Oorzaken van geïrriteerde tepels tijdens het hardlopen
Geïrriteerde tepels zijn een veelvoorkomende blessure bij hardlopers als gevolg van het voortdurend schuren van kleding tijdens lichamelijke inspanning.
Het komt vaker voor bij mannen, hoewel ook vrouwen en kinderen er last van hebben. Het probleem is dat het heel vervelend kan zijn, aangezien de tepel een gevoelige plek is. Helaas kan het verergeren en zelfs leiden tot infectie.
Wat zijn geïrriteerde tepels precies?
Geïrriteerde tepels is een verwonding van dit gebied door het schuren tegen kleding, meestal tijdens het hardlopen. Het komt in de meeste gevallen bij beide tepels voor en bestaat uit kleine scheurtjes in de tepels.
Het komt meestal voor bij mensen die vaak hardlopen of marathons doen. Zoals je weet, steekt de tepel bij mannen iets uit en bij vrouwen duidelijk verder. Daardoor kan er tijdens het hardlopen makkelijk wrijving met kleding ontstaan, of je nu een T-shirt of een beha draagt.
De stof van de kleding is dus een van de belangrijkste triggers. Nylon wordt bijvoorbeeld vaak in verband gebracht met een geïrriteerde tepel. Andere factoren, zoals de temperatuur, spelen ook een rol bij het ontstaan ervan. Dit komt omdat de tepel de neiging heeft meer rechtop te staan als het koud is en dit leidt tot wrijving.
Daarentegen komt het veel vaker voor bij vrouwen rond hun menstruatiecyclus. Dit komt omdat de borsten rond deze periode opzwellen en gevoeliger zijn.
Uit een studie in Anais Brasileiros de Dermatologia (Spaanse link) blijkt dat bijna 35% van de mensen die meer dan 60 km per week hardlopen, last hebben van geïrriteerde tepels. Bij degenen die minder dan 30 km per week hardlopen, is dat echter minder dan 5%.
Symptomen
Volgens een artikel in de Revista Médica de Chile (Engelse link) zijn de belangrijkste kenmerken van een geïrriteerde tepels, pijnlijke verwondingen. Zoals we in het begin al hebben gezegd, komen ze meestal voor op beide tepels en kunnen ze zelfs tot bloedingen leiden.
Uit dezelfde studie blijkt dat sporters in het algemeen meer blootstaan aan bepaalde infecties. Dit komt doordat vocht, zweet en andere factoren op deze wonden de proliferatie van bacteriën in de hand werken.
Bovendien is de verwonding vergelijkbaar met dermatitis. In het begin is er roodheid en ongemak in het gebied. Helaas zal de huid verergeren als je doorgaat met hardlopen terwijl er wrijving is, wat leidt tot nog meer wonden.
Daarom zijn de belangrijkste symptomen pijn, roodheid en bloeding. De tepels, de borst zelf, zijn gevoeliger dan andere delen van het lichaam. Het kan dus in bepaalde gevallen leiden tot korstvorming op de huid. Dit betekent dat de huid dikker wordt na voortdurende wrijving.
Geïrriteerde tepels voorkomen
Je kunt geïrriteerde tepels voorkomen met de eenvoudige maatregelen die we nu gaan beschrijven. Deze hebben vooral betrekking op het beschermen van de tepels tijdens het sporten.
Kies de juiste stof
De stof van de kleding die je gebruikt voor het sporten is belangrijk, vooral voor hardlopers. Sommige materialen verhogen namelijk de wrijving of laten transpiratie niet toe.
Nylon shirts zullen bijvoorbeeld eerder een tepel irriteren. Het beste is dus dat ze glad zijn en geen naden of versieringen hebben die tegen de borst kunnen schuren. De stof moet ook ademend en koel zijn.
Draag de juiste sportbeha
De meeste vrouwen hebben de neiging om sportbeha’s te dragen tijdens het sporten. Daarom is het essentieel om de juiste stof te kiezen die in direct contact komt met de tepel.
Kies voor een goed passende beha die voldoende steun biedt, zodat de borst niet te veel beweegt bij elke stap. De stof moet, zoals we hierboven hebben uitgelegd, ademend zijn en niet gevoelig voor wrijving.
Het mag ook geen naden hebben in het centrale gedeelte van de borst. Ook de maat moet goed zijn en de bandjes van de beha moeten breed zijn. Zo wordt voorkomen dat ze te strak zitten.
Meer informatie over de gezondheid van de borsten:
Kenmerken en oorzaken van knobbels in de borst
Vermijd lange afstanden
We hebben al uitgelegd dat geïrriteerde tepels vaker voorkomen bij mensen die lange afstanden hardlopen. Het is dus ongebruikelijk dat iemand die minder dan zes kilometer hardloopt er last van heeft, tenzij het het gevolg is van een gebrekkige stof.
Daarom adviseren deskundigen om het bij korte sessies te houden totdat deze blessure is genezen. Als je het echter niet kunt opgeven, moet je dit deel van je lichaam goed beschermen.
Gebruik glijmiddelen of vaseline
Bepaalde producten kunnen wrijving voorkomen en zo tepelbeschadiging voorkomen. Het aanbrengen van vaseline op het gebied werkt voor veel mensen. Het is een substantie die helpt de huid te smeren en te beschermen.
Talkpoeder kan dit probleem ook verminderen, omdat het helpt de huid droog te maken, waardoor de irritatie afneemt. Veel mensen gebruiken het ook om schaafwonden op andere plaatsen te voorkomen, zoals de binnenkant van de dijen.
Voorkom geïrriteerde tepels tijdens het hardlopen
Naast de stoffen die hierboven zijn beschreven, zijn er nog andere manieren om de tepels te beschermen tijdens het sporten. Er is bijvoorbeeld zoiets als een tepelbeschermer in de handel, het is een soort strip die zich aanpast aan je anatomische vorm.
Je kunt deze ook thuis maken, let er alleen wel op dat ze niet meer loslaten door zweet of door borsthaar.
Wist jij dit?
Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen?
Geïrriteerde tepels zo snel mogelijk behandelen
Raadpleeg een arts als je last hebt van geïrriteerde tepels, want die kan makkelijk verergeren door een infectie. Je hebt misschien een antibioticum nodig, maar neem dat alleen op voorschrift van een arts.
Het is ook essentieel dat je dit gebied goed schoonmaakt. Idealiter droog je je tepels helemaal af na het wassen en breng je weer vochtinbrengende crèmes of vaseline aan. Gebruik altijd schone kleding om de kans op infectie te verkleinen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kolbach R, M., Cossio T, M. L., De Santa María P, M. L. S., Carreño O, N., De La Cruz F, C., & Fajre W, X. (2008, February). Dermatosis en los deportistas. Revista Medica de Chile. Sociedad Médica de Santiago. https://doi.org/10.4067/s0034-98872008000200016
- Purim, K. S. M., & Leite, N. (2014). Sports-related dermatoses among road runners in Southern Brazil. Anais Brasileiros de Dermatologia, 89(4), 587–592. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142792