Drie natuurlijke middelen tegen netelroos
Netelroos of urticaria is een vaak voorkomende huidaandoening die je op elke leeftijd kunt krijgen. Het uit zich vaak door middel van rode, grote, jeukende bultjes die erg vervelend kunnen zijn. Maar heb je weleens gehoord van natuurlijke middeltjes tegen netelroos?
Het is een van de meest voorkomende huidziektes. Vrouwen lopen een iets groter risico om last te hebben van netelroos. Het komt meestal voor na de puberteit, maar het kan op elke leeftijd ontstaan. Als je op de bultjes drukt, dan verdwijnen ze niet (wat betekent dat het geen blaren zijn) net zoals bij andere verwondingen het geval is.
Jeuk kan ook voor komen buiten het geïnfecteerde gebied. Je kunt netelroos op je hele lichaam krijgen. De laesies verdwijnen meestal binnen een paar uur uit zichzelf.
Zoals we al aangaven is jeuk het meest vervelende symptoom en daarom hetgeen dat bestreden zou moeten worden.
Misschien ook interessant: Alles wat je moet weten over het behandelen van wondroos
Oorzaken
Als je een allergische reactie op een stof hebt, geeft je lichaam histamine en andere stoffen af aan de bloedsomloop. Dit veroorzaakt jeuk, zwellingen en andere symptomen. Netelroos komt het meeste voor.
Angio-oedeem is de ontsteking van dieperliggende weefsels die soms voor komt bij netelroos. Het kan over het hele lichaam ontstaan. Als het rond de mond of keel optreedt dan kunnen de symptomen extra heftig zijn. In sommige gevallen kunnen zelfs de luchtwegen worden geblokkeerd.
Symptomen
Het meest voorkomende symptoom is jeuk tezamen met rode plekken. Als deze erg groot zijn (groter dan 20 centimeter) dan is de verkleuring in het midden vaak lichter en vormen ze ringen.
Vaak ontstaan en verdwijnen uitbraken van netelroos spontaan. Een plek kan zelfs enkele uren zichtbaar zijn en vervolgens verdwijnen en ergens anders verschijnen. Voordat de symptomen op de huid ontstaan, kunnen patiënten ook de volgende symptomen ervaren:
- Het verlies van eetlust
- Ongemak
- Hoofdpijn
- Gewrichtspijn
- Buikpijn
- Diarree
- Koorts
Natuurlijke middelen tegen netelroos
1. Ui
Uien zijn rijk aan zwavel die onderdeel is van de etherische oliën en die de karakteristieke smaak en geur veroorzaken. Uien bevatten ingrediënten die het verdedigingsmechanisme van het lichaam kunnen versterken.
Daarnaast bevat het disulfide ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die helpen bij het bestrijden van virussen. Je kunt ui ook gebruiken tegen netelroos.
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 zwachtel van 20 centimeter
Bereiding
- Snijd de ui in ringen en breng deze aan op de aangedane huid.
- Gebruik de zwachtel om de uien op hun plek te houden.
- Laat dit een uur zitten en was de huid vervolgens af met koud water.
Lees ook: 8 onbekende voordelen van uien
2. Aloëvera
Aloëveragel bevat sterke antioxidanten die toebehoren aan de grote familie van bestanddelen die polyfenolen heten. Deze polyfenolen helpen, tezamen met de andere bestanddelen van aloëvera, met het voorkomen van de groei van bepaalde bacteriën die infecties en huiduitslag kunnen veroorzaken.
Ingrediënten
- 2 aloëverastengels
Bereiding
- Snij allereerst de aloëverastengels doormidden zodat je bij de gel kunt komen.
- Breng de gel aan op het geïnfecteerde gedeelte van de huid en laat het vervolgens 2 uur inwerken.
- Daarna was je het af met water.
3. Kamillethee
Het staat buiten kijf dat kamille een erg effectief kruid is bij het verzachten van jeuk die wordt veroorzaakt door een allergie. Het is één van de beste oplossingen om jeuk te verlichten.
Het verzacht en hydrateert de huid en helpt ook tegen zwellingen. Daarnaast herstelt het de huid.
Ingrediënten
- 1 theelepel met kamillebloemen (15 gram)
- 1 kopje water (250 ml)
Bereiding
- Kook het water met de kamillebladeren.
- Laat dit een paar minuten trekken, verwijder daarna de pan van de hittebron en laat het nog 7 minuten trekken.
- Na de aangegeven tijd zeef je de thee, drink je het warm op en wacht je vervolgens op het resultaat.
Om jezelf te beschermen tegen netelroos moet je een uitgebalanceerd dieet volgen, veel groentes eten en veel water drinken om je huid te hydrateren. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede persoonlijke hygiëne hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Wedi, B., Wieczorek, D., Raap, U., & Kapp, A. (2014). Urticaria. JDDG – Journal of the German Society of Dermatology. https://doi.org/10.1111/ddg.12441_suppl
- Kaplan, A. P., & Greaves, M. (2009). Pathogenesis of chronic urticaria. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2009.03256.x