Ontdek enkele huisremedies om luizen te verwijderen

Pediculosis is een besmettelijke uitwendige parasitaire aandoening die veroorzaakt wordt door het verschijnen van luizen. Ze bevinden zich vooral op de menselijke hoofdhuid. Met deze aandoening zijn geen gezondheidsrisico's verbonden. Maar toch is het noodzakelijk dat we het optreden van luizen voorkomen.
Ontdek enkele huisremedies om luizen te verwijderen

Laatste update: 21 april, 2018

Luizen zijn minuscule parasieten met een lengte tussen de twee en de drie millimeter. Ze variëren in kleur maar zijn meestal grijs of doorzichtig. Ze voeden zich met kleine hoeveelheden bloed van hun gastheer. Als je dus last krijgt van luizen, dan is het belangrijk dat je meerdere remedies kent om luizen voor altijd te verwijderen.

Luizen leven gewoonlijk op de menselijke hoofdhuid, in het haar, achter de oren, in de wenkbrauwen en zelfs in de wimpers.

Ze verspreiden zich door middel van rechtstreeks contact. Af en toe kan de verspreiding zich ook voordoen als gevolg van het delen van persoonlijke gebruiksvoorwerpen zoals hoeden, petten of haarborstels.

De levensduur van luizen is ongeveer achtentwintig dagen. Maar ze vermenigvuldigen zich snel en leggen wel tien eitjes per dag.

De eitjes of neten zijn binnen de twaalf tot veertien dagen volwassen. Als je de luizen dus niet snel behandelt kunnen ze zich vermenigvuldigen. Want hun levenscyclus herhaalt zich elke drie weken.

Wat zijn de symptomen?

  • Een “kriebelend” gevoel of beweging in het haar
  • Jeuk of de aandrang om te krabben
  • Moeilijk in slaap vallen
  • Geïrriteerdheid
  • Eczeem of huidletsels als gevolg van voortdurend krabben

Zijn luizen gevaarlijk?

Zijn luizen gevaarlijk?

Op dit moment zijn er geen gevallen bekend van ziekten die door luizen overgedragen worden. Vandaar dat luizen niet als een bedreiging voor de openbare gezondheid beschouwd worden.

Maar er kunnen wel secundaire infecties op de huid optreden als gevolg van het krabben in de aangetaste zone.

Wist je dat luizen tot dertig dagen lang kunnen leven? En dat elk wijfje in die periode in staat is om ongeveer tweehonderd eitjes te leggen?

Wat moet ik doen als ik luizen heb?

Dit probleem is dus geen ernstige gezondheidskwestie. Maar om luizen te verwijderen is een behandeling vereist waarbij alle gezinsleden en alle personen die in nabij contact staan met de getroffen persoon betrokken worden. Bovendien moet de behandeling meerdere keren herhaald worden.

Jammer genoeg bestaat er vandaag op de markt geen enkel goedgekeurd medicijn dat de luizeneitjes (de neten) en de luizen volledig verwijdert.

We raden je eigenlijk aan om tegelijkertijd medicatie en alternatieve behandelingen te gebruiken.

Dat is de reden dat wij, het team van Gezonder Leven, jou hier enkele van de meest doeltreffende methodes en huismiddeltjes voorstellen. Gebruik deze remedies in het geval van hoofdluizen.

1. Eucalyptusolie

Eucalyptusolie om luizen te verwijderen

De eucalyptusboom komt oorspronkelijk uit Australië. Maar tegenwoordig groeit hij overal ter wereld. De bladeren van deze boom worden geoogst. Door middel van een distillatieproces produceert men de olie. Deze olie biedt vele gebruiksmogelijkheden.

  • Eén van die toepassingen van eucalyptusolie is dat je het bij wonden kan gebruiken als een antiseptisch en samentrekkend middel. Dit is ook de reden dat je het kan gebruiken om de effecten van luizen op de huid te verminderen.

