Pesten bij kinderen: het kan iedereen overkomen

Wat moet je als ouder doen als je kind het slachtoffer is van pesten? We helpen je in dit artikel graag verder.
Pesten bij kinderen: het kan iedereen overkomen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

In de afgelopen jaren zijn er overal in het nieuws en in de kranten verhalen over pesten bij kinderen. De term ligt op ieders lippen en voor zover we allemaal weten wat het is, weten weinigen van ons echt hoe we moeten handelen wanneer we ermee geconfronteerd worden.

We weten meestal nog minder over wat we moeten doen als het onze kinderen zijn die met dit probleem geconfronteerd worden. Kinderen moeten immers leren hoe ze hun eigen problemen op kunnen lossen, toch? De vraag is altijd: moet je je ermee bemoeien en proberen ze te verdedigen of niet?

Om deze reden willen we je enkele ideeën geven over wat je moet doen als je kind het slachtoffer is van pesten. Lees dus vooral verder om erachter te komen.

Wat is pesten bij kinderen precies?

Allemaal vingers wijzen naar een jongen

Pesten verwijst naar een dynamiek van consistente structurele mishandeling tussen leeftijdsgenoten gedurende enige tijd. Dit soort mishandeling is echter niet altijd fysiek.

Daarentegen kan het allerlei schadelijke en giftige houdingen ten opzichte van een slachtoffer omvatten. Het kan onder meer beledigingen, negeren, wrede grappen en cyberpesten omvatten.

Volgens gegevens van een onderzoek dat is onderschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie, treffen pesterijen van leeftijdsgenoten bijna 32% van de kinderen tussen de 9 en 18 jaar in de wereld. Verschillende onderzoeken concludeerden dat het effect van pesten op de korte, middellange en lange termijn negatief is voor een kind.

Pesterijen zijn geen probleem dat kinderen moeten oplossen. In plaats daarvan is het je plicht als ouder of gewoon als volwassene om te handelen namens een slachtoffer van mishandeling.

Als je kind het slachtoffer is van enige vorm van mishandeling door zijn of haar leeftijdsgenoten in welke omgeving dan ook, dan raden we je aan om door te lezen. We gaan je vertellen hoe je pestproblemen kunt helpen oplossen of ze nu fysiek of emotioneel zijn.

Hoe je moet handelen bij pesten

De rol van ouders in pestsituaties is van fundamenteel belang om dit probleem uit de weg te helpen, omdat het de emotionele en fysieke ontwikkeling van iemand diep kan beïnvloeden. Het is echter belangrijk dat je, voordat je actie onderneemt, eerst wat tijd neemt om het pesten te begrijpen.

1. Waarom ontstaat er pesten bij kinderen?

Intimidatie ontstaat wanneer iemand voortdurend wordt gepest door bijvoorbeeld duwen, roddelen, beledigingen, slaan en zelfs seksuele aanvallen door een individu of een groep. Heel vaak is het ‘excuus’ voor dergelijke aanvallen:

  • Uiterlijk.
  • Sociaal-economische status.
  • Vreemd gedrag (bijvoorbeeld, verlegen of anderszins kwetsbare kinderen zijn vaak gemakkelijke doelwitten van wrede aanvallen).
  • Ras of religie.
  • Seksuele geaardheid. In dit geval maakt het niet uit of het slachtoffer echt homoseksuele neigingen heeft of niet. Het is vaak genoeg voor een agressor om het te denken en te zeggen en vervolgens iemand te gaan intimideren.

Als je evalueert of je kind echt het slachtoffer is van pesten, bekijk dan of dergelijke handelingen geëscaleerd zijn en of ze gedurende een bepaalde periode zijn gehandhaafd of dat het een eenmalige situatie is geweest. Dit is de sleutel om te bepalen of je te maken hebt met langdurig pesten of met eenmalige agressie.

