Oppervlakkige mycosen natuurlijk behandelen

Je kunt natuurlijke ingrediënten gebruiken om het ongemak dat veroorzaakt wordt door oppervlakkige mycosen te helpen verlichten. Ze kunnen erg effectief zijn en zijn niet agressief op de huid.
Oppervlakkige mycosen natuurlijk behandelen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 mei, 2019

Oppervlakkige mycosen zijn schimmelinfecties op de huid die zich overal op het lichaam en op elke leeftijd kunnen manifesteren. Ze komen echter vaker voor op de hoofdhuid, geslachtsdelen en nagels. Vooral de teennagels zijn hier erg gevoelig voor.

In dit artikel delen we zeven zelfgemaakte remedies om oppervlakkige mycosen mogelijk natuurlijk te behandelen. Je kunt degene kiezen die je het interessantst vindt of ze ook combineren en afwisselen voor betere resultaten.

Remedies voor oppervlakkige mycosen

1. Etherische tea tree olie

Tea tree olie

Dit is één van de meest populaire middelen tegen oppervlakkige mycosen. Het is een veel voorkomend ingrediënt in natuurlijke cosmetische recepten om acne en roos te bestrijden, evenals candidiasis en blaasontsteking.

Deze olie kan zeer irriterend zijn, dus je moet vermijden dat je het op gevoelige plekken of slijmvliezen aanbrengt. Je kunt het ook verdunnen in kokosolie, wat mogelijk ook schimmelwerende eigenschappen heeft.

2. Etherische oregano olie

Deze etherische olie wordt gewonnen uit de aromatische oreganoplant. Het kan zeer effectief zijn door de mogelijke antibiotische en schimmelwerende eigenschappen. Het is een zeer geschikt middel voor oraal gebruik, zolang het etiket dit ook aangeeft.

  • Je kunt het combineren met etherische tea tree olie of het ook drinken. Neem in dat geval drie keer per dag een druppel van deze olie verdund in een theelepel olie of honing.

3. Gember

Gember kan een remedie zijn voor meerdere gezondheidsproblemen. Het kan ook helpen om bepaalde soorten bacteriën en schimmels te elimineren zonder bijwerkingen.

Je kunt etherische gemberolie aanbrengen of ook een bad met een gemberinfusie voorbereiden. Deze remedie kan zeer nuttig zijn bij schimmelinfecties aan handen en voeten. Je kunt ook het verse sap ervan aanbrengen.

4. Propolis

Propolis is één van de beste natuurlijke antibiotica om te helpen alle soorten infecties te voorkomen en te behandelen. Bovendien kan het ook schimmels doden, want het is het ingrediënt dat bijen gebruiken om hun nest steriel te houden.

Je kunt orale en plaatselijke propolisbehandelingen combineren om oppervlakkige mycosen te laten verdwijnen:

  • Plaatselijk: breng het rechtstreeks aan op het aangetaste gebied. We raden je aan om een alcoholvrij propolisproduct te kiezen.
  • Oraal: neem elke drie uur vijf druppels tot het probleem verholpen is. Als preventieve maatregel kan je elke dag vijf druppels op een lege maag innemen.

5. Ceylon kaneel

Kaneel is een specerij dat je zeker in huis moet hebben. De niacine, thiamine en ascorbinezuur die het bevat kunnen het een zeer effectief schimmelwerend middel maken.

Je kunt gebruik maken van etherische kaneelolie of je kunt er net als bij gember baden mee bereiden. Je kunt beide kruiden ook combineren om hun bevorderlijke werking te versterken. Zorg er echter altijd voor dat je kiest voor Ceylon kaneel, wat de medicinale variant is.

6. Knoflook

Rauwe teentjes knoflook

Knoflook kan een geweldige behandeling tegen oppervlakkige mycosen zijn, omdat het mogelijk een zeer krachtig antibioticum en schimmelwerend middel is. Je kunt het zowel plaatselijk aanbrengen als rauw eten. Als het eten lastig voor je is, koop dan knoflookcapsules.

7. Aloëvera

Tot slot is aloëvera een ander product dat je in huis moet hebben, omdat het mogelijk kan helpen bij de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen. Daarnaast is het ook een zeer praktisch ingrediënt om toe te voegen aan allerlei cosmetica en natuurlijke producten.

Aloëvera is ook makkelijk om aan te brengen vanwege de textuur. Je kunt aloëvera combineren met andere oliën om een gemakkelijk opneembare zalf te maken die je huid niet vettig maakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
  • Garrote A. Micosis cutáneas. Vol. 21. Núm. 8. páginas 82-90 (Septiembre 2002)
  • Nazzaro F, Fratianni F, Coppola R, Feo V. Essential Oils and Antifungal Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2017;10(4):86. Published 2017 Nov 2. doi:10.3390/ph10040086
  • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017;22(6):989. Published 2017 Jun 14.
  • Hamman, J. H. (2008, August). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.