Niets zal ooit goed genoeg zijn

Soms zal niets wat je doet goed genoeg zijn voor anderen, wat je ook doet. Maar weet je wat? De enige verwachtingen waar je aan moet voldoen, zijn die van jezelf.
Niets zal ooit goed genoeg zijn

Laatste update: 10 januari, 2019

Voor sommige mensen zal niets wat je doet goed genoeg zijn en ze zullen er altijd voor zorgen dat je je voelt als een mislukking, hoewel je dat niet bent. Echter, dit zijn echter schadelijke situaties, vooral als de persoon die iets van je verwacht je partner is of een familielid.

Dit soort persoonlijkheden hebben een bepaald doel: om controle over ons uit te oefenen en ons vervolgens volgens hun regels te laten leven.

Geloof het of niet, dit soort relaties komen overal voor. Soms maakt het niet uit wat we zeggen of doen, niets zal goed genoeg zijn voor dat familielid, die vriend of die collega. We hebben volgens hen immers nooit gelijk en we zijn nooit goed genoeg.

Jezelf vrijmaken

In plaats van ons leven te baseren op hoe anderen kunnen reageren, moeten we ons vrijmaken van dit soort relaties die ellende veroorzaken. Hieronder zullen we uitleggen hoe we dit kunnen doen.

Niets is goed genoeg: drie stappen naar vrijheid

Emotionele openheid, actief luisteren en wederkerigheid komen niet veel meer voor deze dagen. Mensen zijn heel ingewikkeld en daarnaast heeft niet iedereen hetzelfde idee van wat “respect” precies inhoudt.

Hieronder zullen we alle facetten bespreken die je in overweging moet nemen:

  • Angsten: Dit zijn gelimiteerde houdingen die er soms voor zorgen dat we de controle willen houden over anderen omdat we bang zijn ze te verliezen. Het komt veel voor dat angst ons anderen laat vernederen zodat we de controle blijven houden. Onszelf geruststellen en onze angsten verstoppen doet ons realiseren hoe laag ons zelfvertrouwen eigenlijk is.
  • De manier waarop we zijn opgevoed: Dit is een sleutelaspect. Opgroeien zonder gezonde banden om veiligheid te geven of de betekenis van het woord respect te leren leidt tot persoonlijke en affectieve vaardigheden.
  • Persoonlijke interesses: Ons eigen egoïsme en onze verlangens. Soms maakt het niet uit hoe we zijn opgevoed, sommige mensen willen de controle over hun hele omgeving uitoefenen en dominantie vaststellen.
Meisje op Bloem

Een beschermend harnas

Dit laat iets simpels zien. Mensen zijn goed in het aantrekken van hun beschermende harnas. Niemand weet wat onder de dikke bescherming zit. Hoe harder het harnas, hoe ingewikkelder het wezen dat erin zit.

We zullen uitleggen hoe je je tegen dit soort mensen beschermt.

Jouw prioriteiten zijn niet mijn prioriteiten

We weten zeker dat je, op een bepaald moment, iets soortgelijks als de situatie hieronder hebt meegemaakt. Vroeg of laat realiseer je je dat waar jij waarde aan hecht misschien niet hetzelfde is als wat anderen belangrijk vinden. Als je ervoor kiest om vegetarisch te gaan eten bijvoorbeeld, maakt je familie deze beslissing misschien belachelijk.

Als je een nieuwe partner meebrengt, zegt je familie misschien dat je iets beters verdient. In plaats van je vernederd te voelen, moet je een aantal dingen begrijpen:

  • Iedereen heeft verschillende meningen, maar sommige mensen kiezen ervoor om hun ideeën aan anderen op te dringen in plaats van anderen te respecteren en met rust te laten, waarbij ze geloven dat ze superieur zijn aan anderen.

Denk hieraan

Dit is niet goed. Iedere keer dat je jezelf in zo’n situatie bevindt, denk dan hieraan:

  • Onze levens draaien niet om anderen: we zijn vrij en hebben het recht om ons leven met waardigheid te leven.
  • Daarom heeft niemand het recht om ons te vertellen wat we moeten doen om gelukkig te zijn.
Vrijheid

Wat me gelukkig maakt, is goed voor me

Als wat je doet of zegt je gelukkig maakt, is dat wat belangrijk is. Je keuzes bepalen wie je bent en iedere stap die je maakt markeert een pad dat alleen het jouwe is en van niemand anders.

  • Denk eraan dat als anderen je bekritiseren of jouw keuzes niet accepteren, dat hun probleem is. Niet dat van jou. We moeten ons bewust zijn van onze eigen wensen.
  • Als we ons leven leven om anderen te behagen en proberen te voldoen aan hun verwachtingen, zou ons eigen leven geen betekenis meer hebben. Het creëren van ons eigen geluk vergt moed, zelfbewustzijn en vechten voor wat je verdient.

Het leven is te kort om te leven volgens de verwachtingen van anderen

We maken allemaal fouten en degenen die echt om ons geven zullen ons helpen het beter te doen. Iemand die je altijd verbetert en je naar beneden haalt helpt je niet – ze veroorzaken in plaats daarvan de schade.

  • Als je iemand kent die zo is, moet je begrijpen dat ze nooit zullen veranderen. Het is vooral moeilijk als iemand zich niet kan inleven of geen respect kan tonen.
  • Niets werkt beter dan eraan te denken dat het leven te kort is om ongelukkig te zijn. Zorg ervoor dat je je eigen prioriteit bent. Als niets goed genoeg is voor deze persoon is, accepteer dat en laat het los.
Danseres

Je weet dat de dingen die je doet goed zijn omdat je ze doet volgens jouw eigen persoonlijkheid en waarden. Laat niemand deze balans verstoren of je zelfvertrouwen beschadigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.