2. Waarom je in moet grijpen en actie moet ondernemen

Meisje verstopt zich achter haar handen

Het pesten van een kind, een tiener of zelfs een volwassene kan tot een ernstige depressie leiden. Voordat je beoordeelt hoe je tegen op pesten kunt treden, moet je duidelijk maken waarom je als ouder actie moet ondernemen. Elk soort mishandeling die gedurende een periode wordt opgelopen, kan je kind schaden. Het kan zich uiten in:

  • Laag zelfbeeld.
  • Stress.
  • Onrust.
  • Depressie. Let op dat gevallen van ernstige depressie tot zelfmoord kunnen leiden. Helaas kiezen veel slachtoffers van langdurig pesten voor die optie wanneer ze de voortdurende schendingen van hun welzijn niet langer kunnen verdragen.

3. Strategieën voor ouders

Laten we nu eens kijken hoe ouders actie kunnen ondernemen tegen het gepest worden van hun kinderen. Het is belangrijk dat je je hoofd koel houdt en tijdens dit proces zo kalm mogelijk blijft. Je moet de pijler van kracht zijn waarop je kind moet leunen.

Eerste stap: onderzoek en ontdek wat er is gebeurd

  • Luister naar je kind. Of je nu via je kind ontdekt hebt wat er aan de hand is of via iemand anders, als hij je genoeg vertrouwt om erover te praten, luister dan gewoon naar hem zonder hem te ondervragen. Straf nooit een kind voor het vertellen van de waarheid.
  • Zorg dat je kind zich veilig voelt. Troost hem zelfs. Hij is waarschijnlijk down en moet zich geliefd en beschermd voelen. Dit is ongeacht hoe oud hij is.
  • Ken de feiten. Kennis is macht, dus ontdek alle details voordat je actie onderneemt. Denk eraan, luister zonder te oordelen en bewaar je reacties voor een later tijdstip wanneer hij niet aanwezig is. Ontdek wat er precies gebeurd is en zo gedetailleerd mogelijk: data, plaatsen, getuigen, cyberpesten en bewijs daarvan, enzovoort.
  • Laat je kind weten dat je het op prijs stelt dat hij je vertelt wat er is gebeurd. Meestal voelen jongeren zich bedrogen door tegen iemand te ‘klikken’ en voelen ze zich daar behoorlijk schuldig over. Laat hem weten dat hij het juiste heeft gedaan.

Tweede stap: actie ondernemen

  • Ga naar de leraar van je kind. Hij moet weten wat er aan de hand is, als dat al niet zo is en daar naar handelen.
  • Praat met de schooldirecteur. Als het pesten niet stopt nadat de leraar er tussen is gekomen, dan moet je met een hogere bevoegde autoriteit praten. Pesten bij kinderen leidt tot ernstige emotionele en zelfs fysieke schade die je kind in gevaar brengt. Vraag om een afspraak met de directeur en zorg ervoor dat de leraar ook aanwezig is, zodat je er zo snel mogelijk een einde aan kunt maken.
  • Ga naar de ouders van de pestkop. De school kan een afspraak maken met de ouders van de pester van je kind. Houd er rekening mee dat het waarschijnlijk ongemakkelijk is, omdat elke ouder in de goedheid van zijn kind wil geloven.
  • Als de school niet helpt, doe dan aangifte bij de politie. Als al het bovenstaande mislukt en het pesten doorgaat, aarzel dan echt niet om aangifte te doen.

Op veel plaatsen zijn er hulplijnen voor pesten. Je kunt je lokale hulplijn vinden door eenvoudig online te zoeken. Bovendien worden campagnes tegen pesten vaak op radio en tv geadverteerd.

Het is niet eenvoudig om te bepalen hoe je moet handelen wanneer je wordt geconfronteerd met kinderen die gepest worden. Actie ondernemen lijkt soms overdreven, maar dat is het niet. Aarzel niet om actie te ondernemen als iemand je kind pest. Het is geen probleem van de kinderen zelf en ze zouden het nooit zelf op moeten lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.