Op welke leeftijd kan multiple sclerose verschijnen?

Multiple sclerose is een aandoening van het zenuwstelsel. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar verschijnt vaker bij jonge mensen.
Op welke leeftijd kan multiple sclerose verschijnen?

Laatste update: 27 januari, 2021

Multiple sclerose is een van de demyeliniserende ziekten. Dit zijn aandoeningen van het zenuwstelsel die jonge volwassenen vaak treffen. In dit artikel vertellen we je alles wat je erover moet weten, en ook wanneer multiple sclerose waarschijnlijk zal verschijnen.

Wat is multiple sclerose?

Multiple sclerose is een neurologische aandoening. Met andere woorden, het tast het zenuwstelsel aan. Het beschadigt voornamelijk myeline. Dit is een stof die de axonen van neuronen bedekt en beschermt, waardoor zenuwoverdracht sneller verloopt. Als myeline wordt aangetast, dan geldt dat ook voor alle overdracht van zenuwimpulsen.

Specialisten zijn van mening dat deze ziekte door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren wordt veroorzaakt. Je kunt daarom door genetica vatbaar zijn voor deze aandoening. Het is ook een auto-immuunziekte. Dit betekent dat de eigen cellen van de getroffen persoon de myeline aanvallen.

Aangezien het een chronische ziekte is, is er geen genezing. Iemand met multiple sclerose heeft momenteel een levensverwachting die vergelijkbaar is met die van een gezond persoon, maar zal altijd met deze ziekte leven.

Op welke leeftijd kan multiple sclerose verschijnen?

Een neuroloog die hersenen bekijkt

Zoals de meeste auto-immuunziekten treft multiple sclerose meer vrouwen dan mannen (Spaanse link). Het komt ook meestal voor bij jonge volwassenen, vooral tussen de 20 en 40 jaar oud.

Hoewel het voor multiple sclerose vaker voorkomt om op deze leeftijden te verschijnen, kan het iedereen overkomen, ook van de kindertijd tot de adolescentie en zelfs later. Tot 10% van de mensen met multiple sclerose hebben hun eerste uitbraak vóór de leeftijd van 18 jaar.

Hoewel de prognose van deze aandoening van verschillende factoren afhangt, met name het type ziekte dat elke patiënt heeft, interfereert ook de beginleeftijd met de evolutie. Met andere woorden, mensen die het later in hun leven krijgen, hebben een slechtere prognose en het is meestal agressiever.

Misschien ook interessant om te lezen:
Multiple Sclerose: een veelzijdige ziekte

De soorten multiple sclerose

Hoe multiple sclerose verschijnt, hangt af van de manier waarop de ziekte vordert. De ziekte heeft ook verschillende soorten. Dit zijn onder andere de verschillende typen multiple sclerose:

  • Relapsing-Remitting MS (RRMS): dit is de meestvoorkomende vorm. De ziekte manifesteert zich door uitbraken. Als iemand geen uitbraak heeft, dan zijn er geen symptomen.
  • Primair-progressieve MS (PPMS): in plaats van uitbraken, vertoont iemand in deze vorm vanaf het begin symptomen die in de loop van de tijd toenemen.
  • Progressive-relapsing MS (PRMS): dit is een combinatie van de voorgaande. Daarin hebben patiënten symptomen die vanaf het begin evolueren. er zijn ook uitbraken waarbij de symptomen erger zijn.

Symptomen en diagnose

Iemand in een rolstoel

Deze ziekte kan verschillende symptomen omvatten en deze kunnen van persoon tot persoon verschillen. De meestvoorkomende symptomen van multiple sclerose zijn:

  • Gewaarwordingssymptomen. Dit omvat bijvoorbeeld verlies van gevoel of vreemde gewaarwordingen (Spaanse link) in een aantal delen van het lichaam.
  • Wazig zien dat plotseling is of geleidelijk gebeurt.
  • Zwakte van de ledematen, moeite met lopen of gebrek aan coördinatie bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen

De diagnose van deze ziekte is voor elke patiënt anders. Sommige aanvullende tests kunnen ook nodig zijn, zoals een cerebrospinale vloeistofanalyse, MRI of zenuwimpulstests.

Misschien ook interessant om te lezen:
Auto-immuunziekten en de invloed van voeding

Wat je moet onthouden

Het is een auto-immuunziekte van het zenuwstelsel. Zoals we al zeiden, komt het meestal voor het eerst bij jonge volwassenen tussen de 20 en 40 jaar voor. Het komt vaker voor bij vrouwen, hoewel het beide geslachten kan treffen.

Het is een chronische ziekte die nog niet te genezen is. Er zijn echter behandelingen om het optreden van uitbraken te voorkomen en de ontwikkeling van de ziekte te vertragen. Op die manier worden de symptomen niet erger.

Om deze reden moet je je arts raadplegen als je symptomen opmerkt of als je je zorgen maakt. Die kan de diagnose bevestigen en je zo snel mogelijk een behandelplan bezorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.