Resveratrol, een uitstekend schild voor je hersenen
Het klonk waarschijnlijk als een grapje toen je er de eerste keer iets over hoorde. Een medicijn dat voor alles werkt? Hmm… wat raar! Volgens de advertenties en verkoop is resveratrol het wonder waar iedereen op heeft gewacht.
Het verlicht cardiovasculaire problemen en longproblemen. Het is ook een goede bondgenoot in de strijd tegen:
- Kanker
- Obesitas
- Diabetes
- Hoge cholesterol
- Het bevordert zelfs de gezondheid van je hersenen.
Ruimte voor scepsis en nuance
Ik was uiteraard ook wantrouwig, totdat ik een beetje onderzoek deed en ontdekte dat ik deze stof al mijn hele leven innam!
Ik zal je er hieronder alles over vertellen, want ik weet zeker dat je graag wilt weten hoe r esveratrol een uitstekend schild voor je hersenen is.
Resveratrol: wat is het en hoe werkt het?
Resveratrol is een polyfenol, wat wil zeggen, een enzym dat geproduceerd wordt door planten als een verdediging tegen bacteriële aanvallen en schimmelaanvallen. Het heeft een complexe chemische structuur, maar het interessantste is dat het ook aanwezig is in:
- Oesters
- Pinda’s
- Zwarte bessen
- Walnoten
- Blauwe bessen
- Druiven
- Afgeleide producten zoals wijn en druivensap.
En we hebben het altijd al geconsumeerd zonder dat we iets wisten over de geweldige eigenschappen!
De ontdekking van resveratrol
Dit molecuul werd voor het eerst ontdekt in 1940 en werd in eerste instantie alleen maar gebruikt voor behandelingen tegen kanker. Het liet een ongelofelijke vaardigheid zien om redox-signalen te reguleren en te werken met cellen van verschillende weefsels.
Momenteel is resveratrol het onderwerp van verschillende onderzoeken, omdat het op een experimenteel niveau heeft bewezen dat het onder andere gevarieerde anticarcinogene, antiverouderende en ontstekingsremmende effecten heeft.
Voornamelijk de antioxidante eigenschappen die het bezit, hebben ons het idee gegeven dat het een geneesmiddel is voor celveroudering en de algemene achteruitgang van ons gehele lichaam. Capsules en crèmes die het bevatten, worden nu wereldwijd verkocht.
Supplementen
De farmaceutische producten die verkocht worden, worden niet gezien als medicijnen, maar als dieetsupplementen die bereid worden door de huid en zaadjes van zwarte granen en wortels van andere planten natuurlijk te drogen.
Men zegt dat resveratrol één van de sterkste antioxidanten is en dat het beschermt tegen vrije radicalen. Als een gevolg veroorzaakt het antiverouderende effecten, maar… Wat is de waarheid van dit alles?
Leestip:
De beste dieetgewoonten tegen vroegtijdige veroudering
Feiten
Ik beschouw feiten met betrekking tot zo’n controversieel onderwerp als de effecten van iets dat op experimenteel niveau bewezen is en en niet alleen gebaseerd is op interpretaties.
Het is bewezen dat resveratrol:
- Een antioxidant is.
- Bepaalde regulatiegenen activeert, die aanwezig zijn in verschillende organismen, wat hen beschermt tegen verschillende ziektes.
- Het kan als een anti-oestrogeen fungeren. Of beter gezegd: het kan genen die door oestrogeen gereguleerd worden deactiveren, door te helpen bij het elimineren van bepaalde soorten kanker.
- Het kan ontstekingsremmende effecten hebben.
- In experimenten met ratten en muizen werden bevorderende anticarcinogene, antiverouderende, ontstekingsremmende, hypercholesterol-eliminerende en andere bevorderlijke cardiovasculaire effecten ontdekt.
- In vitro werkt op verschillende moleculaire objecten en heeft positieve effecten op borstcellen, huidcellen, prostaatcellen en spijsverteringsstelselcellen.
- Het kan, in grote hoeveelheden, de bloedsuikerspiegel significant verlagen .
- Bij labdieren werd de fysieke capaciteit verbetert.
- Creëert een verhoging in oxidatie van vetzuren, mitochondriale biogenese, mitochondriale ademhaling en gluconeogenese. Of beter gezegd: het heeft neurobeschermende eigenschappen.
Twijfels
Deze resultaten zijn momenteel nog niet ontdekt bij mensen. Elke dag worden experimenten gedaan, die van de ene op de andere dag het antwoordt kunnen geven waar we allemaal op wachten. Maar ondertussen is met open ogen zitten en wachten het enige wat we kunnen doen.
