Alles over ontgiftingsdiëten voor de lever
Ontgiftingsdiëten voor de lever zijn een populaire manier om gifstoffen te verwijderen die zich in dit orgaan ophopen. Kortom, het zijn manieren om via een dieetplan bepaalde gemakkelijk verteerbare levensmiddelen samen te brengen. Op die manier kan de lever namelijk beter functioneren.
Net zoals andere ontgiftingsdiëten, zouden dit dieet slechts een paar dagen na elkaar mogen gevolgd worden. Hoewel het geen wonderdiëten zijn, zijn ze toch veel beperkter dan een uitgebalanceerd dieet.
Ontgiftingsdiëten voor de lever worden aanbevolen voor mensen die overdreven hebben met de inname van voedsel of alcohol. Ze zijn een goede manier om leververvetting en bepaalde problemen te voorkomen die voortkomen uit een slechte werking van de lever.
Het belang van ontgiftingsdiëten voor de lever
De lever is één van de belangrijkste organen voor je gezondheid. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor het zuiveren van je bloed van gifstoffen, maar het helpt ook met de vertering van vetten, met je metabolisme en met de afscheiding van sommige hormonen.
Het is zelfs zo dat de lever een rol speelt in naar schatting 500 lichaamsfuncties. De lever speelt namelijk een belangrijke rol in onder andere de eiwitsynthese en de opslag van essentiële vitaminen. Bovendien produceert de lever ook cholesterol en is van vitaal belang voor het goed functioneren van ons immuunsysteem.
Het probleem is dat voortdurende blootstelling aan gifstoffen en een sedentaire levensstijl de lever ongezond kunnen maken waardoor deze niet meer optimaal zal werken. Daardoor kunnen zich ontstekingsaandoeningen en ziekten ontwikkelen die je levenskwaliteit echt kunnen beïnvloeden.
Het is daarom een goed idee om van tijd tot tijd ontgiftingsdiëten voor de lever te gebruiken om je lever een pauze te gunnen. Hoewel het verbeteren van je levensstijl op een permanente basis ideaal is, zijn deze ontgiftingsdiëten voor de lever een effectieve manier om ‘intoxicatie’ tegen te gaan.
Waaruit bestaan de ontgiftingsdiëten voor de lever?
Ontgiftingsdiëten voor de lever zijn caloriearme dieetplannen. Deze hebben als doel het herstellen van een goede levergezondheid nadat grote hoeveelheden gifstoffen het hebben beschadigd.
Het gaat er namelijk om dat je belangrijke voedingsgroepen weglaat. Dat is ook de reden dat je deze diëten niet langer dan 5 dagen mag volgen.
De beste tijd om te beginnen is voordat je aan een afslankprogramma begint.
Waarom?
Wanneer je de belasting op je lever vermindert, werkt je metabolisme beter. Deze diëten worden ook aanbevolen als je symptomen ervaart zoals een slechte spijsvertering, ontsteking en terugkerende hoofdpijn.
Wat mag je eten?
- Verse groenten en fruit
- Kruiden en specerijen
- Zaden en noten
- Volkoren granen
- Gezonde vetten (olijfolie, avocado, vette vis)
- Boekweit en quinoa
- Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten)
Dit zal je misschien ook interesseren: Smoothie van bosbes en rode biet om je lever te ontgiften
Wat is verboden om te eten?
- Rood vlees
- Boter en margarine
- Vleeswaren en ander verwerkt vlees
- Bewerkte olie (palmolie, soja)
- Gefrituurde maaltijden van de winkel
- Zuivelproducten op basis van volle melk
- Koffie en andere cafeïne-houdende dranken
- Frisdrank
- Junk food (hamburgers, pizza, hot dogs)
- Brood en gebak van de winkel
- Voedsel uit blik en bewerkt diepvriesproducten
- Snoepjes en alle soorten geraffineerde suikers
- Alcoholische dranken
Voorbeeld van een ontgiftingsdieet voor je lever
Om je lever te ontlasten van het extra werk wat gifstoffen veroorzaken, is het ‘t beste om een uitgebalanceerd dieet met een lager vetgehalte en met minder calorieën te eten. Het is echter ook goed om minstens 3 keer per jaar een speciaal dieet te volgen.
