Natuurlijke behandelingen voor melasma

Als je last hebt van donkere vlekken op je huid kan dit vooral voor je zelfvertrouwen een probleem zijn. Naast de tips die wij hier noemen, heb jij ook nog tips die je wilt delen?
Natuurlijke behandelingen voor melasma

Laatste update: 04 december, 2018

Melasma betekent de aanwezigheid van donkere vlekken op de gezichtshuid. Het is een vrij vaak voorkomende huidaandoening die vooral jonge vrouwen met een lichtere of olijfkleurige huid treft. In dit artikel leer je meer over de kenmerken, oorzaken en natuurlijke behandelingen voor melasma.

Oorzaken van melasma

Deze huidaandoening linkt men vaak aan onevenwichtigheden in verband met de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen. Dat is de reden waarom de symptomen vaak voorkomen bij:

 • Zwangere vrouwen.
 • Vrouwen die anticonceptiemiddelen innemen.
 • Zij die een hormonale therapie ondergaan tijdens menopauze.

Deze aandoening steekt voornamelijk de kop op bij een overmatige blootstelling aan de zon. Dit is waarom melasma vaak wordt aangetroffen bij vrouwen in tropische klimaten of tijdens de zomerperiode. Andere gevallen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:

 • Een hoge mate van stress.
 • Bijwerkingen van cosmetica.
 • Medicijnen.
 • Erfelijkheid.
 • Een slechte werking van het schildklierhormoon.

Kenmerken van melasma

Er is slechts één duidelijk symptoom van melasma: het geleidelijk aan veranderen van de kleur van de gezichtshuid. Daardoor kun je je zorgen beginnen te maken over de fysieke uitstraling van je huid.

Dergelijke vlekken hebben bijna altijd een gelijkmatige bruine kleur. Deze vlekken verschijnen afwisselend op het voorhoofd, de wangen, de neus en de bovenlip. Ze zijn gewoonlijk symmetrisch; de vlekken lijken hetzelfde aan beide zijden van het gezicht.

Behandelingen

Medische behandelingen kunnen bestaan uit bijvoorbeeld:

 • Crèmes die kojinezuur en azelaïnezuur of hydrochinon en tretinoïne bevatten.
 • Het afschilferen van de vlekken met steroïden of chemische crèmes.
 • Laserbehandelingen die bestaan in ernstige gevallen.

Vaak worden hormonale behandelingen die het probleem veroorzaken ook gestopt. Ook kan je wachten tot het einde van de zwangerschap om te zien of de symptomen al dan niet blijven.

Met een adequate behandeling verdwijnt melasma gewoonlijk in de meeste gevallen na een paar maanden. Het probleem kan echter opnieuw verschijnen indien een vrouw opnieuw zwanger wordt of begint met een nieuwe hormoonbehandeling.

Artsen raden in verband met deze vlekken ook aan om een goede zonnebrandcrème te gebruiken. Deze kan je helpen te beschermen tegen de zon, waardoor je tegelijkertijd ook een bescherming geniet tegen kanker en een rimpelige huid.

Huismiddeltjes om donkere vlekken of melasma te bestrijden

Met slechts een paar ingrediënten die je in huis hebt kun je goede natuurlijke behandelingen ontwikkelen die de bruine vlekken in je gezicht, die zijn verschenen tijdens je zwangerschap, anticonceptiekuur of door een willekeurig geneesmiddel tijdens je menopauze, te verwijderen.

Je moet weten dat melasma wordt veroorzaakt door een toename van de productie van melanine. Deze stof is verantwoordelijk voor de kleur van je huid.

Natuurlijke behandelingen voor melasma

Sommige mensen zeggen dat melasma vooral voorkomt bij vrouwen met een donkere huid. Anderen zeggen dat vooral vrouwen met een olijfkleurige huid risico lopen. Weer anderen zeggen dat voornamelijk vrouwen die een bleke huid hebben het meest getroffen worden door deze aandoening.

Het goede nieuws is dat er natuurlijke remedies bestaan om dit esthetisch probleem op te lossen.