Het wordt momenteel onderzocht of resveratrol:
- Beschermt tegen cardiovasculaire ziektes, zelfs wanneer wijn, vooral rode wijn, schijnbaar bevorderende effecten voor je hart heeft.
- Beschermende effecten heeft tegen oxidatieschade in je hersenstructuur en metabolische stoornissen, zoals diabetes.
- Bruikbaar is om de balans en mobiliteit van bejaarde mensen te verbeteren, want de huidige resultaten zijn nog niet overtuigend. Men denkt dat het ook schade door vrije radicalen verzacht, een product van dopamine degeneratie en het cellulaire leven verlengt.
- De fysieke capaciteit van mensen op een positieve manier beïnvloedt en of het antiverouderende, antifibrotische en hypercholesterol-eliminerende effecten heeft op mensen.
Resveratrol, een uitstekend schild voor de hersenen
Je vraagt je vast af wat het detail is waar ik zo geïnteresseerd in ben en wat ook de reden was om dit artikel te schrijven. Nou, dat is omdat resveratrol het belangrijkste orgaan in onze lichamen versterkt en beschermt: de hersenen.
Hersencellen hebben een constante toevoer van zuurstof nodig om gezond te blijven en goed te functioneren. Maar zuurstofabsorptie is niet altijd hetgene dat nodig is om te denken, leren en zelfs om een goed geheugen te hebben. Dus resveratrol zorgt, in bepaalde doses, voor een verhoging van de bloedstroom naar de hersenen en het betere gebruik van zuurstof in dit gebied.
Nog meer goed nieuws
Nog meer goed nieuws is dat volgens verscheidene onderzoeken polyfenol kan helpen om versnelde cellulaire degeneratie te bestrijden.
Wetenschappers geven aan dat resveratrol fungeert als een schild dat je hersencellen beschermt, waardoor overlijden door een gebrek aan zuurstof tijdens aandoeningen zoals apoplexie en DNA-beschadiging voorkomen wordt en het werkt tegen de degeneratieve effecten die in je hersenen ontstaan, wanneer je lijdt aan dementieziektes zoals Alzheimer.
Het vermindert ook de kans op deze ziektes. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze resultaten alleen in het laboratorium verkregen zijn, tijdens gecontroleerde omstandigheden en met veel hogere hoeveelheden dan wat beschikbaar is in voedingsmiddelen.
Het laatste beetje advies
Dus nu weet je wat resveratrol wel en niet is. Het heeft een hoop geweldige eigenschappen, maar de eigenschappen die geclaimd worden in farmaceutische producten, zijn nog steeds niet bewezen. Onthoud dat er nog geen voldoende onderzoek is gedaan, voordat je het gaat kopen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. http://doi.org/10.1038/nrd2060
-
Timmers, S., Konings, E., Bilet, L., Houtkooper, R. H., Van De Weijer, T., Goossens, G. H., … Schrauwen, P. (2011). Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans. Cell Metabolism. http://doi.org/10.1016/j.cmet.2011.10.002
-
Park, S. J., Ahmad, F., Philp, A., Baar, K., Williams, T., Luo, H., … Chung, J. H. (2012). Resveratrol ameliorates aging-related metabolic phenotypes by inhibiting cAMP phosphodiesterases. Cell. http://doi.org/10.1016/j.cell.2012.01.017
-
Jang, M., Cai, L., Udeani, G. O., Slowing, K. V., Thomas, C. F., Beecher, C. W. W., … Pezzuto, J. M. (1997). Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science. http://doi.org/10.1126/science.275.5297.218
-
Bhat, K. P. L., Kosmeder, J. W., & Pezzuto, J. M. (2002). Biological Effects of Resveratrol. Antioxidants & Redox Signaling. http://doi.org/10.1089/152308601317203567
-
Borra, M. T., Smith, B. C., & Denu, J. M. (2005). Mechanism of human SIRT1 activation by resveratrol. Journal of Biological Chemistry. http://doi.org/10.1074/jbc.M501250200
-
Baur, J. A., Pearson, K. J., Price, N. L., Jamieson, H. A., Lerin, C., Kalra, A., … Sinclair, D. A. (2006). Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet. Nature. http://doi.org/10.1038/nature05354
-
Aggarwal, B. B., Bhardwaj, A., Aggarwal, R. S., Seeram, N. P., Shishodia, S., & Takada, Y. (2004). Role of resveratrol in prevention and therapy of cancer: Preclinical and clinical studies. Anticancer Research.
-
Vang, O., Ahmad, N., Baile, C. A., Baur, J. A., Brown, K., Csiszar, A., … Wu, J. M. (2011). What is new for an old molecule? systematic review and recommendations on the use of resveratrol. PLoS ONE. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0019881