Online therapie is binnen ieders handbereik
De digitale wereld en het internet zijn onze realiteit aan het veranderen. Het gebied van psychotherapie is geen onbekende voor de invloed van technologie, en dit verklaart de opkomst van online therapie.
Traditionele therapie is gevorderd, en hoewel de uitdagingen talrijk zijn, zijn de voordelen onmiskenbaar. Er is echter iets dat we moeten toegeven: we zijn een steeds drukkere samenleving.
We hebben namelijk lange werkdagen, we komen en gaan, we plannen, we organiseren… Tijd is al een schaars goed en we hechten waarde aan zowel directheid als de kwaliteit van de diensten die we ontvangen. Laten we dus eens kijken naar de groeiende trend van online therapie.
Online therapie: een goede kans om wellness te bereiken
Het vakgebied van de psychologie is zich hiervan bewust en ziet in dit perspectief vele voordelen. Onderzoek zoals dat in 2018 werd gepubliceerd in de Journal of Medical Internet Research (Engelse link) wijst ons op iets belangrijks in dit verband. Online therapie vergemakkelijkt de toegang van de bevolking tot psychologische zorg, brengt deze dichterbij en past zich aan zowel schema’s als individuele behoeften aan.
Dus, in een wereld waarin geestelijke gezondheid onze grote verwaarlozing blijft, baant de figuur van de online psycholoog zijn weg met kracht en relevantie. Elke verandering, zoals Albert Ellis altijd zei, kan een goede gelegenheid zijn om het gewenste welzijn te bereiken.
Waarom is online therapie zo populair?
Veel mensen vragen dagelijks online psychologische hulp aan. De redenen waarom ze internet gebruiken als een eerste hulpmiddel om hun behoeften, problemen of levensuitdagingen aan te pakken, zijn talrijk. Ze kunnen echter in een paar punten worden samengevat.
Deze punten omvatten het volgende:
- We hebben de mogelijkheid om onze eigen online psycholoog te kiezen. Het enige dat je hoeft te doen, is het profiel, de ervaring en de specialiteit van elke professional te lezen om degene te kiezen die het beste bij je behoeften past.
- We besparen tijd. Je hoeft niet te reizen of te wachten op afspraken. Maak eenvoudig een afspraak en maak online verbinding met de psycholoog via elk elektronisch apparaat.
- Afstand is geen probleem. Houd er rekening mee dat veel mensen die voor online therapie kiezen, dit doen omdat ze geen therapeut kunnen vinden in de regio waar ze wonen. Het kan ook zijn omdat ze vanwege hun werk in een land wonen waar professionals hun moedertaal niet spreken. In deze gevallen is online counseling hun beste hulpmiddel.
- Nabijheid, intimiteit en discretie. Door online psychologische hulp te ontvangen, creëren we een veilige omgeving. We zijn thuis, voelen ons op ons gemak en vooral ontspannen in een vertrouwde omgeving waar alles onder controle is. Zoiets faciliteert een goede therapeutische alliantie met onze online psycholoog.
Er zijn gratis online psychologen voor tijden van crisis
We gaan allemaal door tijden van crisis. Scheidingen en relatieproblemen, werkproblemen, stress, angst, verslavingen. Als er iets is dat we allemaal weten, is het dat het niet gemakkelijk is om gespecialiseerde psychologische hulp te krijgen als we de traditionele routes volgen.
Door de overbelasting van psychologen en psychiaters in de gezondheidszorg kunnen we te maken krijgen met lange wachtlijsten of zelfs inefficiënte zorg.
We kunnen ons wenden tot de particuliere sector, maar soms zijn de prijzen daar buiten ons budget. Is het ook mogelijk om gratis online therapie te vinden? Sommige professionals kunnen inderdaad bepaalde uren van hun tijd vrijmaken voor gratis hulp. Het is iets incidenteels en ze kunnen ervoor kiezen om deze aandacht via chat of videoconferentie niet aan ons in rekening te brengen.
De online psycholoog is echter, gemiddeld gezien, een gespecialiseerde professional die van zijn werk leeft. Dit therapeutische model is het model dat het beste werkt en het meest geldig is omdat er een toewijding, aandacht aan en een authentieke alliantie met de patiënt is, zodat deze vooruitgang kan boeken en welzijn en evenwicht kan bereiken.
Daarom kunnen we gratis online psychologische hulp zoeken. Het is echter belangrijk om te weten dat het heel gemakkelijk is om een online psycholoog te hebben voor een betaalbare prijs. Op die manier kunnen we een reeks sessies hebben die zeker voordelen van therapeutische vooruitgang zullen garanderen.
Ontdek ook:
Wat is therapietrouw en wat beïnvloedt het?
Online therapie: werkt het echt?
Steeds meer mensen doen het. Wanneer ze klikken en zoeken naar die online psycholoog die het beste bij hun behoeften past, is het gebruikelijk om je af te vragen of het echt zal helpen, of online therapie net zo effectief is als traditionele therapie.
Het antwoord is ja, het is net zo effectief als traditionele therapie. Dit komt door een heel simpel feit: in werkelijkheid verschilt de relatie tussen de psycholoog en de patiënt via teleconferentie niet zo veel van een persoonlijke ontmoeting. Er is een factor die het mogelijk maakt, en het is niets minder dan empathie. Het is empathie die empathie effectief maakt foor een actief vertrouwen tussen twee mensen op te bouwen.
Dankzij deze vaardigheid kunnen goede therapeuten via het scherm emoties bij de patiënt lezen. De emotionele nabijheid is echt, hoeveel kilometers of oceanen jullie ook van elkaar scheiden.
Het is altijd mogelijk om commitments te creëren om te veranderen, om strategieën te faciliteren en om ons te vergezellen op deze reis naar welzijn.
Online psychologen zijn de toekomst en online therapie verandert en past zich beter aan de werkelijke behoeften van mensen aan. Hier kunnen we allemaal van profiteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Lorenzo-Luaces, L., Johns, E., & Keefe, J. R. (2018). The generalizability of randomized controlled trials of self-guided Internet-based cognitive behavioral therapy for depressive symptoms: systematic review and meta-regression analysis. Journal of medical Internet research, 20(11), e10113.
-
Spek, V., Cuijpers, P. I. M., Nyklícek, I., Riper, H., Keyzer, J., & Pop, V. (2007). Internet-based cognitive behaviour therapy for symptoms of depression and anxiety: a meta-analysis. Psychological medicine, 37(3), 319-328.
-
Spek, V., Nyklíček, I., Cuijpers, P., & Pop, V. (2008). Predictors of outcome of group and internet-based cognitive behavior therapy. Journal of affective disorders, 105(1-3), 137-145.