Moet je je relatie redden door ontrouw te negeren?

Bedrog kan zelfs de sterkste de banden verbreken, maar als het op liefde aankomt, opent vergeving nieuwe wegen en maakt het de relatie sterker. Dit roept de vraag op: moet je je relatie redden door ontrouw te negeren?
Moet je je relatie redden door ontrouw te negeren?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ontrouw negeren en proberen het vertrouwen in je relatie te herstellen is mogelijk, maar het is niet eenvoudig. Overspel is zo oud als het huwelijk. Lange tijd konden mannen met weinig of geen gevolgen vreemdgaan. Dit werd ondersteund door biologische en evolutionaire theorieën die hun behoefte om ontrouw te zijn rechtvaardigden.

In de moderne tijd begon een meer progressieve samenleving dit echter te veroordelen. Dit was het gevolg van de ideeën over gezonde gezinnen als basis van de samenleving steeds belangrijker begonnen te worden.

Het omgaan met ontrouw is geen gemakkelijke taak en kan in veel gevallen leiden tot het einde van een relatie. Als er aan beide kanten echter interesse is om de relatie voort te zetten, dan hoeft overspel niet het einde te betekenen. Het gaat om de houding van degenen die erbij betrokken zijn en bepaalde houdingen vormen de basis voor verzoening.

Is het mogelijk om te herstellen van ontrouw?

Knuffelend stel

Vertrouwen is de basis van elke relatie. Het kost tijd en moeite om het op te bouwen en toch kan het in een paar seconden afbreken. Was jij het die ontrouw was? Het is normaal dat mensen momenten van ontkenning, shock, woede, depressie, wanhoop en verwarring doormaken.

Na de eerste emoties, kunnen mensen echter in het dilemma terechtkomen om hun relatie te redden door ontrouw te negeren of de relatie te beëindigen. De volgende twee dingen moeten worden overwogen om een tweede kans mogelijk te maken:

  • Liefde
  • Berouw

Zowel het feit dat je van je partner houdt en dat hij van je houdt, naast het besef dat hij oprecht spijt heeft van het bedrog richting jou en de relatie die jullie samen hebben, zijn zeer belangrijke redenen om de situatie te overwinnen.

Praat met elkaar

Communicatie is de sleutel tot gezonde relaties. Ga zitten met je belangrijke wederhelft en praat. Analyseer en praat over wat er mis ging met de liefdevolle band, waardoor jij of je wederhelft contact zocht met een andere persoon. Laat je niet overmannen door je emoties.

Leef een tijdje uit elkaar

Een pauze nemen van je toewijding kan precies zijn wat je nodig hebt als je overweegt je huwelijk te redden en de ontrouw te negeren. Een tijdje van elkaar gescheiden leven kan jullie beiden helpen om opnieuw te evalueren waar de echte problemen in jullie relatie liggen.

Breng veranderingen aan

Je hebt alle emoties uitgehuild, uitte wat je voelde en hebt verteld wat je van het bedrog vond. Nu is het echter tijd om te genezen en verder te gaan. Afhankelijk van de redenen waarom je partner je bedrogen heeft, probeer je die veranderingen aan te brengen die je relatie nodig heeft.

Huwelijksbegeleiding zoeken

Als je ondanks al je pogingen de vorige punten in de praktijk hebt gebracht en je kunt nog steeds niet over de woede heen komen, bezoek dan een huwelijkstherapeut(e). Volg de suggesties op van de professional die je mogelijk kan helpen om je relatie te redden.

Wat zijn de oorzaken van ontrouw?

Stel in bed

Hoewel elk geval specifieke kenmerken heeft, zijn er enkele veel voorkomende redenen waarom personen hun partners bedriegen:

  • Een gebroken hart: het gevoel dat de liefde voorbij is in de relatie, omdat je niet langer de seksuele en romantische intensiteit van de eerste weken, maanden of jaren voelt, kan mensen ertoe aanzetten om andere opties te zoeken.
  • Onzekerheid: men voelt zich inferieur aan de partner en ontrouw dient om de waarde op de liefdesmarkt te herbevestigen en het gevoel van eigenwaarde te versterken.
  • Eentonigheid: ook al kan een relatie in het algemeen bevredigend zijn, op een gegeven moment vindt één van de partijen elke dag hetzelfde saai worden en wil daarom iets anders proberen.

Heeft ontrouw negeren een positieve kant?

Soms is het moeilijk te begrijpen, maar ontrouw kan een positieve kant hebben. Het kan een kans zijn om elkaar weer te leren kennen en een relatie nieuw leven in te blazen.

Dankzij de chaos vinden sommige stellen een nieuw begin en zijn ze in staat om diepe, eerlijke en open gesprekken te voeren, zoals ze dat al tientallen jaren niet meer hebben gedaan.

Wanneer we op het punt staan om iemand die belangrijk voor ons is te verliezen, zorgt het ervoor dat we onze relatie met hen opnieuw evalueren. Bovendien kunnen zelfs die stellen die seksueel lusteloos zijn geweest, na zo’n shock soms de vlam weer aanwakkeren. De angst voor verlies versterkt het verlangen.

Zaken kunnen een dubbel perspectief hebben. Ten eerste is er schade en verraad, en ten tweede is er groei en zelfontdekking . Het is dus mogelijk om een relatie na ontrouw te redden en een nieuwe weg in te slaan.

Onthoud echter dat om te herstellen, het essentieel is dat beide betrokken personen in een relatie geïnteresseerd en bereid zijn om de problemen op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Batista da Costa, C., & Mara Bosetto Cenci, C. (2014). A Relação Conjugal Diante da Infidelidade: A Perspectiva do Homem Infiel. Pensando Famílias.
  • Bird, M. H., Butler, M. H., & Fife, S. T. (2007). The process of couple healing following infidelity: A qualitative study. Journal of Couple & Relationship Therapy, 6(4), 1-25.
  • Glass, S. P. (2002). Couple therapy after the trauma of infidelity.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.