Zeven fouten die het 's ochtends wakker worden moeilijker maken

Hoewel het erop lijkt dat we de gemiste slaap kunnen terugwinnen door in het weekend meer te slapen, veranderen we op deze manier alleen maar ons circadiane ritme en verslechteren we de kwaliteit van de rust.
Zeven fouten die het 's ochtends wakker worden moeilijker maken

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 24 augustus, 2022

Is ‘s ochtends wakker worden altijd een groot probleem voor je? Besteed in dat geval aandacht aan deze fouten, die het nog moeilijker voor je kunnen maken.

En als je acht uur slaapt, maar toch moe bent, zul je misschien verbaasd zijn als je ontdekt waarom.

Zeven fouten die het ‘s ochtends wakker worden moeilijker maken

1. Geen dagelijkse routine hebben

's Ochtends wakker worden

Het niet hebben van een duidelijke dagelijkse routine zal het ‘s ochtends wakker worden veel moeilijker maken.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat ons leven wordt gereguleerd door ons circadiaan ritme ofwel onze biologische klok, die zorgt dat we tussen periodes van maximale en minimale activiteit afwisselen.

  • Als we in plaats van ons aan de richtlijnen en routines te houden, elke dag op verschillende tijdstippen naar bed gaan, verstoren we deze cyclus.
  • Dit kan slaperigheid en vermoeidheid veroorzaken. Daarom is het belangrijk om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan.

2. Breng het weekend niet door in bed

Hoewel het idee verleidelijk kan zijn, moet je het weekend niet in bed doorbrengen.

Als je op werkdagen tussen de vijf en zes uur slaapt en dan in het weekend twee keer zo lang in bed ligt, verander je het biologische ritme van je lichaam.

  • Je verstoort je slaap. Dit alles kan leiden tot een hoger risico op het ontstaan van diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.
  • Je kunt dit allemaal vermijden als je probeert ook in het weekend op te staan met behulp van een wekker.

3. Snooze je alarm niet

Snooze niet bij het 's ochtends wakker worden

Als je maar een paar minuten slaapt nadat je alarm is afgegaan, levert dat geen voordelen op. Het enige wat je bereikt als je weer gaat slapen is een diepe slaapfase in te gaan. Als je vervolgens wakker wordt, voel je je nog vermoeider.

Het beste wat je kunt doen is je alarm instellen op de tijd dat je ook echt opstaat. Op deze manier oefen je ook je wilskracht en zal je minder moeite hebben met ‘s ochtends wakker worden.

4. Laat het licht niet aan

Wanneer het netvlies van het oog licht ziet, wordt de productie van het hormoon melatonine vertraagd. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van het circadiaan ritme. Dit kan op zijn beurt leiden tot een slaapstoornis.

Dit gebeurt niet alleen met natuurlijk licht, maar ook als we een flikkerend licht zien op de televisie of een telefoonscherm. Dus het beste wat je kunt doen is alle apparatuur in de slaapkamer uitschakelen.

5. Sla het ontbijt niet over

Gezond ontbijt om het 's ochtends wakker worden makkelijker te maken

Het ontbijt helpt je biologische klok correct te laten werken.

Hou er rekening mee dat als je te lang wacht tot je eerste maaltijd, je lichaam je cortisolspiegel, het stresshormoon, zal verhogen.

6. Het eten van snoep en koolhydraten

Eet ‘s nachts geen snoepjes of koolhydraten. Het eten van dit soort voedsel ‘s nachts is slecht, niet alleen voor je gewicht en je gebit, maak ook voor de slaap.

  • Producten met een hoge glycemische index verhogen bijvoorbeeld het cortisolgehalte in het lichaam.
  • Het is een effect dat vijf uur aanhoudt, dus het is het beste om minstens vijf uur voor het slapen gaan geen pizza, gebak of aardappelen te eten.

Het beste is dat je ervoor kiest om ze te vervangen door voedsel zoals yoghurt of vetarm vlees.

7. Geen rommel in de slaapkamer

Rommelige kamer maakt het 's ochtends wakker worden moeilijker

Als je een rommelige slaapkamer hebt, herinner je je hersenen alleen aan alle dingen waar je overdag nog geen tijd voor hebt gehad.

Dit gevoel heb je niet als je een bed met schone lakens en een lekker geur in de kamer hebt, want dit zal een stimulans zijn om vroeger te gaan slapen.

Om goed te kunnen slapen moet je daarom je slaapkamer regelmatig opruimen en goed georganiseerd houden.

Het volgen van al deze stappen is veel makkelijker dan je denkt, dus aarzel niet en ga ermee aan de slag.

Als je er tot nu toe niet in bent geslaagd om een goede nachtrust te hebben, zul je zien hoe je dit veel eenvoudiger kunt bereiken dan je dacht.

Je hoeft zich alleen maar aan deze belangrijke punten te houden om ‘s ochtends wakker worden makkelijker te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.