Ontmoedigd raken is normaal, pessimistisch zijn niet
Wie heeft zich nu nog nooit eens ontmoedigd gevoeld? Het is volkomen normaal en je zou zelfs kunnen zeggen dat mensen onderworpen zijn aan ontmoediging. Ontmoedigd raken is echter iets heel anders dan pessimistisch zijn.
Pessimisme beïnvloedt mensen op een zeer significante manier en het kan iemands leven heel ingewikkeld maken. Het ergste is nog dat veel mensen zich hier pas bewust van worden op het moment dat het eigenlijk al te laat is. Daarnaast is pessimisme een van die dingen waar je maar moeilijk vanaf komt.
Van normaal en ontmoedigd naar giftig
In werkelijkheid liggen ontmoediging en pessimisme vlak naast elkaar. Wat gebeurt er dus? Wat veroorzaakt pessimisme? Pessimisme ontstaat altijd wanneer iemand te lang ontmoedigd blijft.
Het is helemaal niet slecht om jezelf ontmoedigd te voelen. Iedereen raakt van tijd tot tijd weleens ontmoedigd en dit gevoel kan je helpen om de kracht bij elkaar te rapen om de toekomst aan te gaan, zodat je jezelf hier veel beter op kunt voorbereiden.
Het probleem is echter dat het soms heel moeilijk is om jezelf uit deze gemoedstoestand te krijgen. Dit kan komen doordat de omstandigheden in je leven dit proces bemoeilijken of simpelweg omdat je niet in staat bent om de lichtstraal van hoop te zien in zo’n dichte duisternis…
Het enige gegeven is dan, dat je uiteindelijk vast komt te zitten in de klauwen van pessimisme. Misschien denk je dat dit niet zo erg is, maar in werkelijkheid verander je hierdoor van binnen. Wil je weten hoe?
Pessimistisch zijn verandert je kijk op het leven
Pessimisme verandert je kijk op het leven en alles om je heen. Plotseling lijkt alles donker. Misschien heb je ook het gevoel dat je een heel pessimistisch persoon wordt. Deze vicieuze cirkel zorgt ervoor dat je de weg naar buiten niet meer kunt vinden.
Pessimistische mensen zijn niet meer in staat om kansen te zien of ervaringen te voelen. Terwijl het in werkelijkheid juist zo is dat deze mensen heel veel kansen aan zich voorbij laten gaan.
Dit komt allemaal door één ding: angst.
Het verandert de manier waarop je luistert
Bij mensen die een pessimistische gedachtegang hebben, wordt alles dat ze horen door hun oren groter gemaakt. Ze hoeven maar één negatieve opmerking te horen of een bot antwoord te krijgen om ervoor te zorgen dat dit een sterk gevoel van ongemak bij ze opwekt.
Op dat moment komen er gedachten in hen op als :
- ‘Je bent waardeloos’.
- ‘Vroeg of laat zal het toch wel gebeurd zijn’.
- ‘De hele wereld is tegen jou’.
Dit soort gedachten zullen er alleen maar voor zorgen dat deze persoon nog meer ontmoedigd raakt, als dat überhaupt nog mogelijk is, en zal hem najagen in het pessimisme waar hij zichzelf mee omringd heeft.
Het verandert de manier waarop je praat
Net als het horen van negatieve dingen zorgt pessimisme er ook voor dat mensen dingen op een andere manier bekijken, waardoor ze op een hele andere manier zullen gaan praten dan ze normaal gesproken deden.
Op sommige momenten zullen ze droevige dingen uitspreken, woorden die vol pijn zitten en die een perfecte weerspiegeling zijn van het absolute gevoel van pessimisme waarmee ze omringd zijn.
Dus, wat is dan de oplossing? Wanneer jij een van deze mensen bent, moet je jezelf dwingen om positieve dingen uit te spreken. Het is namelijk helemaal niet zo dat alles slecht en negatief is. Je hebt simpelweg je ogen gesloten voor de wereld om je heen. Doe ze dus weer open!
Misschien ook interessant om te lezen:
Helende woorden: probeer ze eens!
Het heeft invloed op je persoonlijke relaties
Op een gegeven moment zal al dit pessimisme invloed hebben op iemands persoonlijke relaties. Een pessimistisch persoon gaat misschien veel minder vaak de deur uit of het pessimisme dat hem omringt verspreidt zich naar zijn vrienden.
Dit zorgt ervoor dat iemand zichzelf op manieren isoleert die alles behalve goed voor hem zijn. Het beste advies dat je deze mensen kunt geven, is:
- Dat ze over hun probleem proberen te praten met hun vrienden.
- Om te proberen om plezier te maken.
- Vooral om zichzelf niet af te sluiten van de wereld.
Dit zijn de beste bondgenoten in de strijd tegen pessimisme.
Het breng je toekomst in gevaar
Ontmoediging, pessimisme en hopeloosheid zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je verlamd raakt. Je zult niet meer in staat zijn om het leven tegemoet te zien, je zal kansen aan jezelf voorbij laten gaan en je zal alles verspillen waar je meer van jezelf voor had kunnen geven.
Je zal nergens zin in hebben, niks zal je nog opwinden. Elk succes zal buiten jouw bereik liggen, waardoor je jezelf alleen maar nog slechter zult voelen. Probeer jezelf hier dus uit te krijgen. Vecht ervoor!
Nog belangrijker: vraag de mensen die het dichtst bij je staan om hulp. Zij zullen je helpen om de wereld weer in een positiever licht te bekijken.
Zoals we eerder ook al aangaven, heeft iedereen dit gevoel weleens meegemaakt. Het is echter belangrijk dat je jezelf er weer uit krijgt. Wanneer je namelijk toestaat dat je jezelf te lang zo blijft voelen, zal je uiteindelijk een giftig persoon worden. Je zal kansen en vrienden verliezen en een grijs en apathisch persoon worden van binnen.
Leer om met anderen over je problemen te praten en om hetgeen je van binnen voelt bloot te geven. De manier waarop jij dingen ziet, is niet de enige manier om ze te bekijken. En op dit moment is het zeker niet de meest nauwkeurige manier.
Sta toe dat andere mensen jouw ogen openen.Vecht tegen de duisternis die jou verteert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Martínez-Correa, A., Reyes Del Paso, G.A., García-León, A., and González-Jareño, M.I. (2006). Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamiento del estrés. Psicothema 18, 66–72.
- Fernández-González, L., González-Hernández, A., and Trianes-Torres, M.V. (2015). Relaciones entre estrés académico,apoyo social,optimismo- pesimismo y autoestima en estudiantes universitarios. Electronic Journal of Research in Educational Psychology 13, 111–130.
- Contreras, F. (2006). (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas: Perspectivas En Psicología 2, 311–319.
-
del Valle, C. H. C., & Mateos, P. M. (2008). Dispositional pessimism, defensive pessimism and optimism: The effect of induced mood on prefactual and counterfactual thinking and performance. Cognition and emotion, 22(8), 1600-1612.