verantwoording hoeft af te leggen over hoe je je geld uitgeeft. Of over hoeveel je spaart.

En singles kunnen meer van luxe en frivoliteiten genieten omdat ze hun verdiensten niet met iemand hoeven te delen.

8. Je leert om niet bang te zijn voor eenzaamheid

Sommige single mensen voelen zich comfortabel met hun situatie en zijn niet bang om alleen te zijn. Ze maken gebruik van alleen thuis te zijn.

Ze gebruiken deze uren om te lezen, slapen, koken, naar muziek te luisteren of een bad te nemen. Dit allemaal zonder zich zorgen te maken over iets of iemand


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Huppert, F. A., Baylis, N., & Keverne, B. (2012). The Science of Well-Being. The Science of Well-Being. https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780198567523.001.0001
  • Spielmann, S. S., MacDonald, G., Maxwell, J. A., Joel, S., Peragine, D., Muise, A., & Impett, E. A. (2013). Settling for less out of fear of being single. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0034628
  • Fomby, P., & Cherlin, A. J. (2007). Family instability and child well-being. American Sociological Review. https://doi.org/10.1177/000312240707200203

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.