Prikkelbaredarmsyndroom behandelen met gember en kamille
Adaptieve colitis is een andere term voor prikkelbaredarmsyndroom. Kort uitgelegd is dit een aandoening die bestaat uit periodes waarin iemand last heeft van een opgezette buik en veranderingen in de stoelgang. Meestal wisselen deze symptomen af tussen perioden van constipatie en diarree. Het zou fijn zijn om te weten hoe je het prikkelbaredarmsyndroom behandelen kunt.
De exacte oorzaak ervan is helaas onbekend. Maar het heeft waarschijnlijk veel te maken met psychologische factoren. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld stress, angst en nervositeit zijn.
Daarnaast heeft het ook betrekking op enkele hormonale veranderingen, voedselintoleranties en genetische aanleg.
Hoewel het niet als een ernstig probleem wordt beschouwd, zijn degenen die er last van hebben meestal wel op zoek naar een effectieve manier om het te behandelen. Sommige van de symptomen kunnen namelijk hun levensstijl verstoren en in sommige gevallen complicaties veroorzaken.
Gelukkig bestaan er genoeg natuurlijke remedies die eigenschappen hebben die de ernst van de symptomen van prikkelbaredarmsyndroom kunnen verminderen.
Hieronder vertellen we je hoe je prikkelbaredarmsyndroom behandelen kunt met een thee van gember en kamille. Deze thee bevordert de spijsvertering en vermindert ontstekingen.
Ben je er in geïnteresseerd om deze thee eens te proberen? Ontdek in dit artikel het recept!
Prikkelbaredarmsyndroom behandelen met een infusie van gember en kamille
Zowel gemberwortel als kamillebloemen hebben verschillende geneeskrachtige eigenschappen. (Vooral met betrekking tot de spijsvertering.)
Beide bevatten werkzame stoffen die ontstekingsremmende, pijnstillende en ontgiftende effecten hebben. Bovendien bevorderen deze effecten de darmactiviteit. Daarnaast kunnen ze ook nog eens helpen om het ongemak van prikkelbaredarmsyndroom te verzachten.
Ze zijn zacht voor de maag. En doordat ze de pH in je darmen regelen, neutraliseren ze de zuren die irritaties in het darmslijmvlies kunnen veroorzaken.
De voordelen van gember
De belangrijkste werkzame stof in gember wordt ook wel gingerol genoemd. Dit is de stof die gember zijn kenmerkende pittige smaak geeft. Maar het geeft het ook zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Daarnaast bevordert het de spijsvertering.
- Al eeuwenlang wordt gember gebruikt als alternatief middel om een lastige spijsvertering te behandelen. Dit komt doordat het de opname van voedingsstoffen vergemakkelijkt. Bovendien bevordert het de eliminatie van afvalstoffen die zich in de dikke darm hebben opgehoopt.
- Het bevat tevens een stof die bekendstaat als oleohars. Daardoor kan het ook gebruikt kan worden als antacidum en laxeermiddel. Het heeft ook antispasmodische eigenschappen.
- Bovendien is het ook een natuurlijk middel om darmgas tegen te gaan. Dat komt omdat het de overmatige productie ervan stopt.
- Daarnaast verbetert het de bloedsomloop. Verder bevordert het de eliminatie van gifstoffen die door de bloedbaan reizen.
- Tot slot is gember ook een van de beste natuurlijke remedies tegen misselijkheid, brandend maagzuur en zure reflux.
De voordelen van kamille
Kamillebloemen worden in de alternatieve geneeskunde gebruikt als een supplement tegen pijn, een opgeblazen buik en problemen met de darmbeweging.
- Het bevat actieve stoffen, zoals organische zuren, terpenen en alcoholen. Die geven kamillebloemen ontstekingsremmende en kalmerende effecten.
- Bovendien is het ideaal om de opgeblazenheid veroorzaakt door prikkelbaredarmsyndroom te verminderen. Overigens helpt het ook om de pH van het gehele spijsverteringsstelsel te reguleren.
- Daarnaast is het een goed middel om diarree en constipatie tegen te gaan en helpt het om de productie van darmgas te verminderen.
- Het heeft antispasmodische eigenschappen en kan tevens gebruikt worden als antacidum. Dit maakt kamille ideaal voor het verminderen van brandend maagzuur en een zwaar gevoel in de buik.
- Het versnelt het herstelproces van beschadigd darmweefsel. Vooral in gevallen van irritatie van het maagslijmvlies en maagzweren.
Hoe kun je deze infusie van gember en kamille bereiden?
Je kunt deze infusie van gember en kamille gebruiken als een natuurlijk geneesmiddel. Het helpt namelijk om de ongemakkelijke symptomen van prikkelbaredarmsyndroom te verminderen.
Echter, ondanks de voordelen ervan, is het wel verstandig om het met mate te consumeren. De reden hiervoor is omdat een te grote inname aan gember tegengestelde reacties kan veroorzaken.
Ingrediënten
- 2 kopjes water (500 ml)
- 1 theelepel geraspte gember (5 g)
- 1 eetlepel kamillebloemen (10 g)
- 2 eetlepels bijenhoning (50 g) (optioneel)
- IJs (optioneel)
Bereiding
- Giet het water in een pan en breng het aan de kook.
- Voeg wanneer het water kookt ook de geraspte gemberwortel en de kamillebloemen toe.
- Zet dan het vuur laag en laat de planten ongeveer twee tot drie minuten trekken.
- Laat het vervolgens tien tot vijftien minuten afkoelen op kamertemperatuur.
- Giet je infusie door de zeef en voeg er, als je wilt, wat honing en ijs aan toe.
Hoe je deze infusie consumeert
- Drink één kopje thee op een lege maag en drink vervolgens halverwege de middag nog een kopje.
- Consumeer deze thee minstens drie keer per week.
Heb je regelmatig last van het prikkelbaredarmsyndroom? Ervaar je problemen met je spijsvertering of constipatie? Zo ja, leer dan hoe je het prikkelbaredarmsyndroom behandelen kunt met deze infusie. Ontdek zelf hoeveel voordelen dit kan bieden voor de algehele gezondheid van je darmen.
Voor optimale resultaten moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je een gezond dieet aanhoudt en vet en irriterend voedsel zo veel mogelijk vermijdt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Weaver, K. R., Melkus, G. D. E., & Henderson, W. A. (2017). Irritable bowel syndrome. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000520253.57459.01
- El-Salhy, M., & Gundersen, D. (2015). Diet in irritable bowel syndrome. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0022-3
- Portincasa, P., Bonfrate, L., De Bari, O., Lembo, A., & Ballou, S. (2017). Irritable bowel syndrome and diet. Gastroenterology Report. https://doi.org/10.1093/gastro/gow047