Misselijkheid en braken door chemotherapie voorkomen

Het behandelen van misselijkheid en braken geassocieerd met chemotherapie is altijd een belangrijk onderwerp geweest in de wereld van de oncologie. De kwaliteit van leven van de patiënt hangt af van het goed beheersen van dit nadelige effect.
Misselijkheid en braken door chemotherapie voorkomen
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Patiënten zijn het meest bang voor misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie. Dit is een van de meestvoorkomende bijwerkingen. Het voorkomen ervan kan de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren en als gevolg daarvan zullen patiënten zich eerder aan de behandeling houden.

Tegenwoordig hebben we een groot aantal opties voor het voorkomen van misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie. Patiënten gebruiken ze echter vaak verkeerd. Misschien zijn ze er niet aan gewend of voelen ze zich er beter bij als ze ze overmatig gebruiken.

De risico’s rond misselijkheid en braken veroorzaakt door chemotherapie zijn afhankelijk van de patiënt en de behandeling. Beide factoren kunnen bepalen hoe aanwezig deze bijwerking is.

Classificatie van misselijkheid en braken door chemotherapie

Afhankelijk van wanneer de patiënt aan deze symptomen lijdt, kan misselijkheid en braken in drie hoofdgroepen worden ingedeeld:

  • Acuut braken: dit gebeurt binnen de eerste 24 uur na de chemotherapie.
  • Vertraagd braken: de eerste tekenen van aan chemotherapie gerelateerde misselijkheid en braken kunnen na de eerste 24 uur optreden. Na toediening van de behandeling kan dit 6-7 dagen aanhouden. Cisplatine is het chemotherapie-medicijn dat vaak aan dit nadelige effect wordt gekoppeld.
  • Anticiperend braken: dit gebeurt in het algemeen binnen 24 uur voorafgaand aan de chemotherapie. Rapporten tonen aan dat na de derde of vierde cyclus 20-40% van de patiënten anticiperend braken ervaart.
Patiënt ondergaat chemotherapie

Preventie

Behandelingen en preventiemethoden kunnen variëren, afhankelijk van het type ziekte dat de chemotherapie-medicatie veroorzaakt.

Acuut braken

De belangrijkste geneesmiddelen die misselijkheid en acuut braken helpen voorkomen, zijn al jaren:

  • dopaminerge antagonisten
  • antihistaminica
  • corticosteroïden
  • cannabinoïden
  • benzodiazepines

Hoewel deze medicijnen een verschillende effectiviteit hebben, kunnen ze ook ernstige bijwerkingen veroorzaken. Sinds de receptorantagonist serotonine verscheen, is er nu een nieuwe klasse geneesmiddelen beschikbaar. Deze zijn effectiever en hebben minder frequente en minder ernstige bijwerkingen.

Bij gelijkwaardige doses zijn de vier bestaande 5-HT3-receptorantagonisten – ondansetron, granisetron, dolasetron, tropisetron – even effectief in het voorkomen van braken veroorzaakt door matige of sterk emetische chemotherapie. De beslissing welke te gebruiken moet gebaseerd zijn op:

  • Beschikbaarheid
  • Gemak
  • Kosten
  • Bijwerkingen

Vertraagd braken

Vertraagd braken is meestal moeilijker te behandelen dan acuut braken. Aangezien dit een nadelig effect is dat de patiënt gewoonlijk thuis ervaart, zijn de manieren waarop het kan worden gecontroleerd minder.

De persoonlijke en gezinsimpact is ook groter. Zolang er dus een risico is op vertraagde misselijkheid en braken, moet de patiënt correct worden geïnstrueerd over het gebruik van anti-emetische geneesmiddelen.

Adequate beheersing van misselijkheid en braken door chemotherapie vermindert het risico op acute, vertraagd en anticiperend braken in op elkaar volgende cycli. Door dit te doen voorafgaand aan de eerste chemotherapiecyclus, worden onnodige consulten vermeden en het stressniveau bij de patiënt wordt daardoor verlaagd.

In dit geval zijn serotonine-receptorantagonisten niet zo effectief in vergelijking met acuut braken. Corticosteroïden zijn de meest actieve middelen om vertraagd braken te helpen voorkomen. De patiënt moet deze 3-4 dagen na chemotherapie innemen.

Bovendien lijkt het combineren van anti-emetische geneesmiddelen, net als bij de preventie van acuut braken, effectiever dan het gebruik van één enkel medicijn. 5-HT3-antagonisten moeten worden aanbevolen als tweedelijnsbehandeling als de bovenstaande behandeling niet werkt.

Misselijkheid en braken door chemotherapie

Anticiperend braken

De beste manier om anticiperend braken te voorkomen, is door adequate beheersing van acuut en vertraagd braken te bereiken. Als deze bijwerking optreedt, dan kan gedragstherapie effectief zijn.

Ook interessant om te lezen:
Carcinofobie: de angst voor kanker

Misselijkheid en braken door chemotherapie: conclusie

Het ideale doel van elke anti-emetische behandeling is het volledig voorkomen van misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie. Dit verbetert de kwaliteit van leven van kankerpatiënten aanzienlijk, zeker tijdens ziekenhuisopnames en thuis.

Ondanks de vooruitgang die de afgelopen 20 jaar is geboekt, is dit doel helaas moeilijk te bereiken. Zoals eerder vermeld, blijft misselijkheid een frequente en zorgwekkende bijwerking bij patiënten die chemotherapie krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carretero Colomer, M. (2001). Ondansetrón. Offarm: Farmacia y Sociedad.
  • FERREIRA, R. G., & FRANCO, L. F. de R. (2017). EFEITOS COLATERAIS DECORRENTES DO TRATAMENTO QUIMIOTERÁPICO NO CÂNCER DE MAMA: revisão bibliográfica. REVISTA DA UNIVERSIDADE VALE DO RIO VERDE. https://doi.org/10.5892/ruvrd.v15i2.3759
  • Haro, L. M., Mondéjar, R., Muñoz, M. del M., Molina, M. J., Olaverri, A., & Santiago, J. A. (2013). Tratamiento psicológico de las náuseas y vómitos anticipatorios inducidos por quimioterapia o radioterapia. Psicooncologia. https://doi.org/10.5209/rev_PSIC.2013.v10.n2-3.43450

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.