Real Madrid's robotmuur voor vrije trappen
Voetbal is altijd iets om over te praten, zowel wat betreft de sport als de technologische innovaties die worden toegepast bij wedstrijden en trainingen. Een paar maanden geleden ging Real Madrid viral (Engelse link) vanwege zijn robotmuur voor vrije trappen.
Ja, dat lees je goed! Een rij robots, geautomatiseerd, maakt deel uit van een door kunstmatige intelligentie aangedreven muur om spelers hun schoten op doel te laten oefenen. Ze zijn zelfs geprogrammeerd om te springen en te bewegen, net als bij een echte voetbalwedstrijd!
Is het nuttig? Het lijdt geen twijfel dat Real Madrid resultaten boekt op het veld en een deel daarvan hangt af van het gebruik van nieuwe technologie op verschillende gebieden om hen te helpen verbeteren. Ga dus niet weg! Laten we eens kijken hoe het werkt en hoe het effect zou kunnen hebben in de echte wedstrijd.
Hoe werkt Real Madrid’s robotmuur voor vrije trappen?
Het lijkt erop dat Real Madrid niet de pioniers zijn in het gebruik van deze robots. Olympique Lyon had ze al eerder toegepast, maar het Spaanse team had ze viraal laten gaan.
Wat blijkt: deze groep van 5 met elkaar verbonden robots vormt een muur met het vermogen om te “springen”. Als de speler trapt, bewegen de kunstmatige tegenstanders, waardoor gesimuleerd wordt wat er in het echt gebeurt.
Tot zover is dat misschien niet al te vernieuwend. Maar het blijkt dat er meer is. Deze robots zijn geladen met kunstmatige intelligentie software die een database heeft van clubs over de hele wereld.
Als Real Madrid wil dat de vrije trappen barrière de verdediging van FC Barcelona simuleert, dan kan dat. Stel gewoon de kunstmatige intelligentie in. Hetzelfde geldt voor PSG of elk ander team.
Kunstmatige intelligentie leren
Kunstmatige intelligentie die leert van databases is steeds meer aanwezig (Engelse link) op alle gebieden van het dagelijks leven. Het wordt gebruikt bij surfen op het web, sociale netwerken, ziekenhuizen en zelfs verkeerscontrole.
Heel eenvoudig gezegd bestaat de technologie uit een analyse van grote hoeveelheden gegevens in korte tijd om nieuwe algoritmen, voorspellingen, waarschijnlijkheden en geautomatiseerde reacties te ontwikkelen. Het verwerken van informatie in dergelijke hoeveelheden zou voor een menselijk brein onmogelijk zijn.
Als we ons concentreren op het geval van Real Madrid en zijn robotmuur voor vrije trappen, dan beseffen we dat het proces vergelijkbaar is. De programmamanagers uploaden gegevens over bewegingen, tendensen en hoe spelers handelen en reageren van over de hele wereld.
Verschillende wedstrijden worden geanalyseerd en de kunstmatige intelligentie reageert door de robots op dezelfde manier te bewegen als echte spelers zouden doen.
Er zit altijd een foutmarge in deze software. De algoritmen berekenen waarschijnlijkheden, maar als zodanig zijn de kansen niet 100% nauwkeurig.
Hoe dan ook, het is zinvol voor trainingen. Wedstrijden zullen hun bijzondere factoren hebben en de willekeur van menselijke beslissingen. Maar wat hier belangrijk is, is dat dit systeem bewegingen integreert waarvan de statistieken laten zien dat de tegenstanders ze relatief vaak maken.
Ontdek hier meer:
De ernstigste blessures in de voetbalgeschiedenis
De wetenschap van vrije trappen in het voetbal
Een studie (Engelse link) die in 2021 werd gepubliceerd in Plos One analyseerde het effect van de hindernis op het reactievermogen en het balstopvermogen van keepers. In tegenstelling tot wat men in eerste instantie zou denken, blijkt deze voetbalgewoonte niet zo effectief te zijn.
Met behulp van virtual reality testten de onderzoekers de efficiëntie van 25 keepers (waarvan 10 professionals) in het stoppen van ballen die gegooid worden volgens trajecten die gekopieerd zijn van de grote schutters van het wereldvoetbal. Onder hen Bale en Beckham.
Volgens de resultaten blokkeert de muur van de vrije trap het zicht van de keeper gedurende 200 milliseconden. Vergeleken met de situatie zonder muur beweegt de keeper dus 90 milliseconden na hetzelfde schot.
Vertaald in statistische termen komt dit neer op 13% minder kans om de bal te redden als de muur voor vrije trappen aanwezig is. In principe zijn er meer doelpunten met de muur dan zonder.
Zicht is de sleutel tot het redden van de bal. Het onderbreken van het gezichtsveld van de keeper zou niet zo gunstig zijn, ook al vermindert de strategie ook de ruimte voor de nemer van de vrije trap. Kortom, het lijkt erop dat het verdedigende team een groter nadeel heeft.
Lees ook dit artikel:
De training van Casemiro die hem naar het hoogste niveau bij Real Madrid bracht
De perfecte hoek om de barrière te overwinnen
Doorgaan met de wetenschap van vrije trappen, levert wiskunde veel berekeningen op om te begrijpen hoe een schot door de muur kan gaan en een doelpunt kan scoren. Volgens de verschillende beschikbare gegevens moet de kicker een vertrekhoek hebben van 13 graden. Niet meer en niet minder.
Bij een grotere graad zou de bal niet kunnen dalen na het overwinnen van de 9 tot 10 meter tussen het startpunt en de muur. Integendeel, een lagere graad zou een grote kans hebben om het lichaam van de tegenspelers te raken.
De robotmuur van Real Madrid voor vrije trappen genereert geen magische hoek van 13 graden voor voetballers. Maar het is een manier om de voet te trainen om dat te benaderen.
Real Madrid, altijd voorop
De robotmuur voor vrije trappen van Real Madrid is nog een bewijs van de avant-gardistische technologie van de Spaanse club. De club lijkt altijd in het nieuws te zijn vanwege de methoden die het toepast in zijn fysieke voorbereidingen.
Kunstmatige intelligentie, gegevensanalyse, krachtwerktuigen, wetenschappelijke routines… om aan de top van de wereld in het voetbal te staan, is er geen andere manier dan voortdurend bij te blijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Valkanidis, T. C., Craig, C. M., Cummins, A., & Dessing, J. C. (2020). A goalkeeper’s performance in stopping free kicks reduces when the defensive wall blocks their initial view of the ball. PloS one, 15(12), e0243287.
- Aggarwal, Karan, et al. “Has the Future Started? The Current Growth of Artificial Intelligence, Machine Learning, and Deep Learning.” Iraqi Journal for Computer Science and Mathematics 3.1 (2022): 115-123.