2. Olijfolie

Deze olie is van plantaardige oorsprong en verschaft het menselijke lichaam meerdere voordelen. Je kan olijfolie onder andere als hulpmiddel gebruiken om luizen te verwijderen.

  • In dit geval is de dikte van deze olie zijn beste kwaliteit. Want dankzij deze eigenschap zal het de luizen beroven van zuurstof. Wanneer ze dus bedekt worden met olijfolie kunnen ze niet langer ademen. Het gevolg is dat ze stikken en sterven. Je kan dus met olijfolie de luizen op een succesvolle manier verwijderen.

3. Witte azijn

Azijn

 

Deze vloeistof is het resultaat van de azijnzuurgisting van alcohol door middel van bacteriën.

Witte azijn bevat een aantal bestanddelen waaronder azijnzuur. Dit element helpt de chitine te ontbinden in het exoskelet van de luizen. Het is dit skelet dat hen helpt om zich aan het haar vast te hechten.

Je kan de twee vorige remedies combineren en een behandeling maken met azijn en olijfolie.

Ingrediënten

  • 2 koppen witte azijn (500 ml)
  • 2 koppen olijfolie (500 ml)

Materiaal

  • plasticfolie
  • een metalen luizenkam

Richtlijnen

  • Warm de azijn op tot je een temperatuur bereikt die draaglijk is voor de getroffen persoon zonder hem of haar te verbranden.
  • Maak het hoofd vochtig. Week dan het haar in de warme azijn en masseer het product enkele minuten in. Zorg dat het grootste deel van het haar bedekt is.
  • Draai het haar in een knotje of staart en wikkel het in plasticfolie. De plasticfolie moet zo strak mogelijk rond het haar gewikkeld worden zodat de geur en de eigenschappen van de azijn de luizen kunnen bestrijden. Je mag de plasticfolie ten vroegste na één uur verwijderen.
  • Na een uur mag je de plasticfolie wegnemen. Spoel het haar dan uit met warm water.
  • Warm nu de olijfolie op. De temperatuur mag niet te hoog zijn om te vermijden dat je de huid verbrandt. Bedek het haar met de warme olijfolie.
  • Opnieuw bind je het haar op en wikkel je het in plasticfolie. Laat het nog eens één uur inwerken.
  • Na een uur mag je de plasticfolie verwijderen. Vervolgens maak je gebruik van een metalen luizenkam. Verwijder de luizen en de neten op een voorzichtige en grondige manier uit het haar. Doe dit lok voor lok.
  • Zodra je vaststelt dat je erin geslaagd bent de luizen volledig te verwijderen was je het haar zoals normaal met je eigen shampoo. Was het zo vaak als jij nodig vindt.

Opmerking: sommige mensen voeren alleen de methode met de azijn uit.

Wil je meer over toepassingen van azijn weten weten, lees dan: Witte azijn om kleding te wassen: een schitterend idee!

4. Tea Tree-olie

Deze olie wordt beschouwd als één van de beste middelen om luizen te verwijderen.

Tea tree-olie wordt afgetapt van de Melaleuca Alternifolia boom die oorspronkelijk uit Australië komt. Sinds de oudheid wordt deze olie gebruikt om huidaandoeningen te behandelen.

Het bezit antivirale, antibacteriële, schimmelwerende en antiseptische eigenschappen. Al deze kenmerken zijn erg heilzaam om luizen te voorkomen.

5. Peterselie

Peterselie om luizen te verwijderen

Deze plant wordt veel gebruikt. hij komt oorspronkelijk van een aantal kleine eilanden in de Middellandse Zee en heeft vele geneeskrachtige eigenschappen.

Peterselie bevat betacaroteen. Dankzij dit bestanddeel bevordert peterselie genezing. Want het versnelt het natuurlijke herstelproces van de huid in geval van wonden.

