Nachtelijke polyurie en de behandeling ervan
Nachtelijke polyurie is een aandoening die de nachtelijke slaap onderbreekt vanwege de drang om te plassen. Het zorgt ervoor dat je ‘s nachts vaker naar de badkamer gaat dan overdag, wat een grote impact kan hebben.
De drang om te plassen neemt normaal gesproken toe naarmate je ouder wordt en dit komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het kan verschillende oorzaken hebben volgens de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp (Spaanse link).
Als iemand ‘s nachts meer dan twee keer opstaat kan dit een probleem worden. Nachtelijke polyurie wordt ook wel nycturie genoemd. Het kan een negatief effect beginnen te hebben op de dagelijkse activiteiten, waardoor de kwaliteit van leven van degene die er last van heeft wordt aangetast.
Oorzaken van nachtelijke polyurie
Er zijn een paar verschillende zaken die dit probleem kunnen veroorzaken. Ten eerste kan het drinken van veel vloeistoffen in de late namiddag, of het drinken van koffie of alcohol na het eten, leiden tot nycturie.
Daarnaast kunnen urineweginfecties ook de frequentie van urineren ‘s nachts verhogen. Ook het hebben van hoge calciumspiegels in het bloed of het nemen van medicijnen zoals diuretica kan dit veroorzaken.
Bovendien zijn er andere aandoeningen en oorzaken die nachtelijke polyurie tot gevolg kunnen hebben zoals wordt aangegeven in de MSD-handleiding (Spaanse link). Een paar voorbeelden hiervan zijn onder andere:
- slecht gecontroleerde diabetes.
- zwangerschapsdiabetes of diabetes insipidus.
- hartfalen.
- oedeem in de onderste ledematen.
- slaapproblemen of -aandoeningen, zoals slaapapneu.
- inname van bepaalde medicijnen.
Diagnose van nachtelijke polyurie
Als je denkt dat je last van nachtelijke polyurie hebt is het een goed idee om bij te houden wanneer je je blaas ledigt. Dit zal bovendien de arts helpen om een juiste diagnose te stellen. Gedurende twee dagen moet je een aantal zaken bijhouden en opschrijven:
- de hoeveelheid vloeistof die je drinkt.
- het aantal keren dat je naar de badkamer gaat.
- de hoeveelheid urine die je produceert.
- de medicijnen die je gebruikt.
- eventuele urineweginfecties.
- alle gerelateerde symptomen.
Vervolgens zal de arts deze gegevens bekijken om de oorzaken en de beste behandeling voor elke individuele patiënt te achterhalen. Daarnaast kan je arts een urinetest aanvragen om de urine te laten onderzoeken en te kijken of er sprake is van een aandoening die nachtelijke polyurie veroorzaakt.
Symptomen
Het belangrijkste symptoom van deze aandoening is slapeloosheid. Normaal gesproken zou je 6 tot 8 uur achter elkaar moeten kunnen slapen zonder naar de badkamer te gaan. Bij patiënten met nachtelijke polyurie wordt hun slaap meer dan eens onderbroken om te plassen. Dit kan hun normale slaapcyclus verstoren en leiden tot vermoeidheid.
Een ander symptoom dat kan worden veroorzaakt door deze aandoening is polyurie overdag. Bij nachtelijke polyurie produceert je lichaam meer dan 2 liter urine terwijl je slaapt. Polyurie overdag is hetzelfde probleem, maar dan overdag.
Het is ook mogelijk dat je ‘s nachts meer urine produceert dan je blaas kan opslaan, wat betekent dat het lichaam ‘ s nachts wat urine moet lozen.
Bekijk dit artikel eens:
Wat is de behandeling voor nachtelijk bedplassen?
Kan nachtelijke polyurie voorkomen worden?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een reeks preventieve maatregelen aan waarmee je kunt proberen de gevolgen van dit probleem te minimaliseren. Sommige adviezen zijn nauw verwant aan de oorzaken van deze ziekte:
- Probeer ‘s middags niet veel te drinken. Vermijd ook het drinken van alcohol en het gebruik van stimulerende middelen.
- Ga regelmatig naar het toilet, vooral overdag en voor het slapen gaan.
- Eet veel groenten, fruit, peulvruchten en soja. Verminder daarentegen de consumptie van rood vlees, verzadigd vet, zout, suiker en calcium.
- Ga na het eten even liggen.
- Vermijd lange reizen, constipatie en vochtigheid.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
- Voorkom overgewicht en diabetes.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
6 dingen die je moet weten over urine-incontinentie
Behandeling
Als je denkt dat je nycturie hebt moet je naar de dokter gaan. Indien nodig kan hij je doorverwijzen naar een uroloog. De behandeling hangt af van de oorzaken.
De behandelingsopties voor deze ziekte kunnen verschillende farmacologische interventies of behandelingen omvatten. Voor medicijnen zijn enkele maatregelen waar je rekening mee moet houden:
- Als je momenteel met diuretica wordt behandeld, neem deze dan 6 uur voordat je naar bed gaat.
- Doe midden in de middag een dutje.
- Doe je benen omhoog als je rustig zit.
- Draag compressiekousen, deze kunnen helpen om vochtophoping te voorkomen.
Anderzijds zal farmacologische behandeling bestaan uit het innemen van anticholinergica (Spaanse link). Deze medicijnen kunnen de symptomen van een overactieve blaas verminderen.
Ook kunnen bepaalde diuretica helpen bij het reguleren van de urineproductie. Ten slotte kunnen andere medicijnen zoals desmopressine ervoor zorgen dat de nieren minder urine aanmaken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Lane, T. (2016). Nocturia. Surgery (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2016.04.004
- Kurtzman, J. T., Bergman, A. M., & Weiss, J. P. (2016). Nocturia in women. Current Opinion in Urology. https://doi.org/10.1097/MOU.0000000000000287
- Ancoli-Israel, S., Bliwise, D. L., & Nørgaard, J. P. (2011). The effect of nocturia on sleep. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2010.03.002
- Madhu, C., Coyne, K., Hashim, H., Chapple, C., Milsom, I., & Kopp, Z. (2015). Nocturia: Risk factors and associated comorbidities; Findings from the EpiLUTS study. International Journal of Clinical Practice. https://doi.org/10.1111/ijcp.12727
- Nishizawa, O. (2010). Clinical guidelines for nocturia. International Journal of Urology. https://doi.org/10.1111/j.1442-2042.2010.02527.x