Je kunt het onderstaande ontgiftingsdieet voor je lever volgen gedurende maximaal 5 dagen. Hoewel het je helpt om voor je lever te zorgen en gewicht te verliezen, moet je het niet langer volgen omdat het dan contraproductief zou kunnen zijn.
Opties als je wakker geworden bent (los van ander voedsel)
- Warm water met citroen
- Artisjok-infusie
- Extra vierge olijfolie met citroensap
Opties voor het ontbijt
- Kamillethee met citroen en volkoren brood met avocado en zaden
- Amandelmelk, een spinazie-omelet en vers seizoensfruit
- Gekookte havermout met rozijnen en kaneel
- Sinaasappelsap met papaja en een vegetarische sandwich
- Een smoothie met plantaardige melk, banaan, groene appel en groene thee
Opties voor halverwege de ochtend
- Groene thee of kruidenthee
- Handvol geweekte noten (een nacht geweekt)
- Appel of papaja
Opties voor de lunch
- Groentesoep met bruine rijst en gegrilde artisjok
- Een salade met radijs, ui, wortels, hummus en fruit
- Een portie kalkoenfilet, artisjoksalade met extra vierge olijfolie, volkoren brood en groene thee
- Linzen met bruine rijst, een portie zalm en een groene appel
- Groentesoep met salade van rucola, sla, wortel en avocado
Opties voor halverwege de middag
- Fruit (naar keuze)
- Handvol ongezouten, rauwe amandelen
- Schijf verse ananas en daarnaast een kop groene thee
Opties voor de avondmaaltijd
- Groene sla met een scheutje vierge olijfolie, een portie witte vis en een schijfje ananas
- Pompoensoep met zeewier, bruine rijst en limoenbloesemthee
- Wortelsoep, bruine rijst en thee die ontgifting bevordert (naar keuze)
- Bruine rijst met gestoomde groenten en gegrilde kip
- Groene salade, portie tonijn en daarnaast een kop thee
Opmerking: als je een leveraandoening of -ziekte hebt of medicijnen gebruikt, moet je een arts raadplegen voordat je met dit dieet begint.
Heb je een opgeblazen gevoel rond je middel of lijkt er bijvoorbeeld iets mis met je spijsvertering? Is je huid droog of heb je allergieën? Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je lever een grote hoeveelheid gifstoffen bevat. In dit geval kan je dus het beste overwegen om een ontgiftingsdieet toe te passen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Woreta, T. (n.d.). Johns Hopkins Medicine. Available in https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction
- Liu J. Ethanol and liver: recent insights into the mechanisms of ethanol-induced fatty liver. World J Gastroenterol. 2014 Oct 28;20(40):14672-85. doi: 10.3748/wjg.v20.i40.14672. PMID: 25356030; PMCID: PMC4209533.
- El-Zayadi AR. Heavy smoking and liver. World J Gastroenterol. 2006 Oct 14;12(38):6098-101. doi: 10.3748/wjg.v12.i38.6098. PMID: 17036378; PMCID: PMC4088100.
- Kalra A, Yetiskul E, Wehrle CJ, et al. Physiology, Liver. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/
- Mega A, Marzi L, Kob M, Piccin A, Floreani A. Food and Nutrition in the Pathogenesis of Liver Damage. Nutrients. 2021 Apr 16;13(4):1326. doi: 10.3390/nu13041326. PMID: 33923822; PMCID: PMC8073814.
- Mirmiran P, Amirhamidi Z, Ejtahed HS, Bahadoran Z, Azizi F. Relationship between Diet and Non-alcoholic Fatty Liver Disease: A Review Article. Iran J Public Health. 2017 Aug;46(8):1007-1017. PMID: 28894701; PMCID: PMC5575379.
- Navarro VJ, Khan I, Björnsson E, Seeff LB, Serrano J, Hoofnagle JH. Liver injury from herbal and dietary supplements. Hepatology. 2017 Jan;65(1):363-373. doi: 10.1002/hep.28813. Epub 2016 Nov 17. PMID: 27677775; PMCID: PMC5502701.
- LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Acetaminophen. [Updated 2016 Jan 28]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548162/
-
Malaguarnera G, Cataudella E, Giordano M, Nunnari G, Chisari G, Malaguarnera M. Toxic hepatitis in occupational exposure to solvents. World J Gastroenterol. 2012 Jun 14;18(22):2756-66. doi: 10.3748/wjg.v18.i22.2756. PMID: 22719183; PMCID: PMC3374978.