Schud je nervus vagus wakker en stimuleer de algehele gezondheid
Menselijke wezens hebben twaalf paar zenuwen die beginnen in de hersenen. Van deze zenuwen is de tiende absoluut de meest interessante en de meest krachtige: dat is de nervus vagus.
De nervus vagus is een onderdeel van het parasympathisch zenuwstelsel en heeft een erg interessante taak. Het is de zenuw die je helpt te ontspannen en een toestand van rust te bereiken om stress en angst te bestrijden. Bovendien helpt hij je te genieten van een gevoel van welzijn dat essentieel is voor een betere levenskwaliteit.
Niet iedereen beseft hoe belangrijk deze zenuw in je lichaam is. Het is gemakkelijk te zien waarom dit zo is. Mensen zijn meer gericht op externe prikkels dan dat ze geduldig en intuïtief luisteren naar hun eigen lichaam.
Verder in het artikel zullen we je voorstellen om een half uur voor jezelf vrij te maken. Nu zal je leren hoe je je nervus vagus kan ‘wakker maken’ en kunt zorgen voor een betere levenskwaliteit. Als je dit in je dagelijkse leven toepast, zul je de veranderingen zien. Ben je er klaar voor?
Waar bevindt zich de nervus vagus?
De nervus vagus werd vroeger de nervus pneumogastricus genoemd. Deze zenuw begint in de medulla oblongata en vervolgt dan zijn lange en fascinerende reis door de:
- Keelholte
- Slokdarm
- Strottenhoofd
- Luchtwegen
- Hart
- Maag
- Pancreas
- Lever
De nervus vagus passeert ook door verschillende slagaders en motorvezels.
Je zou de nervus vagus een langeafstandssnelweg kunnen noemen die de voorkant van je lichaam doorkruist terwijl hij de volgende taken uitvoert:
- Geeft je gevoeligheid.
- Stimuleert de spieren van de stemholte en helpt bij de communicatie.
- Houdt de ademhaling onder controle.
- Stimuleert de productie van oxytocine (het hormoon dat liefde en moederlijke binding bepaalt).
- Reguleert de functie van de lever en van de pancreas.
- En nog een grappig feit: hij stopt de hik.
Lees ook dit : 5 tips om de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren
Het is een structuur die verbonden is met de gezondheid van het hele lichaam
Dit ervaren we allemaal elke dag: na het eten van een grote maaltijd bekruipt je een gevoel van vermoeidheid, als een soort slaperigheid waardoor je op de bank wil gaan liggen of een dutje wilt doen. Dit gevoel wordt gecontroleerd door de nervus vagus.
Na het eten gebruikt het lichaam veel energie om het voedsel te verteren.
De nervus vagus veroorzaakt een reeks prikkels die aanzetten tot ontspannen. Het resultaat is dus de welbekende slaperigheid.
- Naast het besturen van de vertering houdt de nervus vagus ook het hart in het oog en zorgt hij ervoor dat het niet te opgewonden raakt.
- Sommige mensen lijden aan een aandoening met de naam ‘vasovagaal syndroom‘.
Wat gebeurt er bij dit syndroom? Wanneer iemand te opgewonden raakt, of het nu bij een gevoel van vrees of van affectie is, dan veroorzaakt de nervus vagus bewustzijnsverlies. Met andere woorden: de persoon valt flauw. Uiteraard is dit een extreem geval.
- De nervus vagus houdt ook het immuunsysteem en de vernieuwing van de cellen onder controle.
- Een andere functie van deze fascinerende zenuw is dat hij je een verzadigd gevoel geeft.
- Aangezien hij heel dicht verbonden is met het verteringssysteem, treedt hij ook op als een regulator. De nervus vagus zegt je wanneer je genoeg hebt en stuurt je eetlust wanneer je gestrest bent.
Zoals je ziet, helpt de nervus vagus op heel wat vlakken: ontspanning, verzadigd zijn, je lichaamsgewicht, je angst of je gebrek aan angst… Het is absoluut een erg interessante structuur.
Ontdek ook dit: Hoe yoga het leven veranderde van een 87-jarige vrouw
Techniek om je nervus vagus ‘wakker te maken’
Dit is een eenvoudige techniek. Je hoeft er ook niet meer dan een half uur van je tijd aan te besteden, maar je moet de techniek wel elke dag toepassen en steeds op hetzelfde moment van de dag.
Je zal zien dat het veel lijkt op elke andere mindfulnesstechniek die je kan gebruiken om te ontspannen. De kern is altijd een vorm van gecontroleerd ademen.
Laten we eens kijken wat je moet doen:
- Doe losse, comfortabele kleding aan.
- Ga liggen op een hellend oppervlak. Zorg ervoor dat je hoofd lager ligt dan je voeten (Trendelenburg-positie).
- Leg een koele, vochtig doek op je voorhoofd.
- Adem in door je neus gedurende zes seconden. Vul het lagere deel van je buik met lucht (abdominaal ademen).
- Hou de lucht gedurende zes seconden vast terwijl je de buik samentrekt, alsof iemand je op elk moment zal slaan.
- Adem nu diep uit gedurende zeven seconden. Je pompt je buik op terwijl je tegelijkertijd je lippen samenperst alsof je een kaars uitblaast (dit is de beste manier om de nervus vagus te verbinden met zuurstof en te activeren).
- Herhaal de oefening zeven keer.
- Om te eindigen, ga je langzaam weer zitten. Wacht nog vijf minuten voordat je gaat staan. Ontspan. Zodra je staat, is het een goed idee om een glas koel water te drinken.
Zoals je hebt gezien, is dit een eenvoudige oefening om de nervus vagus wakker te maken. Het draait echt alleen om de manier van ademen. De techniek toont een manier van ademhalen die de belangrijke lichaamsfuncties opnieuw activeert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Piñeiro, D. (2012). La estimulación del nervio vago aumenta el tamaño del infarto de miocardio en un modelo experimental : ¿ paradoja u oportunidad ? REVISTA ARGENTINA DE CARDIOLOGÍA.
- Rodríguez-Bustabad, M. T., Pérez-García, E., Ysa-Figueras, A. Y., Bardón-Valcarce, F., Vela-Orus, P., Del Campo-Garrido, A., & García-Alonso, J. A. (2006). Paraganglioma de nervio vago. Angiologia. https://doi.org/10.1016/S0003-3170(06)74963-X
- Rodríguez, C. M., Naranjo, S., & Carbajo, M. (2015). Schwannoma intratorácico del nervio vago. Archivos de Bronconeumologia. https://doi.org/10.1016/j.arbres.2014.06.015
- Mosqueira, A. J., López-Manzanares, L., Canneti Heredia, B., Barroso, A., García-Navarrete, E., Valdivia, A., & Vivancos, J. (2013). Estimulación del nervio vago en pacientes migrañosos. Revista de Neurologia.