Natuurlijke remedies voor melasma

Zelfgemaakt middeltje met bananen

Pureer één banaan en breng deze pasta vervolgens aan op de donkere vlekken gedurende vijftien minuten. Spoel het daarna af met warm water. Doe dit vier keer per week.

Zelfgemaakt middeltje met aubergine:

Snijd eerst een aubergine in schijfjes en verwijder de pulp. Maak hiervan vervolgens een kompres en leg het gedurende vijftien minuten op je huid. Maak je huid daarna schoon met water. Je kan dit tot drie keer per week doen.

Zelfgemaakte remedie met Black Balsam (kruidenlikeur)

4 of 5 druppels moeten volstaan. Deze druppels moet je toevoegen aan een eiwit. Klop dit mengsel goed en pas het vervolgens toe op de donkere vlekken. Doe dit twee keer per dag, één keer in de ochtend en één keer ‘s avonds.

Zelfgemaakte remedie met waterstofperoxide

Veeg een watje gedrenkt in waterstofperoxide over je gezicht voordat je naar bed gaat.

Masker om donkere vlekken te elimineren

Mix 2 eetlepels melkpoeder, 4 eetlepels honing en 2 eetlepels citroensap totdat het een homogene pasta vormt. Smeer het vervolgens op je gezicht en laat het ongeveer twintig minuten zitten. Was dit daarna schoon en breng een laag natuurlijke yoghurt aan. Laat dit tien minuten intrekken en spoel het af.

Zelfgemaakte remedie van ui en azijn

Stamp eerst een ui fijn en meng het met een beetje azijn. Breng dit mengsel vervolgens aan op de donkere vlekken en laat het vijftien minuten zitten. Als het begint te branden of als je huid geïrriteerd aanvoelt, moet je het onmiddellijk afspoelen.

Natuurlijke remedies voor melasma tijdens de zwangerschap

Mensen die aanleg hebben om donkere vlekken of melasma te krijgen omdat deze aandoeningen voorkomt bij familieleden moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen. Dit is namelijk een erfelijke aandoening.

 • Vermijd de zon en draag altijd een hoge factor zonnebrandcrème wanneer je naar het strand of de bergen gaat, elke dag.
 • Neem liever niet de pil.
 • Vermijd het ondergaan van andere vormen van hormonale behandelingen.
Natuurlijke remedies voor melasma en welke behandeling je moet kiezen

Nog enkele tips

 • Het is noodzakelijk om heel voorzichtig te zijn bij de keuze van een behandeling voor melasma, zelfs als de behandeling een zelfgemaakte remedie is. Als het namelijk een erg schurend of sterk middel is, kan het het tegenovergestelde effect hebben en de situatie juist verergeren.
 • Donkere vlekken komen vaker voor bij vrouwen tussen de 20 en 50 jaar.
 • Er is geen definitieve genezing voor melasma. Wel is het mogelijk om het uiterlijk en de kleur van de vlekken minder opvallend te maken, als ze wellicht terugkomen bij de volgende zwangerschap, als je weer start met anticonceptie of als je je huid dagelijks blootstelt aan de zon.
 • Het grootste probleem veroorzaakt door donkere vlekken is esthetisch en heeft vooral te maken met je uiterlijke verschijning. Het heeft verder geen andere symptomen en is ook niet schadelijk voor het lichaam.
 • In sommige gevallen kunnen deze donkere vlekken verdwijnen zonder behandeling, bijvoorbeeld nadat je bent bevallen.
 • Er zijn professionele behandelingen die melasma of donkere vlekken kunnen elimineren, waaronder microdermabrasie, chemische peeling en laserbehandelingen. Deze behandelingen worden echter alleen aangeboden bij de meest ernstige of vergevorderde gevallen.
 • De beste manier om donkere vlekken te behandelen is door een bezoek aan een dermatoloog te brengen.Wacht niet te lang.  Je kunt je uiterlijk namelijk in een kwestie van weken al verbeteren.

Afbeeldingen met dank aan Sicchickk 71, Edwin & Telly Tofslie, trec_lit, Ophelie Baudelaire, Michael Chen, Greg Peverill Conti.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • RUBINO, J. (2017). beyond the glow. Delicious Living.
 • TOPICAL TREATMENT OF MELASMA

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.