Peesschedeontsteking in de handen en voeten

Omdat deze aandoening invaliderend kan worden, is het belangrijk dat we weten hoe we de symptomen van peesschedeontsteking zo snel mogelijk kunnen herkennen zodat we een vroege diagnose kunnen krijgen en daarmee de juiste behandeling.
Peesschedeontsteking in de handen en voeten
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 28 september, 2018

De naam klinkt misschien wat vreemd, maar in de realiteit is het een probleem dat veel van onze lezers op een bepaald moment in hun leven zullen ervaren. Peesschedeontsteking is de ontsteking van de bekleding van de beschermhuls die de pees omvat. 

Het kan ontstaan als een plotselinge zwelling en roodheid van de huid in de handen of voeten. Hoewel je je niet hebt bezeerd, is de pijn hevig en invaliderend, zelfs als je rust.

Deskundigen zijn van mening dat het belangrijk is om een vroege diagnose te krijgen. Dat zal voorkomen dat de ontsteking de pezen en de schede verder beschadigt en voor ernstigere problemen zorgt. Als je ongemak ervaart, raadpleeg dan een deskundige.

Hieronder geven we je een aantal belangrijke feiten over deze aandoening.

Peesschedeontsteking: slopende gewrichtspijn

Om te begrijpen wat peesschedeontsteking is, moeten we eerst naar de pezen kijken. Deze perfecte structuur verankert de spieren in onze handen aan het bot. De pees is bedekt met een schede, het synoviale membraan dat de pezen beschermt en isoleert. Dit is precies waar de ontsteking en de pijn optreedt.

Wat onmiddellijk opvalt is dat peesschedeontsteking de buigspieren beïnvloedt, wat betekent dat de eerste symptomen van deze aandoening optreden bij het bewegen van de handen of wanneer je loopt. Het begint als een licht ongemak, maar geleidelijk aan ontwikkelt het zich tot een ontsteking, zwelling en zelfs koorts.

Pijn in de pols

Wie loopt het risico op peesschedeontsteking?

Peesschedeontsteking van de bovenste ledematen heeft de neiging om vrouwen meer te treffen. Ook de mensen die sporten of lichamelijk werk verrichten, zoals naaisters, slagers en zelfs tandartsen kunnen het ontwikkelen.

Wat zijn de symptomen?

  • Pijn in de pols, enkel, voetzool of hiel.
  • Roodheid of zwelling die een aantal dagen duurt. Als dit gebeurt, heb je zelfs pijn als je rust.
  • Vingers en tenen “kraken” als je ze beweegt.
  • Kleine knobbeltjes kunnen voorkomen op de vinger en tenen door de infectie.
  • Het bewegen van voorwerpen, lopen en het doen van dagelijkse taken kost veel inspanning en veroorzaakt veel ongemak.
Tendinitis in de voet

Waar komt het door?

De voornaamste reden van ontsteking van de synoviale schede zijn repeterende bewegingen van de handen en voeten, gecombineerd met een slechte houding die velen aannemen zonder het te realiseren.

Iedere van deze repetitieve en constante bewegingen veroorzaken overmatige frictie tussen de pees en het bot waar het aan vast zit. Repetitieve bewegingen en kleine blessures aan de schede die de pees omvatten kunnen tot een ontsteking leiden.

Het syndroom van de Quervain

Een van de meest voorkomende blessures die geassocieerd worden met peesschedeontsteking is het syndroom van De QuervainHet syndroom van De Quervain is een pijnlijke ontsteking van de pezen in de duimen.

Dagelijkse taken zoals het optillen van een klein kind, naaien, typen of zelfs piano spelen kunnen dit soort peesschedeontsteking veroorzaken. Het kan ook het resultaat zijn van een lichamelijke blessure aan de duim, zoals een kleine, onzichtbare scheur in de pees. Het kan pijnlijk zijn en uiteindelijk zal er een litteken ontstaan.

Het litteken dat dan ontstaat kan ervoor zorgen dat de pees niet goed meer kan functioneren. Dit is iets dat je in gedachten moet houden, omdat dit het syndroom van De Quervain kan veroorzaken.

Carpaaltunnelsyndroom in de pols

Behandeling van chronische peesschedeontsteking

Het hoofddoel van deze behandeling is om de ontsteking te verminderen. Je arts zal de beste behandeling voor jou bepalen. Het combineren van medicijnen met lichamelijke rehabilitatie is de meest voorkomende behandeling.

  • Je moet de hand of voet een paar dagen laten rusten met een spalk of verband.
  • Warmte- en koudetherapie is ook effectief.
  • Het weken van het getroffen lichaamsdeel in een warm bad met rozemarijn water ontspant de spieren en verlicht de ontsteking.
  • Gemberthee is ook zeer aan te bevelen. Het vermindert pijn en ontsteking.
  • Fysiotherapie is een enorme steun voor de behandeling van peesschedeontsteking. Je leert ook oefeningen die je thuis kan doen om de kracht en mobiliteit te herstellen.

Deze fundamentele behandelingen zullen de spanning en druk op de pezen verminderen.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat peesschedeontsteking kan terugkeren, dus je moet aandacht besteden aan je houding en bewegingen. Zoek professionele hulp, vermijd het overbelasten van je lichaam en vergeet niet dat je gewrichten en pezen geweldige middelen zijn die meer zorg nodig hebben dan je zou kunnen denken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.