Roodvonk bij kinderen: symptomen en behandelingen
Heb je ooit gehoord van roodvonk bij kinderen? Het is een besmettelijke ziekte die meestal kinderen tussen 3 en 8 jaar oud treft. Als je wilt weten hoe het zich verspreidt, wat de symptomen zijn en welke behandelingen er zijn, blijf dan lezen!
Roodvonk bij kinderen
Roodvonk is een bacteriële infectie die meestal optreedt bij kinderen en wordt veroorzaakt door groep A-streptokokken. In feite zijn dit de bacteriën die ook een keelontsteking en huidinfecties veroorzaken. In het geval van roodvonk beginnen deze bacteriën een gifstof te produceren die de rode uitslag veroorzaakt waaraan deze ziekte zijn naam te danken heeft.
Bekijk dit artikel ook eens:
De ziekte van Pfeiffer bij kinderen: wat je moet weten
Hoe verspreidt roodvonk zich?
Net als andere bacteriën verspreiden streptokokken zich via druppeltjes speeksel of slijm die een geïnfecteerde persoon door te hoesten of te niezen in de lucht brengt. Wanneer iemand in contact komt met deze vloeistoffen en vervolgens zijn neus, mond of ogen aanraakt, brengen ze de bacteriën over naar hun eigen lichaam.
Aan de andere kant is het ook mogelijk om roodvonk te krijgen door in contact te komen met huidzweren die veroorzaakt zijn door streptokokken. Als je kind deze aandoening heeft, was dan je handen goed nadat je ze hebt geholpen met het aanbrengen van crème om de jeuk te bestrijden.
Symptomen van roodvonk bij kinderen
De symptomen van roodvonk bij kinderen zijn vergelijkbaar met andere huiduitslag. Sommige kenmerken zijn echter anders, wat kinderartsen helpt bij het diagnosticeren van de ziekte. Enkele van de belangrijkste symptomen zijn onder andere:
- Een roodachtige uitslag die verschijnt op het gezicht en de hals, maar zonder de mond te beïnvloeden. De uitslag verspreidt zich langzaam naar de oksels, borst en lies totdat deze het hele lichaam bedekt. Dan beginnen de rode vlekken op te zetten en voelen ze ruw aan als schuurpapier.
- Koorts hoger dan 38 graden Celsius.
- Keelpijn waardoor het moeilijk is om te slikken. Ook kunnen de amandelen ontstoken zijn.
- Soms is de tong opgezwollen. Bovendien kan de tong bedekt zijn met een witte laag die vervolgens roodachtig wordt en kleine oneffenheden vertoont.
- Koude rillingen.
- Braken en buikpijn.
Als je kind meerdere van deze symptomen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dokter. De huisarts kan de diagnose stellen door een streptokokkenonderzoek of keelkweek uit te laten voeren. Je kunt roodvonk bij kinderen indien nodig behandelen met antibiotica, omdat het een bacteriële ziekte is.
Wellicht ook interessant om te lezen:
Opties om een pijnlijke keel te verlichten
De behandeling van roodvonk bij kinderen
Zoals we al zeiden, wordt roodvonk veroorzaakt door bacteriën. Daardoor is het mogelijk om antibiotica die de arts heeft voorgeschreven in te nemen om de infectie te bestrijden. Antibiotica worden meestal oraal voorgeschreven. Als het kind echter weigert de medicatie in te nemen, kan de arts injecties of een infuus voorschrijven. Dit gebeurt echter zeer zelden.
Wat de koorts betreft is de behandeling hetzelfde als bij elke andere ziekte die koorts veroorzaakt. Geef indien nodig je kind paracetamol in de dosering die je arts heeft voorgeschreven. Op die manier kun je het ongemak en de koorts van je kind onder controle houden.
Algemene adviezen
Denk eraan om te controleren hoeveel je kind drinkt. Het is namelijk erg belangrijk om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Daarnaast zijn hier enkele andere dingen die je kunt doen om het ongemak van je kleintje te verlichten:
- Bereid voedsel dat gemakkelijk te eten is. Maak bijvoorbeeld soepen, puree, pasta of gekookte groenten klaar. Deze gerechten zijn makkelijk door te slikken.
- Geef je kind versgeperste sappen.
- Bied je kind regelmatig iets te drinken aan om de keelontsteking te verminderen en uitdroging te voorkomen.
- Maak smoothies of milkshakes met melk en fruit – voedzaam, vers en smakelijk!
- Breng wat crème aan om de jeuk op de huid van je kind te verminderen.
- Havermout kan een andere manier zijn om jeuk te verlichten. Je moet een beetje door het badwater mengen en je kind daarin laten ontspannen, liggen of spelen.
- Knip de nagels van je kind af om krassen op de huid te voorkomen.
Als je kind na 48 uur nog steeds koorts, maagklachten, braken of open huidwonden heeft, neem dan contact op met je arts. De specialist zal willen controleren of het herstel naar behoren verloopt en of er medische interventie nodig is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- MedlinePlus staff. (n.d.). Infecciones por estreptococo. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/streptococcalinfections.html
- Centers for Disease Control and Prevention. (n.d.). Escarlatina: lo que debe saber. CDC.
https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/scarlet-fever-sp.html - KidsHealth staff. (n.d.). Escarlatina. KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/scarlet-fever-esp.html?WT.ac=pairedLink
- Martínez, C. C., Suárez-Varela, M. M., Durántez, M. S., Reigada, M. C. O., Tamarit, D. P., & Botet, F. A. (2001). Estudio epidemiológico de un brote de escarlatina. Revista Pediatría de Atención Primaria, 3(9), 41-50. http://archivos.pap.es/files/1116-139-pdf/143.pdf