Schaamhaar verwijderen op de juiste manier

Om schaamhaar op de juiste manier te verwijderen, moet je rekening houden met het haartype dat je hebt. Sommige methoden zijn namelijk beter voor bepaalde haartypen.
Schaamhaar verwijderen op de juiste manier

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Schaamhaar verwijderen is zowel een esthetische als een sociale kwestie geworden. Daarnaast is het ook verbonden aan de hygiëne en gezondheid.

Helaas kan het verwijderen van lichaamshaar soms uitermate onaangenaam en een ware last zijn. Van alle lichaamsdelen is de schaamstreek het meest gevoelig en vormen de haren die hier groeien het grootste probleem. Weet jij hoe je jouw schaamhaar op de juiste manier kunt verwijderen?

Schaamhaar verwijderen op de juiste manier

We willen allemaal wel een mooi en tegelijkertijd aangenaam lichaam hebben. En schaamhaar verwijderen komt hier vaak bij kijken.

We kunnen het gegeven dat dit in eerste instantie een sociale kwestie is, niet negeren. Als je dit niet gelooft, ga dan eens terug in de tijd en je zult aan de hand van verschillende trends, gebruiken en gewoonten zien dat schaamhaar lang niet altijd zo ongewenst was.

Vroeger hadden mensen de neiging om hun lichaamshaar gewoon met rust te laten en het op natuurlijke wijze te laten groeien. Tegenwoordig hebben mensen er echter een voorkeur voor om zich te scheren of te harsen. Zelfs mannen zijn zich op meerdere plekken dan alleen hun gezicht gaan scheren, wat aantoont dat het verwijderen van lichaamshaar niet langer slechts een geslachtskwestie is.

Vooral het verwijderen van schaamhaar is zeer normaal geworden. We scheren onszelf ofwel om er beter uit te zien in onze bikini ofwel om de geslachtsgemeenschap te bevorderen. Maar hoe zou je schaamhaar moeten verwijderen? Wat is de beste manier om dit te doen?

Waarom schaamhaar überhaupt bestaat

Elke keer dat we er weer aan beginnen, vragen we onszelf af: ‘Waarom hebben we überhaupt lichaamshaar?’ Misschien kan het antwoord op deze vraag ons helpen om ons lichaamshaar iets beter te begrijpen. Bovendien kan het ons misschien helpen om in het vervolg betere keuzes te maken.

Enkele van de functies van schaamhaar zijn:

 • Het vormt een beschermende barrière tegen virussen en andere bacteriën.
 • Het houdt de schaamstreek warm, zodat alles naar behoren kan blijven functioneren.
 • Het voorkomt irritatie tijdens geslachtsgemeenschap, aangezien het dient als een soort verdediging.

Dat gezegd hebbende, is het scheren van de schaamstreek een kwestie van comfort.

Schaamhaar verwijderen: de beste methode

Scheren

Schaamhaar verwijderen door te laseren

Jezelf scheren om ongewenst lichaamshaar te verwijderen is een snelle en comfortabele methode.

 • Voordelen: het vereist geen voorbereiding en het is snel.
 • Nadelen: het haar groeit iedere dag een beetje terug en kan irritatie veroorzaken. Bovendien kun je jezelf tijdens het scheren snijden als je niet voorzichtig bent.

Wij raden aan om jezelf onder de douche te scheren, aangezien warm water ervoor zorgt dat de huid vochtig wordt en de haarzakjes zachter worden. Hierdoor kun je ingegroeide haartjes of cysten beter voorkomen.

Harsen

Dit is de meest effectieve en traditionele manier om ongewenst lichaamshaar te verwijderen. Met name als je hete hars gebruikt, aangezien dit beter aan de haartjes blijft kleven. Natuurlijk is het de eerste keer wel vrij pijnlijk.

 • Voordelen: gladde en zachte huid en minstens drie weken lang een haarloze schaamstreek.
 • Nadelen: het kan onaangenaam zijn en roodheid veroorzaken, wat pas na een paar uur wegtrekt.

Deze methode is niet aanbevolen voor mensen die last hebben van problemen met hun aderen of stollingsproblemen.

Ontharingscrèmes, ontharingswax, scheermesjes, laserontharen en vele andere alternatieven zijn erg populaire manieren geworden om dat ongewenste haar te verwijderen.

Deze methodes zijn echter vaak erg prijzig en kunnen vaak de huid irriteren en daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan een andere manier van ontharen. Wil je leren hoe je je eigen ontharingswax thuis kan maken?

Ontharingscrèmes

Vrouw die haar schaamhaar onder de douche verwijdert

Deze methode is geweldig omdat het geen sporen achterlaat, pijnloos is en er geen sprake is van contra-indicatiesHet is echter wel belangrijk om het eerst even op een klein deel van de huid te testen, om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent.

 • Voordelen: snel, pijnloos en laat de huid zacht achter.
 • Nadelen: het verwijdert het haar niet, maar snijdt het. Daarom groeit het binnen een paar dagen gewoon weer terug.

Aangezien dit soort producten natuurlijke chemicaliën bevatten, is het belangrijk om zeer voorzichtig te zijn wanneer je ze gebruikt in de schaamstreek en om een variant te kiezen die niet te agressief is voor de huid, met name als je een gevoelige huid hebt.

Permanente ontharing

Ongewenst lichaamshaar permanent laten verwijderen met een laser is een zeer effectieve, maar natuurlijk ook, zeer prijzige optie. Er zijn ongeveer acht sessies voor nodig om het haar definitief te verwijderen. Tegelijkertijd is het belangrijk om jezelf van te voren goed te informeren en om het te laten doen door een specialist.

Er bestaan verschillende soorten laserbehandelingen. Daarom is het verstandig om na te gaan welke behandeling het beste is voor jou.

 • Voordelen: duidelijk de meest effectieve methode.
 • Nadelen: het kost vrij veel geld en tijd, aangezien we het hebben over acht sessies in totaal, die om de één of twee maanden moeten worden uitgevoerd.

Braziliaanse methode

Schaamhaar verwijderen door jezelf te scheren

Deze methode is vooral geschikt voor mensen die nog een stapje verder willen gaan, boven de bikinilijn.

 • Voordelen: wanneer je je hele schaamstreek laat ontharen, hoef je je lange tijd geen zorgen te maken over ongewenst haar, wat vooral tijdens de zomer erg gunstig is. Het is aangeraden om, vooral de eerste paar keer, een salon te kiezen waar je je op je gemak voelt.

Dus, welke optie kiezen we?

Kies voor de methode die jou het beste lijkt voor jouw haartype en jouw wensen. Kortom, kies de ontharingsmethode waar je je zelf het prettigst bij voelt.

Het verwijderen van schaamhaar kan irritatie en ontsteking veroorzaken in de haarzakjes, waardoor er piepkleine open zweertjes ontstaan die vrijwel microscopisch zijn. Deze irritaties kunnen, vooral in een warme en vochtige omgeving, perfect zijn voor de groei van bacteriën en andere micro-organismen.

Net als wanneer je op andere delen van je lichaam ongewenste haartjes verwijdert, is het ook bij schaamhaar verwijderen belangrijk om het lichaam te respecteren en goed te verzorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.