Dit kruid voorziet ook in enkele etherische oliën. Die bezitten antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Ze helpen infecties van de huid te genezen en verlichten een geïrriteerde huid.

Peterselie is ook een hulpmiddel om een luizenplaag te elimineren. Tegelijkertijd vermindert het de irritatie als gevolg van de beten en regelt het de zuurgraad van de hoofdhuid.

6. Lavendelolie

Lavendel is een geneeskrachtige plant die je op erg veel manieren kan gebruiken. Als etherische olie werkt het pijnstillend, herstelt het de lichaamscellen en heeft het een kalmerend effect.

Maar één van zijn voornaamste wapens tegen luizen is zijn welriekende geur. Dankzij deze eigenschap werkt lavendel als een afwerend middel.

  • Breng lavendelolie aan op de hoofdhuid. Dit zal een soort beschermend schild vormen tegen toekomstige luizenaanvallen.

Andere methoden om luizen te verwijderen

Een kam met fijne tandjes

Een kam met fijne tandjes om luizen te verwijderen

Dit soort kam staat ook bekend als een luizenkam. De kam is erg eenvoudig in gebruik omdat hij ontworpen is om neten en luizen tussen de fijne tandjes te vangen.

Het is de bedoeling dat je deze kam op nat haar gebruikt.

  • Dit proces is doeltreffender wanneer je het combineert met een conditioner en alcohol. Want dit zorgt ervoor dat de kam vlot door het haar glijdt en op die manier minder schade toebrengt aan het haar.

Geen rechtstreeks contact

Vermijd contact tussen verschillende hoofden. Dit is vooral nodig op plaatsen waar sociaal contact vereist wordt, zoals in zandbakken of in zwembaden.

Kleding

Kleding wassen om luizen te verwijderen

We raden je aan om alle kledingstukken die de getroffen persoon enkele dagen voor de behandeling gedragen heeft met heet water te wassen. Laat ze daarna op de hoogste temperatuur drogen in de droogtrommel of strijk ze.

Want luizen kunnen niet overleven bij temperaturen hoger dan drieënvijftig graden Celsius.

Als de kledingstukken chemisch gereinigd moeten worden, breng ze dan naar de wasserij of berg ze gedurende twee weken op in plastic zakken. Dit is om te vermijden dat de luizen zich verspreiden.

Persoonlijke voorwerpen

Deel de volgende voorwerpen niet met anderen:

  • pluchen dieren en poppen
  • hoeden
  • handdoeken
  • persoonlijke haarverzorgingsproducten

Reinig de meubelen en de vloeren

Reinig de meubelen en de vloeren om luizen te verwijderen

Zorg ervoor dat er geen haren van de getroffen persoon overal in het huis liggen. Want het is mogelijk dat die haren neten bevatten.

Ga niet op meubelen zitten of liggen die deze persoon pas heeft aangeraakt.

Hoofdluizen kunnen zonder menselijk contact één tot twee dagen overleven.

Neten kunnen echter niet uitgebroed worden zonder menselijke lichaamstemperatuur. Maar het duurt een volledige week voordat ze uiteindelijk sterven, tenzij ze een plek vinden met dezelfde temperaturen.

Opmerking: het is geen goed idee om luizen uit te roken met aërosolen want die kunnen giftig zijn.

Je ziet dus dat de behandelingen om luizen te verwijderen tijd vragen en aandacht voor details. Maar deze natuurlijk alternatieven zijn praktisch en gemakkelijk uit te voeren.

We hopen dat je deze aanbevelingen nuttig vindt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gairí, J. M., et al. “Pediculosis de la cabeza.” Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica 1 (2002): 75-86.
  • López Sánchez, Sebastián. “Guía práctica para el control de piojos.” (2008).
  • Ramírez, M. Soledad, y Marisa Torres. “Pediculus capitis: terapias disponibles.” Revista chilena de infectología20.2 (2003): 111-116.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.